Zemin türüne bağlı olarak geniş bir kullanım alanına sahip olan fore kazık sistemi, güçlü ve elverişli taşıma kapasitesine sahip olamayan zeminler üzerinde kullanılır. Bu zeminlerde kullanılan kazıklar, zemin üzerine kurulacak yapının daha sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
2- Fore kazıklar ( Sondaj kazıkları )
Fore kazık zayıf zeminlerin iyileştirilmesinde , derin kazılarda iksa destekleme sistemleri olarak ve kazıklı temellerde uygulanmaktadır. Binalarda kazıklı temel tasarımı yapılırken temel altı fore kazık yöntemi en fazla tercih edilen derin temel uygulamaları arasındadır.
Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur. Deprem anında, fore kazıklar ile zemine tutunma oranı arttığı için binanın deprem anında savrulması azalır.
Radye temel de fore kazık temel de depreme dayanıklılık için başvurulacak temel çeşitleri. Özellikle zemin sağlam değilse zorunlu şekilde bu temellere başvurmak şart!
Fore kazık sistemleri sağlam olmayan zeminlerde kullanılmakta olan bir yapı zemin işlemleridir. Böylece yapının yüklerinin daha sağlam zeminlere ulaştırılması amaçlanmaktadır. Fore kazık, 65, 80, 100 ve 120 cm çaplarında imal edilerek kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
fore kazıklar normal şartlar altında ortalama 45 mt civarlarında yapılmaktadır.
Kazık Temel Kaç Metre Olmalıdır? Yaygın olarak kullanılan fore kazık çapları 45cm , 65 cm , 80 cm,120 cm ve 150 cm dir. Fore kazık boyları yaklaşık 0-50 mt aralığında değişmektedir.
Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.
Kuyu temel yöntemi diğer fore kazık ve mini kazık yöntemine göre çok avantajlıdır. Fore kazık ve mini kazık yönteminde araziden m2 azalması daha fazla yaşanırken kuyu temel yönteminde m2 azalması minimum düzeydedir.
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Ø65 cm çapında fore kazık : 55 TL/m – 65 TL/m. Ø80 cm çapında fore kazık : 65 TL/m – 85 TL/m. Ø100 cm çapında fore kazık : 85 TL/m – 105 TL/m. Ø120 cm çapında fore kazık : 100 TL/m – 120 TL/m.
Fore Kazık Maliyet Hesaplaması
Kazıklar için harcanacak beton miktarını silindir hacim formulü olan π r2 h formülünden hesaplıyoruz. 45 cm çaplı kazık için demir hesabı metrede 30 kg olduğunu varsayarak 30 x 500 = 15000kg yani 15 ton demir sarf edilecektir.
Jet grout özellikle yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu yerlerde çok hızlı ve ekonomik olarak uygulanabilir. Bu tür gevşek zeminlerde fore kazık yapmak istediğimizde zeminde zemin muhtemelen göçecektir. Bu durumda muhafaza borulu (kılıflı) fore kazık yapmak gerekecektir. Bu ise hem işi yavaşlatacaktır.
Ruhsat alınmadan da sondaj kuyusu açılabilir mi? Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
Binaların, iş yerlerinin, konutların ve birçok yüksek yapının korunmasında oldukça önemli bir görev oynar. Fore kazık deprem bölgesinde bulunan yapıların güvenliği için olduğu kadar, viyadük ve köprü gibi yüksek yapıların konumlanabilmesi için de oldukça önemlidir.
Sağlamlığı, güvenirliği, yer kaplamaması, depreme dayanıklı olması yanında maliyetinin düşük olması sebebiyle tercih edilen kuyu temel sistemi giderek diğer temel çeşitlerinin yerini almaya başlamıştır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Fore kazık maliyeti, kazığın derinliğine, çapına, kullanılan donatıya ve betonun kalitesine göre değişkenlik gösterebilmektedir. C35 Beton = 1790 TL (2023 Eylül) , Demir = 19000 TL (2023 Eylül) , İşçilik = 300 TL / m (temsili) olsun.
Örnek maliyet hesabı Fore kazık nedir? : Fore kazık ; Zeminin ;belirli çap ve derinlikte dairesel kesitli delgi yapılarak, açılan kuyuya demir donatı yerleştirilip beton dökülmesine denir. Silindirik , sütun şekline benzeyen düşey zemin elemanlarına fore kazık veya yerinde dökme betonarme kazık denir.
Radye temeli yetersizse bir de onun altına kazıklar çakılıyor, sağlam zemine kadar. Sağlam zemin yoksa sürtünme kazıkları çakılıyor." diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri