Evet. Bir fosfolipid, iki yağ asidi kuyruğu ve bir fosfat grubu kafasından oluşur. Yağ asitleri, çoğunlukla hidrojen ve karbondan oluşan uzun zincirlerdir, fosfat grupları ise dört oksijen molekülünün bağlı olduğu bir fosfor molekülünden oluşur.
Kısaca yağlar, kimyasal olarak gliserin ve yağ asitlerinin esterleridirler yani yapı taşları gliserol ve yağ asitleridir. Yağın çeşitliliği gliserolden değil de yağ asitlerinin farklılığından kaynaklanır. ➢ Gliserol üç OH grubu içeren bir tri alkoldür.
Nötral yağlar bitkisel ve hayvansal hücrelerin başlıca depo yağlarıdır ve yapılarında azot bulunmaz. Canlılarda bulunan lipit ve lipit benzeri bileşiklerin hemen hemen tamamı düz zincirli, doymuş ya da doymamış yağ asidi esterleridir. Her yağ asidi bir alkil (R) ve bir karboksil (COOH) grubundan oluşur.
Nötr yağlar, hayvan ve bitki hücrelerinin içinde depolanmış bir şekilde bulunan lipitlerdir. Nötral yağların temel yapıları C55H98O6 şeklinde olur. Monomerleri ise gliserol ve yağ asitleridir. Nötral yağlar bir gliserol molekülü ile birlikte üç molekül yağ asidinin ester bağları ile bağlanması sonucunda ortaya çıkar.
Yağ, karbonhidrat ve protein ile birlikte üç temel besin maddesinden biridir. Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir. Yağ önemli bir besin maddesidir ve insanlar da dahil olmak üzere çoğu heterotrof yaşayabilmek için dışarıdan yağ almak zorundadır.
İlgili 34 soru bulundu
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Nötral yağların önemli bir kısmını trigliseridler oluşturur. Trigliseridler, bir gliserol molekülündeki üç -OH grubuna birer yağ asidi bağlanması ile oluşur.
Evet. Bir fosfolipid, iki yağ asidi kuyruğu ve bir fosfat grubu kafasından oluşur. Yağ asitleri, çoğunlukla hidrojen ve karbondan oluşan uzun zincirlerdir, fosfat grupları ise dört oksijen molekülünün bağlı olduğu bir fosfor molekülünden oluşur.
Fosfolipitler, trigliseritlerden farklı olarak 2 yağ asidi, 1 fosforik asit, 1 gliserol molekülü ve kolin bazından oluşur. Bu moleküller suya bırakıldığı zaman çift katlı bir tabaka oluşturur. Fosfolipitler hücre zarının yapısına katılarak hücre zarının iki tabakalı bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Nötral yağlar içerdikleri yağ asidi çeşidine göre 2'ye ayrılır: A) DOYMAMIŞ YAĞLAR: B) DOYMUŞ YAĞLAR: Doymamış yağ asiti içerir.(Örneğin: Oleik ve linoleik asit) • Doymuş yağ asiti içerir. Çiftli bağ taşırlar ( C lar arasında) • Çiftli bağ taşımazlar.
İnsanlar için bilinen 3 esansiyel yağ asidi vardır. Bunlar; alfa-Linolenik asit (bir omega-3 yağ asidi), linoleik asit (bir omega-6 yağ asidi) ve araşidonik asittir.
Hastalıklardan korunmak ve vücudun ihtiyacı olan yağ gereksinimini gidermek için sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Sağlıklı yağ kaynakları zeytinyağı, ceviz, balık, avokado ve bademdir.
Gliserin, diğer adı gliserol olan, sıvı hâlde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür.
Gliserol, gliserinin bir diğer adıdır. Gliserin yağı ismiyle de bilinmektedir.
Fosfolipitler dört bileşenden oluşurlar; bir veya iki yağ asit grubu, negatif yüklü bir fosfat grubu, bir alkol grubu ve de bunları birbirine bağlayan bir omurga.
Fosfolipidler, iki hidrofobik yağ asidi ve bir hidrofilik fosfat baş içeren amfipatik moleküllerdir. Membranda çok az miktarda bulunur.
Su polar bir molekül olduğu için fosfolipit başlarıyla kolayca elektrostatik (yüke dayalı) etkileşimler oluşturur. Fosfolipitin hidrofobik ya da "suyu sevmeyen" kısmı uzun, apolar yağ asidi kuyruklarından oluşur.
Kolesterol yağ yapıda olması nedeniyle kan dolaşımında trigliseritler ile birlikte çeşitli lipoprotein partiküllerin içerisinde taşınır. HDL, IDL, LDL, VLDL ve şilomikronlar bu lipoprotein partiküllerini oluştururlar.
✔ Bir gliserol, iki yağ asidi ve bir fosfat grubundan oluşmuş lipitlerdir. ✔ Gliserol ve fosfatın bulunduğu kısım baş, yağ asidi kısmı ise kuyruk yapısını oluşturur. ✔ Hücre zarının yapısına katıldığından yapıcı - onarıcı olarak kullanılırlar. ✔ Hücre zarının temel yapısını oluştururlar.
Ester bağı organik bileşiklerden yağların temel bileşenleri olan yağ asitleri ve gliserollerin arasında bulunmaktadır. Gliserol ve yağ asitleri birbirlerine ester bağı ile bağlanarak yağları oluşturmaktadırlar.
Trans yağ, yenebilecek en kötü ve sağlıksız yağ türü olarak kabul edilmektedir. Diğer diyet yağlarının aksine, trans yağ asitleri olarak da adlandırılan trans yağlar kötü kolesterolü etkileyerek sağlığı tehdit etmektedir. Trans yağ tüketimi sonucu kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır.
İnsan fizyolojisinde üç farklı Omega 3 yağ asidi tipi rol oynar. Bunlar bitki yağlarında bulunan α-linolenik asit ya da kısaca ALA ile her ikisi de deniz ürünlerinde yaygın olarak bulunan eikosapentaenoik asit yani kısaca EPA ve dokosaheksaenoik asit yani DHA'dır.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri