Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Aracınızın fren pedalına basınç uyguladığınızda, fren hidroliği aracılığı ile basınç ön ve arka tekerleklere aktarılır ve aracın durması sağlanır. Hidroliği azalan aracınızın fren sistemi çalışamaz, fren pedalı boşalır ve aracınız durma işlevini yerine getiremez.
Fren Nasıl Boşalır Sebebi Nedir
Deformasyona uğramış ya da herhangi bir darbe nedeniyle yukarıda bahsedilen hidroliğin pistonu sıkıştırma kısmına gelmeden önce, delinmiş bir yerden dışarı akması sonucu frenler boşalır ve etkisiz olur. Ya da fren mekanizmasındaki boruları patlaması sonucu bu durum meydana gelir.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
Bu nedenle son kullanma tarihi oldukça önemlidir. Hidrolik yağı, belirli zaman aralıklarında değiştirilmelidir. İdeal olan yılda bir kez değiştirilmesidir. Kullanım süresi en fazla 2 yıldır. 2 yıldan uzun süre kullanılan sıvı, mutlaka değiştirilmelidir.
Frene bastığınızda pedal, hidrolik sıvısını değil içerdeki gazı sıkıştırırsa bir boşalma hissi oluşur. Bu durumda ya fren hidroliği eskimiştir ve değişmesi gerekiyordur ya da kullandığınız fren hidroliği kalitesi yeterli değildir.
1 ARAÇ İÇİN EN AZ 500 ML FREN HİDROLİK YAĞI GEREKMEKTEDİR.
Fren hidroliği çok pahalı bir ürün olmasa da değişimi zahmetlidir. Fren hidroliği değişim işçilik ücreti ortalama 100 tl – 200 tl arasında değişiklik gösterecektir. Fren hidroliğinin eksilmedikçe değişmemesi gerektiği görüşü ülkemizde çok yaygındır.
Freni patlayan araba da gaza yüklenmeniz araba için yapabileceğiniz en kötü durumdur. Çünkü yapacağınız hamle arabanın yavaşlaması yönünde gerçekleşmelidir. Aracın yavaşlaması için yapmamız gereken ilk şey ayağımızı gaz pedalından çekmek olmalıdır. Sonrasında eğer açıksa hız sabitleyiciyi devre dışı bırakın.
Çekicinin çiftli körüklerinin (spring brake actuator, kombizylinder, imdatlı fren körüğü) sadece yaylı kısmı “mekanik” fren yapmaya devam eder. Çe- kicinin tespit freni (çiftli körüklerinin yay kuvveti) tüm katarı o eğimde sabit tutmaya yetmezse katar yokuş aşağı kayar. TIR Park Freni boşalması olur.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Cevap: Fren Hidrolik kabının kapağı açılıyor.
Döndürme uygulanmadığı sürece asla açılmaz.
Fren hidroliği havadaki nemi çeken bir sıvıdır ve böyle açıkta durması sulanıp,özelliğini kaybetmesine neden olur.
Yani zamanla havadaki nemi kaparak, içindeki su miktarının çoğalması ve fren hidrolik yağının özelliğini yitirmesi kaçınılmazdır. Bu da hidrolik yağının kaynama noktasının düşmesi demektir. Açıklarsak, frenlere aşırı yüklenmede oluşan ısı, hidrolik yağ içinde zamanla oluşan suyun kaynamasına ve buharlaşmasına yol açar.
Sıvıya karışan su sıvının kaynama derecesini düşürerek frenlerin daha çabuk işe yaramaz hale gelmesine sebep olur.
Fren hidroliği eskidikçe, açık veya açık kahverengiden daha koyu bir renge geçme eğilimi gösterir.
diğer fren balatalarına yük biner frenleme sisteminin performansı düşer, ani frenlemede araçta savrulma yaşanır, bitik balata bulunduğu diske zarar verir. aracın frenlemede durma mesafesi fazla olacaktır ve bu durum da kazaya sebebiyet verebilmektedir.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz. Hayati önem taşıyan bu sistem ve unsurun her zaman sorunsuz çalışması gerekir.
Motorlu araçların fren sisteminde kullanıma bağlı olarak toz ile birleşen fren hidroliği, gres ve diğer yağlar aracın fren performansını düşürmektedir. Bu yağları kolaylıkla söküp çıkaran Apel BK-20 temizleyici balata spreyi, tamirhanelerin ve balata sistemini kullanan işletmelerin kullandığı bir üründür.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Bahar bakımı, kış bakımı ve periyodik olan tüm bakımlarda fren hidroliği kontrol edilir ve aracın yola güvenle çıkması sağlanır. 10 bin km bakımı ya da ağır bakım çalışmalarında yine uzmanlar bu kontrolü yapar ve aracın fren sisteminin iyi çalışıp çalışmadığından emin olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri