Foça Adaları'nda yaşayan foklardan adını alan Phokaia (Yunanca: Φώκαια, "
Foça (Phokaia) ; İyon yerleşimlerinin en önemlilerinden biriydi. Bugünkü batı uygarlığının temelleri, İ. Ö. 6. yüzyıl'da İyonya'da atıldı.
Antik yazarlara göre Orta Yunanistan'da yaşayan Phokis'liler, Atinalı komutanlar Phligones ve Damos yönetiminde bölgeye egemen olan Kyme (Aliağa yakınında) kentinin verdiği izinle bugünkü Foça'nın bulunduğu yerde Phokaia'yı kurdular. Eski kazılarla, Phokaia'nın ilk sakinlerinin Aioller olduğu, kentin İ.
Foça'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü Yıl dönümü, törenler ve etkinliklerle kutlanacak.
Özellikle, midye, kalamar ve ıstakoz, Foça balık restoranlarının en meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Foça, İzmir il merkezinin yaklaşık 69 km kuzeybatısındaki İzmir'in bir ilçesidir. İlçenin ayrıca Foça merkezden 20 km uzaklıkta, Yeni Foça adında bir mahallesi vardır. Bu nedenle Foça'nın kendisine yerel olarak günlük dilde "Eski Foça" denilir. Foça, Phocaea (Yunanca: Φώκαια) antik kentinin bulunduğu yere kurulmuştur.
Yenifoça ya da Yeni Foça, (eski adıyla Nea Phocaea) İzmir'in Foça ilçesinde bir yerleşim yeridir. Yenifoça, İzmir şehir merkezinin 80 km. kuzey-kuzeybatısında, Foça ilçe merkezinden 20 km. uzaktadır. Foça ilçe merkezi, karışıklık oluşmasını önlemek için yöresel olarak Eskifoça adıyla anılır.
YENİFOÇA TARİHİ
Adını da aldığı fokların yaşam bölgesi olduğu için ilk yerleşenler daha çok fok avcılarıymış. Bu dö- nemde ismi Niyez Fokez olarak biliniyor. Daha sonra çok sayıda millete ev sahipliği yapan Yeni Foça en son 10 Eylül 1922'de Türk kuvvetleri tarafından düşman işga- linden kurtarılmış.
Adını foklardan alan Foça, İzmir`in kuzeybatısında yer alan bir sahil ilçesidir. Batıda İzmir Körfezi, doğuda Menemen, kuzeyde Çandarlı Körfezi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü, 205 Km² dir.
Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir.
4-Çanak Koyu
Eski Foça'da bulunan Çanak koyu, Foça'nın en sığ denizine sahip. Koyun ortasında küçük bir plaj alanı var. Bu plaj alanının iki yanı ise kayalıklarla çevrili olup çanak şeklinde olduğu için koy bu adı alıyor.
Ürün olarak mısır (silaj ve tane), pamuk, domates üretimleri yaygındır. Bunun haricinde ıspanak, brokoli, enginar, soğan, biber, marul, yembitkileri (caramba, fiğ, tritikale, yonca), kavun, karpuz, ürünleri yetiştirilmektedir.
Şehir nüfusu 40.592 iken köylerin toplam nüfusu 3.908'dir. Kilometrekareye 195 kişi düşmektedir.
İyonya (Grekçe: Ἰωνία Ionia), Anadolu'da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ'da verilen addır. Dor istilası sonucu Yunanistan'dan kaçan Akalar tarafından Ayvalık, Efes, Foça, İzmir, Kuşadası, Milet ve Milas çevresinde kurulmuşlardır.
Foça'da gezilecek yerlerin bir kısmını tarihi ve doğal güzellikler oluşturmaktadır. Bunlar arasında; Siren Kayalıkları, Athena Tapınağı, Kybele Açık Hava Tapınağı, Arkaik Duvar ve Heredot Duvarı, Pers Anıt Mezarı (Taş Ev), Şeytan Hamamı, Foça Köyleri, Foça Koyları, Osmanlı Mezarlığı ve Yunan Mezarlığı yer almaktadır.
Denizi taşlı ve yosunludur. Kamp yapmak isteyenlerin de tercih noktalarındandır. Ulaşım özel araç veya yürüyerek sağlanabilir. Foça'nın şehir merkezi dışındadır.
İzmir şehir merkezine ortalama 70 km uzaklıkta yer alan Foça; kalabalık ve yorucu şehir hayatının dışında bir dünya sunmaktadır. Sokaklarında yer alan tarihi evleri, sahil kenarını süsleyen tekneleri ve etkileyici sahil şeridi ile coğrafi yapısıyla da dikkat çekmektedir. Aslında, şehrin tam kalbinde yer alır!
İzmir iline bağlı 28 ilçe merkezinden biridir. İlçeyi doğuda Menemen kuzeyde Çandarlı, batıda Ege Denizi, güneyde İzmir Körfezi çevreler.
Tertemiz denizi ve sakin doğası ile İzmir'de denize girilecek ilçelerden biri olan Foça'da ücretsiz olarak denize girebileceğiniz halk plajlarının dışında; müzik, eğlence, DJ performansları ve konser gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği beachler de bulunmaktadır.
Foça'daki çalışmalarımız devam ediyor. Fotokapanlar kullanarak Karaburun Yarımadası ve Foça Özel Çevre Koruma bölgelerindeki fokları izliyoruz. Her iki bölge de foklar tarafından kullanılmaya devam ediyor. Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki fok varlığı daha belirgin.
Buradan geçen denizcilerin sirenlerin söyledikleri şarkılardan büyülenerek gemilerini bilinçsizce kayalara doğru sürdüğü ve gemilerinin parçalanıp sirenlere yem oldukları rivayet edilir. Foça denizinde Orak Adası yakınlarında bulunan hiçbir canlının yaşamadığı küçük adacıklar “Siren Kayalıkları” adı ile bilinir.
Foça Yolu (İzmir)
Bir yönden diğer bir yöne ulaşıncaya kadar yol boyunca bir tarafı deniz bir tarafı orman manzaraları karşılıyor. Geçilen yollarda viraj sayısı bir hayli fazla olsa da tüm girinti ve çıkıntılarına rağmen ağır ağır ilerlemenin en zevkli olduğu yolculuklardan biri burada deneyimleniyor.
Bugünlerde İzmir'in tarihi ilçesi Foça sahillerinde mavi denizanası işgali yaşanıyor. Her metrekarede neredeyse yüzlerce küçüklü büyüklü mavi denizanası var. Tatil için Foça'da bulunanlar denizanaları nedeniyle uzun bir süredir rahatça denize giremiyor.
Fokaia (Grekçe: Φώκαια Phókaia, Latince: Phocaea), İzmir'in Foça ilçesi'nin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı. On iki İon kentinden biridir. Önceleri kentin kuruluşu MÖ 11. yüzyıl Aiol'ler tarafından gerçekleştiği, MÖ 9. yüzyılda ise kentin İon tarafına geçtiği düşünülüyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri