Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Karadeniz hamsisi orta boy olur, tombul olur ve lezzetli olur. Ege'deki hamsi iri olur ama saman gibi tadı, tuzu olmaz.
Hamsi balığına göre neredeyse 2 kat daha büyük olan Sardalye, Karadeniz Hamsisi denilerek halka satılıyor...
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Boyu ortalama 12 cm olup azami 18-20 cm'ye kadar büyürler ve çok büyük sürüler halinde gezerler.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır.
Hamsi yalnız Karadeniz'e özgü bir balık değil. Hamsi Ege'de 12 ay bulunabilecek bir deniz mahsulü. 15 Nisan'da Türkiye'de av yasağı başladığında, hamsiyi Ege Denizi'nde kıyısı olan Yunanistan'dan ithal ediyoruz. Yani Ege Denizi'nde her zaman bulabileceğiniz bir üründür hamsi.
Gümüş balığı ılık denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Akdeniz'e ve oradan diğer denizlere yayıldığı düşünülür. İspanya, Portekiz ve Fas kıyıları gümüş balığının yaygın olarak bulunduğu yerlerdir. Gümüş balığı ülkemizde de yaygın olarak bulunur.
Çinekop. 15–18 cm arasındaki uzunluğa ulaşan lüfer yavrusudur. Ağırlığı 55-65 gr arasındadır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Sardalyalar küçük, uzun ve yağlıdır. Renkleri gümüştür ve boyutları 6–12 inç (15–30 cm) arasında değişir. Hamsi, sardalyadan daha küçüktür ve 4-10 inç (10-25 cm) arasında değişir.
Yakar, “Marmara hamsisi yetişmiş bir Karadeniz hamsisinden daha küçük ve göç etmediği için yıl boyunca bulunan bir hamsi türüdür. Bu tür hamsiler Türkiye'nin diğer denizlerden de zaman zaman çıkabiliyor. Marmara hamsinin sırt rengi diğerinden daha açık ve beyaza yakın bir renk tonu vardır.
HAMSİ: Büyüdükçe tatsızlaşıyor
Marmara hamsisi daha büyük ama daha az lezzetli. Buğulaması tavsiye ediliyor.
Fırında Akdeniz Hamsisi Tarifi Nasıl Yapılır? Hamsiler yıkanıp süzülür, derin bir kaba galeta unu ve tuz alınır, hamsiler içinde harmanlanarak, tepsiyi zeytin yağı gezdirilerek hamsiler sıra sıra dizilir. 220 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
etsizdir. latince adı engraulis pichrasicolus. gürcistan hamsisine verilen isim.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Karagöz istavrit en fazla 25 cm olurken sarıkanat istavrit 50 cm kadar boya sahip olabilir. Hamsi, çaça, çamuka gibi küçük balıklar ve onların yavrularıyla beslenen istavrit mevsime göre göçebe olarak yaşar. Yüzeye yakın olarak yüzen bu balıklar, yakınlıklarının da etkisiyle oldukça kolay av olurlar.
özellikle Karadeniz'de kış aylarında gırgır adı ve- rilen çevirme ağlarıyla av- lanan doğal ürünümüz. Engraulis (yani hamsi) cinsi türler genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar. Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebi- liyorlar.
Sardalya – Sardina Pilchardus
Hamsinin yakın akrabası sardalya kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır. Sardalya adı konserve işleminden dolayı konserve ile özdeşleşmiştir. Sardalyanın küçüğüne papalina denilir, ayıklamadan kızartılır. Tirsi ise sardalyanın büyüğüne denilir.
Ançüez çoğunlukla hamsiden ya da çaça, sardalye ve tirsi balıklarından yapılan yağlı ve tuzlu bir balık ezmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri