Fransa laik ama kültür ve geleneği itibarıyla Katolik bir ülkedir. Çok sayıda romen veya gotik katedraller, en ücra yerlerde bile bulunan kilise ve şapeller bunun göstergeleridir. Dini inançların yerine getirilmesi serbest ve dini aidiyet veya dini inançlara dayalı ayrımcılıklar yasaktır.
hareketi Ģeklinde ortaya çıkmıĢtır. Fransa‟daki reform hareketleri aynı zamanda Protestan Huguenotlar ile Katolikler arasında 1562‟de baĢlayıp 1598‟de reformist cemaatlerin varlığını tanıyan Nantes fermanı ile sona erecek savaĢlara sahne olmuĢtur.
Alman nüfusunun yarıya yakın kısmı Protestan mezhebine bağlıdır. Kalan nüfusun % 44.2 si ise Katolik mezhebine mensuptur. Ülkedeki siyasî yelpaze, mezheplerin ülkedeki dağılımına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre, genel olarak ülkenin güney kısmı Katolik, kuzey kıs mı İse Protestan'dır.
Fransa'da anayasasında herhangi bir dinin adını zikretmemiştir. Mısır, bu konuda diğer iki ülkeden farklılaşmaktadır. İslam, Mısır'da devletin dini olarak kabul edilmektedir (Egypt's Constitution of 2014: Md.2).
İlgili 21 soru bulundu
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti. Çarlık dönemi boyunca Rus Devleti Ortodoks Hristiyanlığı devlet dini sıfatıyla destekledi ve yayılmasını teşvik etti.
Geçtiğimiz günlerde Gazeteciler Derneğinin IFOP'a yaptırdığı ankete göre, Fransız halkının %51'i Tanrı'ya inanmıyor. 2012 yılında GALLUP tarafından yapılan araştırmada Fransızların %34'ü dindar olmadığını, %29'u da ateist olduğunu belirtmişti. 1947'de ise Fransızların Tanrı'ya inanma oranı %66 olarak belirlenmişti.
Hanefi mezhebi; daha çok Türkiye, Suriye, Irak, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Afganistan; Çin'in Sincan Uygur Eyaleti'nde, Kafkaslar ve Balkanlar'da yaygınlık kazanmıştır.
Portekiz'de en baskın olan din Hristiyanlıktır ve ağırlıklı olarak Katolikliktir. 2021 nüfus sayımı verilerine göre Portekiz nüfusunun %80'i Katolik, ancak %20'si topluluğa ve düzenli olarak ayinlere katılmaktadırlar.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.
İnanç dağılımı
Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzdesel olarak; %65 Hristiyan (%40 Protestan, %20 Katolik, %5 Diğer), %30 Dinsiz, %2 Yahudi, %1 Müslüman, %1 Budist ve %1 Diğer dinlerden insan yaşamaktadır.
Dini gruplar: 2018 itibarıyla halkın %52'si herhangi bir dine mensup olmadığını beyan etmekle birlikte, en yaygın dini inançlar Katoliklik (%23) ve Protestanlıktır (%15, Hollanda Reform Kilisesi %6, Hollanda'daki Protestan Kilisesi %6, Hollanda'daki Reform Kiliseleri %3).
Fransa laik ama kültür ve geleneği itibarıyla Katolik bir ülkedir. Çok sayıda romen veya gotik katedraller, en ücra yerlerde bile bulunan kilise ve şapeller bunun göstergeleridir. Dini inançların yerine getirilmesi serbest ve dini aidiyet veya dini inançlara dayalı ayrımcılıklar yasaktır.
Protestan inancının temelini Sola Fide (yalnızca iman), Sola Gratia (yalnızca lütuf), Sola Scriptura (yalnızca kutsal yazılar) anlayışı oluşturur. Protestanlara göre iyi işler, yapılan ibadetler ve hayırlar imana etki etmez. Yapılan iyi işler ve ibadetler, imanın ancak sonucu olabilir.
Dünyanın en büyük, protestan cemaatleri sırası ile ABD, Çin, Hindistan, İngiltere, Almanya, Nijerya, Güney Kore, Kanada, Avustralya, Brezilya, Hollanda, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Endonezya'dır. Toplamda tüm dünya çapında 590 milyon Protestan yaşamaktadır.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
Portekizliler Angola, Gine-Bissau, Mozambik, Cape Verde ve São Tomé ve Príncipe'de, siyasi, askeri ve dini faktörlere dayanan sayısız resmi yönetim biçimini yürürlüğe koydular. Bu kontrol biçimleri yerel toplumlarla farklı şekilde ilişki kurdu ve onları etkiledi.
1960'lı yılların ortasında Mozambik'te başlayan bağımsızlık hareketleri Portekiz Sömürge Savaşı'na yol açarak yönetimdeki rejimi zayıflatmıştır. 25 Nisan 1974'te gerçekleşen Karanfil Devrimi'yle ülkede diktatörlükten demokrasiye geçilmiştir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur. Türkiye'de daha çok Kürtler arasında, Kafkaslar'da Çeçenler ve Avarlar arasında yaygındır. Hanefîlik'ten sonraki en yaygın Sünni mezheptir.
Hanefi mezhebi dört sünni mezhebin nüfus açısından en genişidir. Hanefi mezhebinde bir konuda hüküm çıkarmak için önce "kitaba" (yani İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'a) başvurulur. Kitapta bir delil bulunamazsa sünnete bakılır. Sünnette de yoksa sahabenin birinin görüşü temel alınır.
Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir. Seküler devlet kavramı ile karıştırılmaması gereken devlet ateizminde, devlet dini ibadetleri engellemeye çalışır. Seküler devletlerde ise din ve ibadet özgürlüğü vardır. Seküler devletler herhangi bir dini veya dinsizliği desteklemez.
Ateizm, Kanada'da ABD'den daha yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri