Yemeklerden sonra sindirilmeyen besinler ince bağırsakları geçip 2-3 saat içinde kalın bağırsağa ulaşır. Kalın bağırsak içine gelen artıklar ancak 2-5 gün içinde dışkı olarak dışarı atılırlar.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Suyun yanı sıra taze meyve ve sebze suları da içebilirsiniz. Taze elma suyu, kolon temizliği için en iyi ev ilaçlarından biridir. Elma suyu düzenli olarak bağırsak hareketlerini teşvik eder, toksinleri yıkar ve sindirim sisteminin yanı sıra karaciğer sağlığını da iyileştirir.
Bağışıklık sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi, sindirim sisteminin (kolonun) temizlenmesi oldukça önemlidir. Bağırsaklardaki toksinleri istenmeyen toksinlerden sadece 1 günde temizleyebileceksiniz.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Beslenme sonrasında kalın bağırsağa (kolona) gelen sindirilmiş gıda artıkları (kimüs), kolonda ilerler ve yavaş yavaş dışkı formuna dönüşür. Bu dönüşüm süreci, beslenme sıklığına, miktarına, türüne ve yaşam şekline bağlı olarak 24 ila 72 saat arasında değişir.
Tipik bir kolon temizlik seansı yaklaşık 30-40 dakika sürer ve ana tankın toplam hacim kapasitesi olan yaklaşık 25 lt. su kullanır. Genellikle, sadece bir su dolu tank gereklidir. Seansın sonunda, hasta artık kolonu tamamen boşaltmak için dik oturarak kalan bağırsak artıklarını rahatça boşaltabilir.
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Tıkanıklık sonucunda bağırsak fonksiyonları tamamen durabilir ve bölgeye kan akışı kesilebilir. Duruma zamanında müdahale edilmediği takdirde, dolaşım bozukluğu oluşan bölümde yeterince kan akışı sağlanamadığı için geri dönüşü olmayan doku ölümleri oluşabilir.
Zayıflamada ilk yapılması gereken bu bağırsaktaki birikmiş atıklardan kurtulmaktır. Bu temizlik de ancak kolon hidroterapi ile mümkündür! Kolon hidroterapinin zayıflamada diğer önemli etkisi ise metabolizmayı hızlandırmasıdır. Tabi kilo almaya sebep olan hastalıkları önleyici etkisi de yadsınamaz.
Bağırsakların düzende olması için sabah aç karnına her gün büyük bir bardak su içmek ve düzenli yürüyüş yapmak şart.
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak besin önerileri arasında genel olarak; taze meyveler, kuru meyveler, kepekli tahıl türleri, bakliyat çeşitleri sıralanabilir. Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Tembel bağırsak rahatsızlığı, kısaca kabızlık birçok kişide sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık genel olarak dışkı yapma zorluğu ile kendine belli eder. Zaman içerisinde rahatsızlık huzursuz bağırsak sendromuna yol açabilir.
Kolonoskopi, ince bağırsakların son noktasından başlayıp, anüste sonlanan yaklaşık 1,5-2 m uzunluğundaki kalın bağırsağın; kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle anüsten girilerek yapılan incelenmesi işlemidir.
Normal bir insanda dışkılama sayısı normal ve ağrısız olmak üzere haftada en az 3 den günde en fazla 2 ya da 3 kez olarak kabul edilir.
Dışkılama için uygun olan pozisyon, çömelme pozisyonudur. Bu pozisyonda kalçalar karna doğru çekilmelidir. Bu sayede, karın boşluğunun kapasitesi büyük ölçüde kapatılır ve karın-arası basıncı artar, bu da itim gücünü arttırır. Bunun sebebinin puborectalis kası olduğu düşünülmektedir.
Büyük tuvaletinizi tutmak kabızlık, şişkinlik ve karın ağrısına sebep olur. Tuvalete çıkmak için en doğru zaman ne zaman? Sabah, büyük tuvaletinizi yapmak için en mükemmel zaman.
Laksatif etkisi ile dışkıyı yumuşatan, liften zengin elma, havuç, incir, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, brokoli, enginar, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar ve keten tohumu yanı sıra bol su içmek ve egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini tetiklemesi nedeniyle kabızlığı geçirmede etkilidir.
Eczaneden satın alınan bir lavman, küçük bir torba veya şişenin ucunda bir ağızlığa sahiptir. Bu kap, vücuda enjekte edilen sıvıyla (bazen tuz ve su, bazen mineral yağ) doldurulur. Ucu anüse sokulur ve kap sıkılır, sıvı ağızlık yoluyla kolonun rektum adı verilen son kısmına gönderilir.
Günde 8 bardak yani ortalama 2 litre su tüketimi bağırsak temizliğinin en doğal yöntemidir. Özellikle de sabah aç karnına, dişleri fırçaladıktan sonra içilen bir bardak su, bağırsak yüzeyinizi temizler ve sizi güne hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri