Ray yapımında kullanılan aşınmaya dayanıklı çeliklerdir. % 1,7-5,0 karbon içeren demir alaşımlarına font veya dökme demir denir.
En önemli özelliklerinden, titreşim söndürme kabiliyetinin olması, yüksek mukavemet göstermesi ve ucuz olmasıdır. yüklemesine maruz kaldığında grafit köşelerinde gerilim yüklemesi meydana gelir. demirle mukayese edildiğinde küresel grafitli dökme demirler daha yüksek mukavemet ve tokluk gösterir. isimlerle anılır.
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verilen genel bir adlandırmadır. Çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içerir (%2.11'den daha az).
Döküm tava, yüksek ısıya dayanıklı sıvı demirin özel kalıplara dökülerek soğutulup katılaşmasıyla üretilen sağlam ve dayanıklı bir mutfak eşyasıdır.
Pik demirin, dökümhanelerde; indüksiyon ocakları ya da kupol ocaklarında karbon miktarı %4`ün altına düşürülerek ve istenmeyen empürüteleri giderilerek dökme demir elde edilir. Dökme demirin de farklı çeşitleri bulunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Demir çelik sektörünün ana hammaddesi demir cevheridir. Bir madenin cevher olarak değerlendirilebilmesi için işletilmesi ve kullanılmasının ekonomik olması gerekmektedir.
Dökme demirlerin dört ana tipi gri dökme demir, temper dökme demir, küresel dökme demir ve beyaz dökme demirdir.
Çekme ve basma mukavemeti ile ilgili olarak, paslanmaz çelik, dökme demirden daha iyi stabiliteye sahiptir. Sonuç olarak, paslanmaz çelik, yüksek mukavemet ve dayanıklılığın kritik olduğu uygulamalar için daha iyidir. En yaygın uygulamalardan bazıları inşaat ve imalattır.
Dökme demirlerin kaynağı içeriğindeki yüksek karbon, metalurjik mikroyapıları ve düşük süneklik gibi metalurjik özellikleri sebebiyle çok problemlidir. Kaynak işlemi eesnasında karbon kaynak metaline ve ısıdan etkilenen bölgeye yayılarak sertliği ve kırılganlığı arttırır.
Karbon çeliğinin döküm demire göre en büyük avantajı, karbon çeliği tavaların çok daha hızlı ısınmasıdır. Döküm demirden daha iletken olduğu için daha az sıcak noktayla daha eşit ısıtır.
Dökme demir parçalara, işletmede yükleme, boşaltma ve diğer trans-ferler esnasında yapılan sert ve kaba işlemler, parçaların çatlamalarına ve kırılmalarına neden olmaktadır. Gerilimini atamamış dökümlere uygulanan küçük bir dış kuvvet, bu tip parçaların çatlamalarına ve kırılmalarına neden olacaktır.
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
Dökme demirleri çeliklerden ayıran Özellikler arasında aşağıdakiler çok belirgindir. 1. Dökme demirler sünek değillerdir; kopmada uzama göstermezler; dövülemezler, haddelenemezler. 2. Isıtıldıklarında hamurlaşmazlar, katı halden doğruca sıvı hale dönüşürler.
DÖKME DEMİRİN KULLANIM YERLERİ
Küresel Grafitli Dökme Demir, Çeşitli Endüstri Alanlarında Kullanılır. MADENCİLİK VE METALURJİ: Kırıcı Gövdeler, Alüminyum ve Kurşun Ergitme Potaları, Sıcak Hadde Merdaneleri. MAKİNA: Hidrolik Presler, Silindirler, Dişliler. TARIM: Traktör Parçaları, Pedallar, Transmisyon Kutuları.
Dökme demir, demir cevherinin yüksek sıcaklıkta eritilmesi sonucu elde edilen ve yüksek karbon içeriği ile karakterize edilen bir metal alaşımıdır.
Dökme çelik, karbon içeriği% 2.11'in altında olan demir-karbon alaşımıdır. Dökme çelik , iyi bir kapsamlı performansa, kaynak kabiliyetine ve işlenebilirliğe sahiptir, ancak dökme demirle karşılaştırıldığında kötü sallama-emme ve döküm performansına sahiptir.
Nervürlü inşaat demiri bu çeşitlerden en önemlisidir. Nervürlü inşaat deminin dişli yapısı yani nervürlü yapısı sayesinde betona daha sıkı bağlanır. Nervürlü inşaat demiri yapının mukavemetini arttır. Aynı zamanda depreme karşı da oldukça dayanıklıdır.
Başlamak için, demir temel elementtir ve çelik, yeni bir bileşik oluşturan demir ve karbonun birleşimidir. Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür).
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
Çizilmeye karşı en dayanıklı malzemelerden biri olan granit, aynı zamanda pişirim araçları için en sağlıklı materyal olarak kabul edilir. Bu nedenle granit modellerin kullanımı yaygındır ve en sevilen döküm tava çeşitlerinden biridir. Döküm wok tava modelleri de sıklıkla tercih edilir.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Doğal granit taşından üretilen tencere ve tavalar kimyasal maddeler içermez. İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
Karbonu azaltılmış ve/veya meydana gelebilecek grafitin biçimi nedeniyle iç çentik etkisi hafifletilmiş olan temper döküm, dayanım ve şekil değiştirme özellikleri bakımından kır döküm ile çelik döküm arasında yer alır. Kırık yüzeyi görünümüne göre, beyaz ve siyah diye ayırt edilen iki çeşidi vardır.
Dökme demir ile çeliğin kaynak edilmesinde, çeliğin kaynağında önemli bir zorluk yoktur, fakat dökme demirlerin kaynağı bazı nedenlerden dolayı oldukça zordur.
Eritilip kalıba döküldükten sonra, talaş kaldırma dışında başka herhangi bir biçimlendirme işlemi görmeyen çeliklere bu ad verilir. Kullanılan ham maddelerle arıtma ve bileşime ilişkin isteklere bağlı olarak, dökme çelikler SIEMENS-MAPTIN, indüksiyon veya ark ocağında eritilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri