Plastik üretiminde, soğutma sistemlerinde, ilaç üretimlerinde, araçların akülerinde, ütülerde ve birçok alanda saf su kullanılmaktadır. Canlılar kesinlikle saf su tüketmemelilerdir. Saf su tüketimi tüm sindirim sistemini bozmakla beraber aynı zamanda vücudumuzun elektroliz dengesiyle oynamaktadır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Saf suyun kokusu, tadı ve rengi yoktur. Günümüzde daha düşük maliyetli olduğu için endüstride saf su yerine deiyonize su da kullanılmaya başlanmıştır.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Saf su, içerisinde bulunan tüm minerallerin ayrıştırılarak elde edilen suya denir. Suyun içindeki kalsiyum, kireç, karbonhidrat, florür, sülfat, kalsit, aragonit, magnezyum gibi maddeler ayrıştırılır ve saf su elde edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kimyasal bileşikler, inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır.
Saf su [H2O] renksiz, kokusuz ve tatsız bir sıvıdır.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır. Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır.
Arıtılmış sular ise bütün sağlık örgütleri tarafından onaylanmış şekilde içtiğiniz suyun kalitesini arttırır ve temizliğini sağlar. Bu durumda kolaylıkla söyleyebiliriz ki arıtılmış su saf su değildir.
Saf su insanların içtiği sudan oldukça farklıdır. Saf su içerisinde insan için faydalı olan mineraller bulunmaz. Bu sebeple bu suyu içen canlılarda zehirlenme meydana gelebilir. Distile su, laboratuvarlarda saflaştırılarak, test etmek amacıyla kullanılmak üzere distilasyona uğratılarak elde edilen suya denir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Ancak gene de kaynatılmış suda da başka tehlikeler bulunur. Bu tehlikelerden ilki, kaynamış suyun içinde bulunan karbonat, magnezyum ve kalsiyum gibi maddelerin kireç hâline dönüşmesidir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar. Bunlar içerisinde demir, bakır, şeker ve tuz da gelir. Yapıları ile beraber su başta olmak üzere yazılan tüm bu maddeler bütünüyle saftır.
Su Arıtımı ve Temizlik Sorunları
Ağır metaller, kimyasal kalıntılar ve mikroorganizmalar gibi kirleticiler, musluk suyunun içilmesi durumunda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Klorsuz su nasıl yapılır? Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir.
Aktif karbon filtresi, suyu bir dizi filtre tabakası üzerinden geçirerek kireç ve diğer kirleticileri filtreler. Bu filtreler, yüksek miktarda kireç içeren suların arıtılması için özellikle kullanışlıdır. Aktif karbon filtresi, suyu birkaç aşamada arıtır ve sonuçta daha temiz ve daha az kireçli su elde edilir.
Sıcak su içmenin faydaları arasında kan dolaşımına sunduğu pozitif etkiler de bulunur. Sıcak su içmenin kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileşmesine, kasların rahatlamasına ve ağrının azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Radyatörlerde saf su kullanılmalıdır. Antifrizi seyreltmek için de saf su kullanılır. Saf suda kireç olmadığından ince kanalların tıkanması engellenir. Akü asidinin seyreltilmesi veya eksilen eletrolitin tamamlanması için de kullanılır.
Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri