Formula 1 Yarış Haftası Nasıl İlerliyor? Formula 1 yarış haftası 3 gün ve 5 seans olarak programlanır. Heyecan ilk olarak cuma günkü 60'ar dakikalık iki antrenman seansı ile başlar. Cumartesi günü 60 dakikalık bir antrenman seansı daha yapılır.
Sıralama turu seansı Q1, Q2 ve Q3 olmak üzere üç sekanstan oluşuyor. 18 dakikalık Q1'de ve 15 dakikalık Q2'de en yavaş beşer pilot eleniyor, 12 dakikalık Q3'te ise 10 pilot nihai sıralama için mücadele ediyor. Hafta sonunun son seansı ise pazar günü yapılan yarış oluyor.
Kısaca F1 olarak adlandırılan Formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir. Bu seri yılda ortalama 20 yarıştan ve her yarış ortalama 300 km'den oluşur ve bu da ortalama olarak 1 saat 30 dk. ya denk gelmektedir.
10 yarışlık bir sezonda ise kazanan pilot 50 puan aldı. Böylelikle yarış sayıları da nispeten eşitlenmeye çalışıldı. Yarış mesafesinin %75'inden azının tamamlandığı durumlarda pilotlara yarım puan verildi. En hızlı tur için de 1 puan dağıtıldı.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Bu miktar her ülke için değişiklik gösterirken 2022'de Türkiye'den istenen rakamın yaklaşık 40 milyon Dolar olduğu ortaya çıkmıştı. Pistler ve organizasyon için harcanan paralar da hesaba katıldığında Türkiye'nin harcaması gereken miktar 48 milyon Dolara kadar çıkıyor.
2014 yılında yapılan yeni kural değişikliği ile 2.4 litre hacmindeki V8 motorlar yerine hâlen kullanılmakta olan 1.6 litrelik turbo beslemeli V6 motorlar kullanılmaya başlanıldı. Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Bununla beraber, FIA'nın önceki yıllarda yaptığı kural değişikliklerinden sonra minimum sürücü ağırlığı 80 kilograma çıkarıldı. Bu da daha ağır pilotların dezavantajını ortadan kaldırdı. Çünkü daha hafif sürücüler, 80 kilograma ulaşabilmek adına araca yerleştirilen ağırlıklarla yarışmak zorunda kalıyorlar.
Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor. Vites kutusunun ilginç özelliklerinden biri de vites değişimi sırasında aracın hızının kesilmemesi için gaz pedalından ayak çekilmez ve aracın vites değişikliği hız kesintisiz olarak gerçekleşir.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır.
Dünyanın en çok izlenen otomobil sporları organizasyonu Formula 1'in yeni sezonu Rusya'nın çıkarılmasının ardından 22 ayaktan oluşacak. 2023 takviminde yarış iptal eden bir ülke olmazsa Formula 1 yarışı yeni sezonda da Türkiye'de yarış olmayacak. 2023 Formula 1'in ilk yarışı 5 Mart'da Bahreyn'de olacak.
2024 sezonu için taslak takvimini yayınlayan Formula 1, Çin GP'sini yeniden takvime ekliyor ve 24 yarışlık takvim için bir deneme daha yapıyor.
İstanbul'da 11-13 Haziran'da yapılması planlanan Formula 1 Türkiye Grand Prix'si seyahat kısıtlamaları nedeniyle iptal edildi.
Araçların ağırlığı da bir dezavantaj. NASCAR'da mevcut araçlarla kaydedilen en yüksek hız saatte yaklaşık 321 km/s. Bu, F1 ve IndyCar'dan oldukça yavaş oldukları anlamına geliyor. NASCAR ayrıca en kötü hızlanmaya da sahip.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Bunun nedeni ise üst üste kırılan en kısa pit stop süresi dünya rekorları oldu. An itibariyle tüm zamanların en hızlı pit stop'u 2019 yılındaki Brezilya Grand Prix'sinde Max Verstappen'in otomobili için gerçekleştirilen 1.82 saniyelik pit stop oldu.
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
Güvenlik aracı, yarış liderini arkasına alana kadar diğerlerinin geçmesine izin verir. Bu süreçte haberleşme tabelalarında "Güvenlik aracı" (Safety Car) mesajı yayınlanır. Aynı bilgi telsizden de pilotlara iletilir. Yarış Direktörü, güvenlik aracını pistten çıkarmaya karar verdiğinde aynı prosedür uygulanır.
4) Bildiğiniz üzere bir F1 arabasının yakıt tüketimi, her yarış için 110 kg ile sınırlı. Antrenmanlar ve sıralama turlarında da bir o kadar yakıt tüketiliyor diye varsayalım. Yani bir yarış hafta sonunda, 20 arabanın toplam yakıt tüketimi 20 x 220 kg = 4.400 kg civarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri