Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak. Ancak yeni nesil Formula 1 motorlarının tanıtımıyla, %100 sürdürülebilir yakıtların üretilmesi hedefleniyor.
Formula 1'de araçlar, geri kazandıkları enerjiyi benzinli motoru desteklemek için kullanıyor. Böylece araçların özellikle pistlerdeki düzlüklerde çok daha hızlı gitmesi sağlanıyor.
Nitrometan, bazen basitçe "nitro" olarak adlandırılan ve kimyasal formülü CH3NO2 olan bir organik bileşiktir. En basit organik nitro bileşiğidir. Ekstraksiyonlar, reaksiyon ortamı ve temizleme solventi gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda çözücü olarak yaygın bir şekilde kullanılan polar bir sıvıdır.
Böylece araç, kısa sürede ideal devir seviyesine (ortalama 12 bin RPM) çıkabiliyor. Araçlar, ortalama 305 kilometrenin kat edildiği standart bir yarış gününde 110 litre civarında yakıt harcıyor. Motorlardan maksimum performans alınabilmesi için 98-102 oktan kurşunsuz benzin ve biyoyakıt karışımı kullanılıyor.
Bir F1 aracı ne kadar benzin tüketir? Çok fazla. Standart bir araba 100 km'de 6 litre gibi bir şey tüketirse, F1 aynı mesafeden 45 litreyi görür. Ortalama bir F1 yarışının 305 km olduğunu düşününce tüketilen benzinin miktarı biraz matematiğinize kalıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Yakıt deposu pilotun hemen arkasında, motorun önünde yer almalı. Tüm yakıt hatları kendinden yapışkanlı olmalı ve kaza esnasında kokpitten geçmemeli. Yakıt deposu, aracın güvenli hücresini oluşturan ezilebilir yapı içerisinde yer almalı.
F1 araçlarının azami hızı saatte 360 kilometredir. Ancak araçların saatte 400 kilometreye yakın hızlara ulaşabildiği de biliniyor. Bir yarış pistinde F1 araçlarından daha hızlı araç yoktur.
“Türkiye'nin ilk ve tek 100 oktanlı yakıtı 'V-Power Racing' ile Türk sürücüleri Formula One araçlarında bile kullanılabilecek kalitedeki yakıta ulaşma imkanına sahip oluyorlar. Formula One Yarışları'ndaki ortağımız Ferrari takımı ile geliştirdiğimiz Shell V-Power Racing dinamik bir sürüş performansı sunuyor.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Tekin hocam F1 formula arabaları 10W60 kullanıyor ayrıca BMW M seriside 10W60 kullanıyor.
Yakıt ikmali; harcamalar ve güvenlik endişeleri nedeniyle 2010 sezonunda spordan kaldırılmıştı. O günden beri yarış içerisindeki pit stoplarda yakıt ekleme yapılmıyor.
Bir litre %10 nitrolu yakıt için 170 cc hintyağı, 710 cc metanol ile güzelce karıştırılır. Ama kapalı kapta hava ile temas etmeden. 100 cc nitromethan eklenir. Son olarak 20 cc saf aseton katılır. Güzelce çalkalanıp servis yapılır.
Nitrometan, ayrışma üzerine toksik nitrojen oksit dumanları yayan, güçlü, hoş olmayan bir kokuya sahip renksiz, yağlı, oldukça yanıcı bir sıvıdır. Nitrometan, endüstriyel antimikrobiyaller ve farmasötikler yapmak için kullanılır ve ayrıca toprak fumigantı ve yarış arabası motorlarında yakıt olarak kullanılır.
Yarı otomatik vites kutularının kullanılmaya başlanmasıyla günümüzde kullanılan direksiyon arkası kulakçıkların ilk versiyonları direksiyonlarda yerini aldı. Günümüzde artık debriyaj da direksiyon üzerinden kontrol ediliyor.
Yarış sırasında zaman zaman sıvı tedariki olsa da, kaynayan ortamda terleyerek kaybettikleri su miktarını dengelemeyi başaramaz ve bu da aşırı dehidrasyona neden olur. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır. Tartıya çıkana kadar hiçbir sürücü bir şey yiyip içemez.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
F1 otomobillerinin nefes kesen hızında zirve, 2016 yılındaki Meksika GP'sinde Valtteri Bottas'tan geldi ve Fin pilot 372.5 km/s hızı gördü.
Her araçta, oldukça gelişmiş yarı otomatik, kesintisiz vites kutuları yer alır. Pilotlar kalkış dışında debriyajı kullanmazlar. Aynı şekilde vites değişimi esnasında normal araçlarda olduğu gibi gazdan da ayaklarını çekmezler. Daha önce söylediğimiz gibi "kesintisiz" olması bu yüzdendir.
Bu da saatte ortalama 206.347 km/s anlamına geliyor. F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor. Bu gerçekten etkileyici bir rakam.
Başka bir örnek vermek gerekirse pilotlar her bir yarışta ortalama 3-4 kg kadar ağırlık kaybederler ve bunun yaklaşık 2-3 kg'ı sıvıdır ve kokpitin ve havanın sıcak veya nemli olup olmamasına göre değişebilir.
Kurşunsuz 95 oktan, sıradan yakıtların motorda bıraktığı tortuları azaltarak motoru temizler. Yakıt tasarrufu sağlar.
"Kurşunsuz Benzin 98 Oktan" isimli benzin türünün 2010 yılından bugüne kadar ithalatı ve üretiminin yapılmaması nedeniyle benzinde oktan ayrımı kaldırılacak ve söz konusu kategoride tek bir isim kullanılacak.
Türkiye'de yürürlükte olan TS EN 589 standartlarına göre otogazın motor oktan sayısı (MOS) asgari 89 olmalıdır. Soilgaz otogaz istasyonlarında tüketicilere sunulan yüksek kaliteli otogazın motor oktan sayısı ise 93 oktanın üzerindedir.
2022 araç ağırlığı geçen yılın başlarında 795 kg'dan 798 kg'a çıkarılmıştı ki bu da büyük ölçüde testlerde görülen dalgalanma sorununa yanıt olarak, esasen taban sertleştirmesi ve destekler gibi unsurları hesaba katmak içindi.
Bu sistemde; ön aksta frenleme esnasında toplanan enerji daha sonra kullanılmak üzere bataryada saklanıyor yani aracı dört çekere çeviriyor.
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri