Suyunuzdan gelen kötü kokuların en yaygın nedeni hidrojen sülfür içeren sudur. Suyunuzda sadece küçük bir miktar olsa bile, yine de son derece kötü bir kokuya neden olabilir. Kokusuna rağmen, hidrojen sülfür sağlığınızı etkilemez.
Dezenfekte edilmemiş suyun içerisinde bulunan doğal ve sentetik organik bileşenler, klorla bir araya geldiklerinde THM (trihalometan) oluşumuna sebep olurlar. Bir metan türü olan THM'nin kanserojen bir madde olduğu birçok çalışma tarafından ortaya konmuştur.
Neden: Musluğunuzdan çürük yumurta kokusu geliyorsa, en yaygın suçlu su kaynağınıza karışmış olan kükürt bakterileridir. Kötü koku çoğunlukla bir kuyuda hidrojen sülfür gazı üreten oksijen eksikliğinden meydana gelir.
Plastik su deposunun sıcaklığa uzun süre maruz kalması hızlı bakteri üremesi yanında bir besi ortamı olmasına neden olan yosunlaşmanın gerçekleşmesine de neden olmaktadır. Yosunlaşma, depo içerisinde bakteri oluşumunun habercisidir. Bunun devamında ise depoda koku problemi de olacaktır.
1-Sudaki Mikroorganizmalar
Bu mikroorganizmalar depoların temizlenmemesi, periyodik boru bakımlarının ihmal edilmesi neticesinde birikmeye başlar. Bunun sonucunda suyun dibine çökerek durgun su içerisinde tortullar meydana getirir. Bu tortullar suyun kalitesini düşürmekle kalmaz. Aynı zamanda suda kokuya da neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
Bir Su Filtresi Kurun: Tüm ev su filtreleme sistemi, sorununuza en iyi cevap olabilir. Sadece kokuyu gidermekle kalmaz, aynı zamanda suyunuzun genel kalitesini de iyileştirir. Borularınızı Temizleyin: Bu, evinizdeki tüm muslukları açarak ve 5 ila 10 dakika arasında çalışmasına izin vererek yapılır.
Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Öncelikle saklama kaplarınızı sıcak su ve sabunla yıkamanız gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra içini beyaz sirke ile doldurup birkaç dakika (en az üç dakika) bekletin. Ardından sirkeyi dökün ve saklama kaplarını bir kez daha sıcak bir su, sabunla yıkamanız gerekir. Böylece oluşan kötü kokulardan kurtulmuş olacaksınız.
Tamamen suyun pet şişe içinde bekleme süresi ile alakalı. Göldeki su bozulmaz fakat su paketlendiği anda bozulmaya başlıyor. İnsanlar su bozulmaz zannediyorlar fakat pet şişedeki suyun bir ömrü var. Hele ki su sıcak bir ortamda bekletiliyorsa kokması daha kolay olur.
Limon suyunu sıkıp kabı limonlu suyla durulayın ya da kesik limonu kabın her yerine sürün. Nemli ya da kuru kahve telvesini kaba doldurup kokuyu tamamen çekene kadar bekletin. Saklama kaplarınızı güneşte havalandırıp güneşin kötü kokularla mücadele gücünden faydalanın.
Leş kokuları genellikle çöp, pis su, kanalizasyon veya ölü hayvanlar gibi kaynaklardan gelir. Evde leş kokusu nasıl giderilir öncelikle kaynağın tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir. Ardından, havalandırma sağlanmalı ve temizlik yapılmalıdır.
Bağırsaklardaki su ve besin artıklarının bakteri ya da virüs kaynaklı bir nedenden dolayı enfekte olması kötü kokuya neden olan gaz çıkışı meydana getirir. En yaygın bağırsak enfeksiyonlarından biri giardia bakterisi sonucu oluşan giardiasis enfeksiyonudur.
Sürekli bulaşık yıkanan makinelerde zamanla filtrelerinde bazı atıkların birikmesinie sebep olur. Zamanla biriken atıklar hem makinenizin daha az temizlemesine hem de kokmasına sebep olur. Bu yüzden sürekli olarak filtre kısmını çıkarıp temizlemeniz gerekiyor.
Musluk suları, üreme hastalıklarının oluşmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Özellikle musluk sularında bulunan cıva, alüminyum ve kurşun gibi metaller vücutta birçok açıdan olumsuz etkilere neden olur. Bu metaller beyin ve sinir sistemine de etki eder. Musluk sularında virüs ve parazit bulunur.
Hem musluk suyu hem de pet şişe ya da damacanalarda sunulan içme sularının içerisinde, sağlığınızı tehdit edebilecek bazı maddeler bulunabilir ya da bekledikçe oluşabilir1, 2. Arıtma işleminden geçmeyen suları tüketmenin sağlığa zararları olabilir ve bununla birlikte su, bekledikçe daha tehlikeli bir hal alabilir.
Musluk suyu içerisinde bakteri ve parazitler varsa E. coli, giardia ve cryptosporidium en yaygın görülen su kaynaklı enfeksiyon nedenleri arasında yer almaktadır. Su kaynaklı enfeksiyonlarda yaygın belirtiler benzerdir ve karın ağrısı, gaz, kanlı dışkı ve şiddetli ishal, iştah kaybı ve ateş olarak ifade edilebilir.
GÜNEŞ ALTINDA KALMASI VE SOĞUKTA DONMASI SAĞLIĞA ZARARLI TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, piyasada üretim ve son kullanma tarihleri arasında 18 ay, 15 ay süre olan pet şişe suları bulunduğunu belirtirken, "Bir çoğunun son kullanma tarihi ise tüketici için de makul süre olan 12 ay.
Beyaz sirke kullanımı, temizlik için en çok başvurulan doğal yöntem. Mataranın kullanılmadığı zamanlarda içinde su bırakılmaması tavsiye ediliyor. Şişe tipi plastik mataraların içinde yanlış kullanım sonucunda koku olabiliyor. Plastik kokusu nasıl yok edilir sorusunun yanıtı yine sirke!
Bunların yanı sıra yeniden kullanılan pet şişe su içerisine pek çok mikroplastik ve petrokimya türevi bırakarak insan sağlığını tehdit ediyor. Pet şişe kullanımı hem içerden hem de dışardan insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Bir kase suya birkaç damla limon suyu ya da sirke eklenerek bir karışım hazırlamak mümkündür. Bu karışım lavabo deliğine döküldüğünde etkili olur. Bu karışım sayesinde lavabodaki kötü kokuları kısa sürede gidermek mümkündür.
Koku meydana gelmiş bir sebil de koliform bakterisi de üremiş olacaktır. sebillerin en büyük problemi yosunlanma ile birlikte meydana gelen bakteri üremesidir. Tat ve renk farklılıkları da koku problemi ile oluşacak problemler olacaktır.
Bunun için sıcak su içinde damacana içerise giren kısımları bir fırça ile temizlemeniz yeterli. Eğer deterjan kullanacaksanız bolca durulamayı unutmayın. Düzgün durulanmama sonucunda deterjan kokusu ve tadı suya geçecektir.
İnsan sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturmamasına karşın, hoş kokması gereken bir odanın temiz havasına leke düşürebilir niteliktedir.
Gardenya, yasemin, sandal ağacı, amber..
Gardenya, yasemin ve sandal ağacı kokuları, afrodizyak etkiye sahiptir ve romantik duyguları harekete geçirirler. Bu sebeple yatak odaları için ideal seçimlerdir. Parfüm dışında kokulu mum veya tütsülerle de ortamın atmosferini iyileştirmeniz mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri