Fotovoltaik dedektörlerde akım, bir yarı-iletken tabakada yaratılır. Fotovoltaik hücreler, esas olarak, görünür bölgedeki ışını saptamak ve ölçmekte kullanılır. Hücre en yüksek hassasiyeti 550 nm'de gösterir; 350 ve 750 nm'de algılama yeteneği, maksimum değerin %10' una kadar düşebilir.
Çok Kanallı Foton Dedektörleri: Çok kanallı foton dedektörleri optik görüntüyü bir video elektrik sinyaline çevirebilen bir dizi ince fotoduyar malzeme içeren dedektörlerdir. Bu tip görüntü algılayıcılar önceleri televizyon için geliştirilmiş, daha sonraları spektroskopik cihazlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Katı hal kuantum dedektörleri (fotovoltaik ve fotoiletken cihazlar), bireysel fotonların, kristal kafes yapıya sahip yarı iletken materyallerin etkileşimine dayanırlar.
Radyasyon alanı ölçüm cihazlarıdır. Yüksek doz hızlarında akım modu kullanılır. Yüksek radyasyon alanlarında ve ışınlamanın yüksek doğrulukla ölçülmesinin istendiği durumlarda kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Dedektörler, elektromanyetik dalga formundaki enerji akısını ölçülebilir niceliklere çeviren ve kayıt edilmesini sağlayan cihazlardır. Örneğin ışınım akısını (fotonlar) elektrik sinyallerine (foto elektronlara) çeviren ışıkölçerler (fotometreler) gibi. Şekil 2 Elektromanyetik tayf.
Metal dedektörler manyetik indüksiyon prensibi ile çalışırlar, bu açıdan tranforma- törlere benzerler. Bir hedefe veya ortama manyetik alan yayınlar ve geri dönen sinyali analiz ederler, yayınlanan manyetik alan za- manla değişken olup genellikle ses frekansı civarındadır..
Fotosel. Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum, lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler. Güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir.
Radyasyonun ve radyoaktif kirlenmenin tespit edilebilmesi amacıyla kullanılır. Survey metre ve alan monitörleri Geiger-Müller tipi dedektörlere sahip radyasyon ölçüm cihazlarıdır. Sintilasyon dedektörleri: Bu dedektörler, aldıkları radyasyonun miktarıyla orantılı olarak görülebilir ışık salar.
Dedektör, gönderdiği sinyaller ile birlikte metal tespitinde kullanılan elektronik bir cihazdır. Dedektörler, yer altında saklı olan, görünür durumda olmayan metallerin bulunmasına yardımcı araçlardır.
DEDEKTÖR – DETEKTÖR
i. (Fr. détecteur < Lat.) Mâden, petrol, su, zirâî mahsül, radyoaktif madde vb.nin etraflarında meydana getirdikleri etkilerden faydalanılarak var olup olmadıklarını belirlemeye yarayan âlet veya cihaz, bulucu: “Metal dedektörü.” “Mayın dedektörü.” “Gaz dedektörü.”
Işın tipi duman dedektörleri, ışık hüzmesi üreten bir verici ünite ile ışını alıcı ünite arasında gönderilen ışının kesilme miktarını tespit ederler. Bu kesilme miktarı, kesilmenin yüzde oranına göre belirlenen alarm eşik seviyesine geldiğinde dedektörler alarm durumuna geçerler.
Yüksek tavanlı ve noktasal tip optik duman dedektörlerinin altyapısı , montajı , işletmesinin zor olduğu ve algılamayı geciktirecek etkilerin bulunduğu alanlar için ışın hüzmesinin karşıya gönderilmesi ve dönmesini takip eden yangın algılama çözümünü beam dedektör olarak tanımlayabiliriz.
Fotoelektrik Duman Dedektörü Özellikleri
Havadaki farklılıkları tespit etmek için kullanılan ışın sistemleri, kızılötesi veya ultraviyole sisteminde çalışır. Işığın hareketlerine göre, yani dumanın ışığın dizilimini engellemesi halinde ışık kırılmalarına göre çalışma sistemi sunan bir dedektör çeşididir.
Alev dedektörü yangın meydana gelme ihtimali olan ortamlarda alev kıvılcımlarından doğan ışımayı tespit ederek olası bir yangın ihtimalinde sinyal üreten cihazlardır.
Geiger sayacı veya Geiger-Müller sayacı, iyonlaştırıcı radyasyonu tespit etmeye ve ölçmeye yarayan bir cihazdır.
Nötron dedektörleri, duyularla algılanamayan olayları belirlemeye yarar. Belirli nükleer malzemeye özgü hassasiyeti arttırırlar.
Metal Yoğunluğu Altın Bulmayı Zorlaştırır
Dedektörler metal yoğunluğu olan kapalı alanlarda kullanılamaz; Ev içerisinde tavan ve zeminde bulunan hasır demirler, duvarlardaki kolon demirleri ve ev içerisindeki diğer metal eşyalar da cihazların çalışmasını engellemektedir.
Metal dedektörleri, genellikle 15 cm ila 2 metre arası derinlikten metal nesneleri tespit edebilir.
Kapı Tipi Metal Arama Dedektörleri; bina girişlerinde kullanılan, kişilerin üstlerinde bulunan ve tehlikeli olabilecek silah, bıçak vb. metal eşyaları tespit etmek ve güvenlik görevlisini alarm vererek uyarmak amacıyla kullanılan bir güvenlik cihazıdır.
VLF – Pİ SİSTEMLER
VLF Dedektör Sistemi Very Low Frequency, çok düşük frekans sistemi sahip dedektörlerdir. VLF sistem dedektörler genellikle yüzeysel aramalar yapmak için kullanılır. Metal ayırma kabliyetleri çok yüksek olan bu cihazlar sikke, para, yüzük vb. metalleri tespit edebilir.
Manyetik dedektör, metal eşya tespiti yapmak için kullanılmakta olan dedektörlerdir. Bu dedektörlerin kullanılmakta olan üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kapı tipi manyetik dedektör, el tipi manyetik dedektör ve x-ray bagaj arama ve tarama detektörüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri