Noktasal (Spot) Ölçüm Pozometre konudan gelen ışığın sadece merkezde yaklaşık olarak 3mm'lik bir kısmını (%3 -5) ölçer ve bu ölçüme göre pozlama değerlerini belirler. Konunun kadrajı doldurduğu durumlarda, makro çekimlerde ve fotoğrafa dramatik etkiler verilmek istendiğinde kullanılması en doğrusudur.
Spot Ölçüm koyu arka plan ve parlak ışıkla aydınlatılmış konuları içeren, fotoğraf karesinin parlaklığı yüksek (yüksek kontrast saheler) konuların fotoğraflanmasında kullanılır.
Nokta Ölçüm (Spot) modu
Tek bir bölgeyi / hücreyi değerlendirir ve yalnızca bu alanı baz alarak pozlamayı hesaplar.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Fotoğrafta ışık ölçer fotoğraf için uygun pozlama değerini bulmak için kullanılır. Genellikle dijital ya da analog bir hesaplama aracına sahiptir ve bu da bulunduğumuz ışık ortamı ve kullandığımız ISO değeri için en iyi örtücü hızı ve diyafram değerini bize verir.
İlgili 24 soru bulundu
En kaba tabirle pozlama elde edilen görüntünün yani makinayla çektiğimiz görüntünün aldığı ışığın doğru oranlarda olup olmamasıdır. Bir başka deyişle de bir fotoğrafın pozlaması, elde edeceğimiz görüntünün kamera tarafından ne kadar açık ya da koyu olacağını belirler.
Çoklu pozlama yapmak için iki teknik kullanılır. Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır. İlk ruloda çekilen karenin, ikinci çekimdeki hangi kareyle eşleştiğini ancak sonuçlara bakınca görebilirsiniz.
Diyafram, fotoğraf makinesine girmesine izin verilen ışık miktarını kontrol eden ayarlanabilir lens açıklığıdır. Bu üç ayarı konumunuza ve konunuza göre doğru şekilde ayarlamayı öğrenmek, iyi pozlamalar yakalamak için çok önemlidir.
ENSTANTANE (ÖRTÜCÜ VEYA OBTÜRATÖR)
Örtücü, diyaframdan geçerek film düzlemine düşen ışığın, filmi ne kadar süreyle etkileyeceğini belirleyen, zamanlayıcı bir parçadır. Örtünün açılıp kapanan hızlarına (birimlerine) "enstantane" denir.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Noktasal (Spot) Ölçüm
Pozometre konudan gelen ışığın sadece merkezde yaklaşık olarak 3mm'lik bir kısmını (%3 -5) ölçer ve bu ölçüme göre pozlama değerlerini belirler. Konunun kadrajı doldurduğu durumlarda, makro çekimlerde ve fotoğrafa dramatik etkiler verilmek istendiğinde kullanılması en doğrusudur.
Sürüş modları aracınızı daha sportif, daha konforlu, daha az tepkisel ve yakıt açısından daha verimli hale getirmek için şanzımanın, süspansiyonun ve direksiyonun çalışma karakterini değiştirmenize olanak tanıyan teknolojilerdir.
ECO1 sürüş modu otomatik araçlar için bir fonksiyon olup, daha fazla yakıt tasarrufu ve daha çevre dostu bir sürüş için aracın sürüş özelliklerini optimize eder.
Fotoğraf modu, Kamera uygulamasını açtığınızda karşılaşacağınız standart moddur. Sabit fotoğraflar ve Live Photos çekmek için bu mod kullanılır. Kameranız odaklanır ve pozlamayı kadrajdaki özneye göre otomatik olarak ayarlar. Odaklama ve pozlamayı değiştirmek için vizörde farklı bir alana dokunabilirsiniz.
Bu modda fotoğraf makinesi, deklanşör hızını ve diyaframı çoğu durumda en elverişli pozlamayı sağlamak için dahili bir programa göre otomatik olarak ayarlar. P pozlama modunda, pozometreler açıkken ana ayar kadranını çevirerek deklanşör hızı ve diyaframın farklı kombinasyonları seçilebilir (“değişken program”).
P (Programlanmış Otomatik)
Bu modda, kamera çoğu durumda en iyi pozlamayı sağlamak için enstantane hızını ve diyafram açıklığını yerleşik bir programa göre otomatik olarak ayarlar. Ayrıca pozlamayı değiştirmeden farklı enstantane hızı ve diyafram açıklığı kombinasyonlarını seçme seçeneğiniz de vardır ("esnek program").
Shutter yani perde süresi, görüntü algılayıcısının (sensör) üzerine düşecek ışığın süresini belirler. Algılayıcı ile diyafram arasındaki perde görevini görüyor da diyebiliriz. Belirli bir süre boyunca açık kalır ve kapanır, bu sürede de lensten süzülen ışık algılayıcı üzerine yansıtılır.
Fotoğraf çeken kişilere fotoğrafçı denir.
F-stop terimi, fotoğraf makinenizdeki diyafram açıklığı ölçümlerini belirtmek için kullanılır. Diyafram açıklığı, fotoğraf makinesi lensine giren ışık miktarını kontrol eder ve f-stop cinsinden ölçülür.
ISO makinenizde fotoğrafın oluştuğu sensörün ışığa karşı hassasiyetidir. Bu hassasiyeti makine ISO yaraınızından arttırıp azaltabilirsiniz. ISO'nun normal kabul edilen değeri ise 100 ISO'dur.
Diyafram (İngilizceː diaphragm veya "diyafram açıklığı"nın karşılığı olarak aperture) fotoğraf makinelerinde, objektif içinden geçen ışığın, yeğinliğini ayarlamak için kullanılan ve çoğunlukla objektif içine yerleştirilmiş olan metal düzenek.
ISO, fotoğrafın hassasiyetini belirlerken, diyafram açıklığı objektifin açıklığını kontrol eder ve enstantane ayarları ışığın ne kadar süreyle algılanacağını belirler. Bu üç ayar birbirleriyle ilişkilidir ve fotoğraf kalitesini belirlerler.
Çift Pozlama Nasıl Yapılır? (Double Exposure)
Çoklu pozlama yapmak için iki teknik kullanılır. Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır.
Pozlama telafisi, pozlamayı fotoğraf makinesinin önerdiği değerlerden farklılaştırarak, resimlerin daha parlak veya karanlık yapılması için kullanılır. En çok merkez ağırlıklı veya noktasal ölçümle birlikte kullanıldığında etkilidir (0 Ölçüm).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri