Forsus Apareyi Üst diş kavsine geriye, alt çene ve diş kavsine öne doğru kuvvet uygulayan sabit fonksiyonel bir ağız içi yay sistemidir. Ortodontik tedavinin son aşamasında uygulanır. Büyüme ve gelişim atılımı ve sonrası dönem için kullanılır. Ortalama kullanım süresi 6-8 aydır.
Çarpık dişlerin tedavisinde sık kullanılan sabit aygıtlardan biri de diş telleridir. Metal, seramik gibi malzemelerden üretilebilen diş telleri, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılır. Bu aygıtlar, tedavi boyunca hastanın ağzında kaldığı için sabit aparey olarak adlandırılır.
Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli aparey çeşitleri arasından bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli yapılır. Ağız içi hareketli apareyler, üzerine konulan yaylar ve vidalar ile dişleri düzeltirken hastaya da dilediği zaman apareyi çıkarma avantajı tanır.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
Özellikle çene darlıkları, üst üste binmiş dişler, ileri ve geri çene konumları, çapraşık diş konumlanması gibi sorunların giderilmesi için başvurulan ve ağız içine sabitlenen apareylerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Randevu Değişikliği İçin Tıklayınız! Takıp çıkartmalı damaklık (apareyley), hastanın takıp çıkarmasına imkân sağlayan damaklık modelidir. Çene darlığı, diş yamukluğu gibi sorunların tedavi edilmesinde kullanılır. Uyurken ve günün belirli saatlerinde kullanılması gerekir.
Ağız Dışı Ortodontik Aparey
Ağız Dışı apareyler daha çok 12 – 16 yaş aralığındaki bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunlarında kullanılmaktadır.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Genişletme işlemi bittikten sonra apareyin bir süre daha ağızda tutulmasının amacı, iki üst çene parçası arasında oluşmuş boşluğun kemikle dolmasını beklemektir. Bu şekilde genişlemiş olan üst çene kolayca daralmayacaktır. Genellikle üst çene genişletme apareyleri ağızda 3-6 ay tutulmaktakdır.
Tedavi Seçenekleri
Diş protezleri, eksik dişlerin yerini alarak dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur. Diş Çekimi ve İmplant: Nadir durumlarda, diş çekimi ve diş implantları da üst dişlerin önde olması durumunda kullanılabilir.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Sıcak hava apareyleri, toplu kullanım alanlarını belli bir sıcaklıkta tutmak için kullanılan cihazlardır. Kanatlı borulardan oluşur ve bu kanatlı borular adeta baca etkisi yaratır. Kaset içine yerleştirilen borulara giren soğuk hava ısınır, ısınan hava kasetin üstüne yükselerek ortama verilir.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Günde Kaç Saat Takmam Lazım? Şeffaf plaklar yemekler dışında gece uyurken de dahil olmak üzere tüm gün boyunca takılmalıdır. Hasta plakları günde en az 20-22 saat boyunca kullanmalıdır.
Bruksizm tedavisinde gece plağı belirli bir kalınlığa sahiptir. Plakların kalın olması çenenin tamamen kapanmasını ve çene kaslarını gevşemesinde yardımcı olur.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Damaklık tedavisinden sonra diş teli uygulamasına geçilebilir. Diş tellerinin takılmasından sonra da kullanılabilen damaklıklar, genellikle gece takılırlar. Düzenli kullanıldığı taktirde hızlı sonuç almayı sağlarlar.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri