Fransa, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Yunanistan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve İsveç'te ise cinsel rüşt yaşı mevcut yasalara göre 15. Belçika, Litvanya, Letonya, Hollanda, İngiltere, İspanya, Finlandiya ve Lüksemburg 16 yaş kategorisinde olan ülkeler.
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde dijital reşitlik yaşı 13; Almanya, Macaristan, İrlanda ve Romanya gibi ülkelerde ise 16 kabul ediliyor.
Dünyada reşit olma yaşının en düşük olduğu ülke #İtalya'dır. İtalya'da bir kimse 12 yaşında reşit olur. Ancak yakın bir zamanda İtalya, reşit olma yaşını 12'den 14'e çıkarmıştır.
Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Bu kapsamda cinsel rüşt yaşının da 18 yaş olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Cinsel ilişkide rıza yaşı Avusturya, Almanya, Macaristan, İtalya ve Portekiz'de 14; Yunanistan, Polonya ve İsveç'te 15; Belçika, Hollanda, İspanya, İngiltere ve Rusya'da 16 ve Güney Kıbrıs'ta 17 olarak belirlenmiş durumda. Avrupa'da cinsel ilişkide rıza yaşının en yüksek olduğu ülkeler 18 yaş ile Malta ve Türkiye.
İlgili 37 soru bulundu
Kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye giren taraflardan mağdurun yaşı 18'den küçükse fiil diğer taraf açısından suç teşkil eder. Failin cezalandırılabilmesi için yaşının 18'den büyük veya küçük olmasının bir önemi yoktur.
Azerbaycan Milli Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre resmi nikah yaşı 18'e yükseltildi.
Almanya'da 18 yaşını doldurmuş insanlar reşit sayılırlar. Her iki tarafın da istemesi koşulu ile bu kişiler kendi aralarında seks yapabilirler. Reşit olan kardeşler arasında ya da anne –baba ve reşit çocukları arasında seks yapmak yasaktır.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
Japonya Parlamentosu, ülkede cinsel saldırı suçlarıyla daha etkin mücadele edilebilmesi için ilişkide rıza yaşını 13'ten 16'ya çıkaran kanunun onayladı.
Modern yasal düzenlemeler ergenlik döneminin sonları ile yetişkinlik döneminin başlarında belirledikleri bir noktayı geçiş olarak kabul eder ve genellikle 17 ila 21 yaşları arasındaki ergenler artık reşit sayılarak yasa karşısında yetişkinlerle aynı hak ve sorumluklara sahip olurlar.
18 yaş üstündekiler yetişkin ve reşittirler. Kişinin kendi isteğiyle de gerçekleşse reşit olmayan biriyle ilişkiye girmesi “statutory rape” olarak adlandırılır ve kanunen suçtur. Amerika'da yasal içki kullanma yaş sınırı 21'dir.
İngiltere: 18. Ebeveyn rızası varsa 16. Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
Avrupa ülkelerinden Avusturya, Bulgaristan, Estonya, Almanya, Macaristan, İtalya, Portekiz ve son olarak Belçika'da da cinsel rüşt yaşı 14 olarak kabul ediliyor. Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Yunanistan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve İsveç'te ise cinsel rüşt yaşı mevcut yasalara göre 15.
Türkiye'de seçme yaşı
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi. Dolayısıyla gençler karar mekanizmalarına katılımda çağdaş dünyadaki akranlarıyla aynı haklara kavuşmuş oldular.
İşgücüne katılma, mülk edinme, vergi ödeme, aile kurma yeterliliği; psikolojik, cinsel ve fiziksel gelişim, cezai ehliyet gibi faktörler dikkate alınarak varılmış ortalama bir değer 18. Yoksa gelişme hızı kişiden kişiye değişir. Kültürel olarak 18 yaş "yetişkinlik" kabul edilmiyor.
Japonya'da yaşayan 100 yaş ve üzeri insan sayısı 52 yıl üst üste artış göstererek 90 bin 526'ya ulaştı. Japonya'nın en yaşlı kadını Osaka eyaletinde yaşayan 115 yaşındaki Fusa Tatsumi, en yaşlı erkeği ise Hiroşima eyaletinde yaşayan 111 yaşındaki Shigeru Nakamura.
Japonya'da ilk belirlenen evlilik yaşı bundan 124 yıl önce, kadınlar için 15 erkekler için ise 17 idi. Daha sonra 15 olan yaş sınırı kadınlar için 16'ya yükseltildi. 2022'ye gelindiğinde ise hem kadınlar hem erkekler için evlenme yaşı 18'e çıkarıldı.
Sonuç olarak, 18 yaşında reşit sayılmamızın nedeni, insanların fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak yetişkinliğe ulaştıkları dönemi ifade etmesidir. Bu çağda insanların yetişkin haklarına sahip olduğu ve yetişkin olarak yargılandığı kabul edilir.
Insanlar için cinsel olgunluk yaşı bireye bağlı olarak değişim göstermekle birlikte fizyolojik ve zihinsel olarak 15 ila 18 yaş arasındadır. Bununla birlikte yasal olarak 18 yaşın altındaki kişiler ile cinsel ilişki suç teşkil edebilecek bir durumdur.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Üyemizin Notu: Medeni Kanunun 11. maddesi reşit (ergin) olmayı genel kural olarak 18 yaşın doldurulmasına bağlamıştır. Yaşın doldurulması kavramı, halk arasında sıkça kullanılan yaştan gün alma kavramından farklı olduğundan ayrıca açıklanmaya muhtaçtır.
Almanya' evlenme yaşı 18'dir ancak ebeveynin rızası var ise 16 yaşında evlenmek mümkündür. Japonya'da kadınlar için evlenme yaşı 16, erkekler için evlenme yaşı 18'dir. İran'da evlenme yaşı kadınlar için 13, erkekler için 15, İtalya'da ise evlenme yaşı 16'dır.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
İslam hukukunda fiili evlilik hayatı için belirli bir olgunluk şart görülmüşse de hukuki evlilik için evlenme yaşının herhangi bir alt sınırı bulunmadığı kabul edilmektedir. Klasik İslam hukuku kaynaklarında hukuki olarak kabul gören çocuk evlilikleri ilk olarak Hukûk-ı Âile Kararnâmesi'nde (1917) yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri