Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Bu durum ise motordaki baskıyı artırır ve motorun ömrünün kısalmasına neden olur. Aracınızdaki yağ kaçağı, aracınızın mekanizmasını oluşturan parçalarında yıpranmasına, aşınmasına ve çeşitli problemlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu durum, yağ kaçağını önlemekle görevli olan keçelerin eskimesine neden olur.
Yağ kaçağı varsa tamiri için fiyat alınmalı ve aracın fiyatından düşülmeli. Hayati bir sorundan dolayı kaçak varsa aracı almaktan vazgeçilmeli. Araçlarda egzozdan çıkan dumanın rengi motorun sağlıklı çalışıp çalışmadığına dair ipuçları verir.
Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler. Motor yağı arabalar için hayati derecece önem arz eder, bu sebeple motor yağının ideal seviyede kalması gerekir.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
İlgili 21 soru bulundu
Fren ve göz muayenesi testlerine göre ağır kusur sayılanlar:
Yağ kaçağı olması Frenlerin tutmaması Fren diskleri ve balatalarda çatlak olması
Aracın seyir halinde olması ve uzun süre kullanılabilmesi için yağ kaçağının olup olmadığı kontol edilmelidir. Motor yağı eksilmesi durumunda muhakkak tamamlanmalıdır, bu motorun uzun ömürlü olmasına katkı sağlar. Eğer araçta yağ kaçağı varsa motor devre dışı kalabilir ve bu durum yüksek oranlarda maliyete sebep olur.
Yağ sızıntıları, yağın motorun dışına çıkmasına neden olur. Yağ daha sonra motorun diğer bölgelerine de yayılır. Sızıntı yapan yağ, yüksek sıcaklıklarla temas ettiğinde yanmış yağ kokusu ortaya çıkar. Eğer aracınızda yanan yağ kokusu alıyorsanız, araç neden yağ yakar sorunuzun yanıtı, motor yağınızın yağ sızdırmasıdır.
Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.
İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir. Araçta normalden daha fazla gürültü varsa veya herhangi bir gözle görülür kaçak varsa, araç muayeneden geçemez. Şanzıman yağı sızıntısının en yaygın nedenlerinden biri, hasarlı veya eksik bir tava civatası dır.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Motor yağı eksik olursa aracınıza en kısa sürede daha önce kullanmış olduğunuz motor yağının aynısından ilave etmenizi tavsiye ederiz. Aracınızdaki motor yağı ile motor bloğundaki hareketli parçalar yıpranmadan sağlıklı bir şekilde çalışır. Aracınızdaki yağ seviyesi aracınızın kullanıma bağlı olarak eksilebilmektedir.
Motor yağı değişmezse ne olur sorusuna madde madde bir özetle tekrar yanıt verelim: Motor temiz kalamaz. Motorun soğutulması zorlaşır. Motor içinde sürtünme artar ve parçalarda arıza meydana gelir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.
Motor yağı yangına neden olabilir mi? Yüksek parlama noktasına baktığımızda motor yağının yanması için çok fazla ısıya ihtiyaç duyulduğunu söyleyelim. Bu düşük bir ihtimal olduğu için yangın ihtimali oldukça azdır.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır.
WD-40 Özel Yağ Giderici, motorunuzdaki pisliği ve yağı yutarak işlev görür. Motor ne kadar kirliyse WD-40'ın sihrine o kadar uzun süre maruz bırakılması gerekecektir. Temel kural olarak, ürünü ovalamadan önce motorunuzun durumuna bağlı olarak motorunuzun yüzeyinde yaklaşık 3-5 dakika kalmasını bekleyin.
Karterde Görünen Yağ Sızıntısı
Açıkçası, en büyük ve en belirgin belirti aracın altındaki yağ sızıntısı olacaktır. Araca girmeden önce arabanın önünün altına bakın. Motorunuzun altında küçük bir koyu kahverengi veya siyah sıvı birikintisi görürseniz, bir yağ sızıntısı var demektir.
Yağ kaçağı olan aracın muayeneden geçmesi kaçağın nereden olduğuna bağlıdır. Ağır kusur teşkil eden noktalarda meydana gelen kaçakların en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Muayene işlemlerinde yağ kaçaklarından dolayı ağır kusur raporu verilirse en kısa sürede tamir edilmelidir. Trafiğe çıkılmamalıdır.
Genel kanıya göre motor yağ kaçağı önleyici ya da sızıntı önleyiciler işe yaramamaktadır. Ancak bu kanıyı oluşturanlar araba ustaları değil araç kullanıcılarıdır. Biraz araştırıldığında görülecektir ki doğru uygulamada yağ kaçağı önleyicilerin işe yaradığı söylenmektedir.
Ek olaraktan şuanda motorum yağ yakıyor ve muayenesi geldi "yağ yakarken muayeneden geçer mi ?" Yağ yakması sorun değil muayeneden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri