Folik asit açısından zengin olan diğer besinler arasında ise ay çekirdeği, muz, çilek, kereviz, tahin, ceviz, buğday, papaya, Brüksel lahanası, soya fasulyesi, bamya, domates suyu, bal kabağı sayılabilir. Bu besinler dengeli bir şekilde tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit doğal yollarla alınış olur.
Soya fasulyesinde 375 mcg, kuru fasulyede 388 cmg, barbunyada 394 mcg, baklada 423 mcg folik asit vardır. Folik asitçe en zengin baklagiller ise yeşil mercimek, nohut, kuru börülcedir. 100 gram yeşil mercimekte 479 mcg, aynı miktarda nohutta 557 mcg, kuru börülcede ise 633 mcg folik asit vardır.
Portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller grubu olan meyveler folat bakımından zengin içeriğe sahip besinlerdir. Bir büyük portakal yaklaşık olarak günlük folik asit ihtiyacının %14'ünü karşılayan 55 mikrogram folat içerir.
Ispanak, marul, kuşkonmaz, brokoli, lahana, brüksel lahanası, bamya, pancar, karnabahar, avokado, domates suyu, mesela; 2 kase ıspanak yaklaşık olarak 218 mcg folik asit içerir.
İlgili 36 soru bulundu
Folik Asit İçeren Kuruyemişler
Fındık, ceviz, badem, kaju, fıstık gibi kabuklu kuruyemişler yüksek oranda protein içerir. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasında önemli rol oynayan lif ile vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineral açısından zengindir.
Günlük tüketilen besinlerden alınabilen folik asidin yeterli düzeyde yani günde en az 400 mcg folat olarak alınması birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Folik asit eksikliğinde ise yorgunluk, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı ve konsantrasyon zorluğu şeklinde belirtiler görülür.
Folik asit açısından zengin olan diğer besinler arasında ise ay çekirdeği, muz, çilek, kereviz, tahin, ceviz, buğday, papaya, Brüksel lahanası, soya fasulyesi, bamya, domates suyu, bal kabağı sayılabilir. Bu besinler dengeli bir şekilde tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit doğal yollarla alınış olur.
Hamilelikte ilk 3 ay folik asit kullanılmazsa nöral tüp defekti adı verilen merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik şekillerde ve derecelerde görülebilir. Yeterli düzeyde folik asit alınmazsa bebeğin merkezi sinir sistemine bağlı sakatlıklar, omurgasında ve kafatasında gelişim bozuklukları meydana gelebilir.
Folik asit eksikliğinin tedavisi, hastanın günlük folat alımını artırarak ya da folik asit takviyesi alması sağlanarak yapılır. Günlük alınması gereken folik asit düzeylerine ulaşabilmek için yüksek miktarda folat içeren besinleri tüketmek yarar sağlar.
ELMA: C ve E vitamini, folik asit, pektin ve flovonoid içerir. Bağırsak sisteminin korunmasında faydalı ve posadan zengindir.
Folik asitin en iyi kaynakları; kuru fasulye, yeşil sebzeler, yeşil mercimek, tam tahıllı besinler, ceviz içi ve portakal gibi bitkisel besin kaynaklarıdır.
Bamya besin değeri yüksek bir sebzedir. Demir, magnezyum, A, C ve K vitaminleri açısından güçlüdür. Gebelik döneminde alınması gereken folik asit kaynaklarından biridir. 100 gramlık bamya gün içinde alınması gereken folik asit miktarının neredeyse %20'sini karşılar.
Folat eksikliği, yetersiz ve yanlış beslenme, hamilelik, alkolizm, genetik mutasyonlar, sindirim sistemi hastalıkları ve besinlerin fazla pişirilmesi sonucunda oluşabilir. Ayrıca bazı ilaçlar, diyaliz ve hemolitik anemi folat eksikliğini tetikleyebilir. Folat eksikliğine yönelik kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.
Günlük hayatta sıklıkla tüketilen yiyeceklerin başında ise ekmek ve çeşitleri gelmekte. Tahıl içeriği zengin ve çeşitli unlardan yapılan ekmekler folik asit bakımından zengin gıdalardır ancak gerekli ihtiyacı karşılaması açısından içerisinde bulunan folik asit miktarının belirlenmesinde büyük fayda vardır.
Folik asit (B-9) ve kobalamin (B-12), demir eksikliğinin giderilmesine veya önlenmesine yardımcı olabilir. B-12, hepsi de büyük demir kaynakları olan balık, kümes hayvanları ve kırmızı etlerden elde edilebilir. B-9, avokado, portakallar, koyu yapraklı yeşillikler ve aynı zamanda birçok baklagil ve sebzelerde bulunur.
O yüzden gebelik planlayan anne adayları da mutlaka folik asit kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Gebelik oluştuğu takdirde de yine ilk 12 hafta içinde folik asit kullanımına devam ediyoruz" dedi.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır.
Güncel araştırmalara göre folik asit eksikliği ile adet düzensizliği arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi mevcut değildir.
Düzenli olarak yemeklerden önce almalısınız.
Süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi birer kalsiyum, A vitamini, D vitamini, çinko, potasyum ve kolin kaynağıdır. Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir.
Anne adaylarının hamilelikten önce başlamaları ve hamileliğin 4. ayına kadar devam etmeleri önerilir. Eğer planlı bir gebelik yaşanmamışsa gebeliğin anlaşıldığı an folik asit kullanmaya başlamak gerekir.
Folik asit eksikliği, bu vitamin ile ilgili enzimlere doğumdan itibaren sahip olmayan kişilerde meydana gelebilir. B12 vitamininin eksikliğine folik asit eksikliği eşlik edebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi ve diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alır.
İşte bu zorlu durumun sürekli olarak devam etmesi halinde, folik asitin en ciddi belirtilerinden nefes darlığı, kalp ritminde düzensizlikler, kalp çarpıntıları gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.
Folik asit eksikliğinde şu belirtiler görülebilir: Baş ağrısı Baş dönmesi. İştahsızlık ve kilo kaybı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri