Taşıt kaynaklı egzoz emisyonlarının azaltılmasında en etkin yöntemler arasında katalitik konverterler, seçici katalitik indirgeme ve partikül tutucu filtreler yer almaktadır. Bunun yanında alternatif yanma türleri ve yakıtlar ile yapılan çalışmalar taşıt kaynaklı emisyonların azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Doğru cevap "Katalitik konvertör" yani D şıkkıdır.
Yapılan ölçüm sonrasında “Kusurlu” bulunan aracın ölçüm tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ölçüm tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde ölçüm tekrarına gelmeyen araçlardan ölçüm ücreti tam olarak alınır.
Egzoz Emisyon Ölçümü ile Çevre Sağlığını Koruma Altına Alın
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların salınım yaptığı gaz miktarının belirli sınırlar içerisinde olup olmadığının belirlendiği bu ölçümler ile çevre ve insan sağlığının korunmasının yanı sıra yakıt tasarrufu sağlanması da amaçlanır.
Emisyon hacminin artması ise paraya olan talebin arttığını göstermektedir. Paraya olan talebin artması ile birlikte Merkez Bankası'ndan borçlanma faaliyeti de artış göstermektedir. Yani emisyon hacminin artması, sanıldığı gibi Merkez Bankası'nın bir para politikası olarak fazla para basması durumu değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Devir Bilgisi: Gelişmiş bir emisyon kontrol sistemi bulunan benzin motorlu taşıtlar için, rölantide (<2000 devir/dakika) ve yüksek rölantide (≥2000 devir/dakika) olmak üzere ölçüm yapılmaktadır.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
1975'ten öncekiler için hacimde %6. 1975-1986 arasında üretilenler için %4,5. 1986 sonrası için %3,5 ideal oran olarak kabul ediliyor.
Ayrıca TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen ve yaptırılması zorunlu olan rutin araç muayenesi öncesinde de egzoz ölçümü yaptırmalısınız. Aksi takdirde aracınız kusurlu sayılabilir.
Egzoz emisyon değerini düşürmek için otomobil sahiplerinin belirli aralıklarla egzoz gazı muayenesi yapması gerekiyor. Yani emisyon testi yaptırmalılar. Bu şekilde trafikte oluşan hava kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmış olursunuz.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Standart araçlarda ve resmi araçlarda bu muayene 3 yılda bir yaptırılmalıdır. Ticari araçlarda ise her sene egzoz muayene işlemi yapılmalıdır.
Egzoz emisyon ölçümü, araçların egzoz sistemi ile dışarıya attığı zararlı gazların oranını kontrol altında tutmaya yarar. Bu sayede araçların havaya saldığı zararlı gazların azaltılması hedeflenir. Çünkü atmosferden solunan bu zararlı gazalar, insan sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Katalitik konvertörler, havadaki kirlilik miktarını azaltmak ve yanma sürecinden yayılan kirletici nitrojen ve hidro karbon oksitleri, nitrik oksitler ve karbonmonoksit miktarını azaltmak için tasarlanmıştır.
Egzoz emisyonu, arabaların sahip olduğu içten yanmalı motorların yarattığı hava kirliliğini önlemek amacıyla devreye giren sistemdir. Araç sürücülerinin belirli zamanlarda yaptırması gereken emisyon muayenesi ise araçların trafiğe uygunluklarının tespit edilmesini sağlar.
Bozuk veya işlevini yerine getiremez hale geldiğinde, aracın egzoz emisyonları artabilir. Katalitik konvertörün içerisindeki özel seramik parçanın özelliğini yitirmesi, veya aracın altını vurma sonucu delinmesiyle motordan gelen gazlar yeterince süzülemez ve zararlı maddeler havaya salınır.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, 16 Ocak 2019 tarihi itibari ile milyonlarca sürücüyü ilgilendiren önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Yapılan düzenlemeyle, eskiden "ağır kusur" olarak sürücünün karşısına çıkan egzoz emisyon ölçümleri, kusurlar tablosu güncellenerek artık hafif kusur kapsamına alındı.
Bu istasyonlarda, egzoz ölçümü yapmak için ayrı bir yer bulunur. Egzoz emisyon ölçümü istasyonu, yalnızca bu alan için çalışır. Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Ölçüm yapılan cihazdan başarılı sonuç alınırsa aracınız için egzoz emisyon pulu verilmektedir. Egzoz emizyon gazı ölçümü yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında bitmektedir.
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü'nü tüm sabit TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları'nda* ve İzmir Konak Motosiklet Muayene İstasyonu'nda yaptırabilirsiniz. *Gezici araç muayene istasyonlarımız, bulunduğu lokasyonda sabit Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü hizmeti vermeye yetkili kurum varsa bu hizmeti verememektedir.
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine uygulanacak idari para cezası da 1 Ocak 2020'den itibaren artacak. Yılbaşından itibaren ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine 1895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 lira ceza uygulanacak.
Egzoz muayenesi ile Araç muayenesi farklı bakanlıklara bağlı. O yüzden sadece Tüv'de ölçme gibi bir durum yok. İstediğiniz yerde ölçüm yaptırırsınız. Egzoz Gazı Emisyon ölçümü 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle KDV dahil 80 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri