Psikanalizin kurucusu olan Freud'a göre kişiliğimizin temeli bilinçdışı dinamiklerde yatar. Bu dinamikler normalde farkında olmadığımız duygu, düşünce ve fikirlerden oluşmuştur. Freud, insanın davranışını belirleyen birincil bilinç dışı dürtüler olarak cinsellik ve saldırganlığı belirtmektedir.
Sigmund Freud'a göre insan kişiliği karmaşıktır ve birden fazla bileşene sahiptir. Freud, ünlü psikanalitik teorisinde kişiliğin id, ego ve süperego olarak bilinen üç unsurdan oluştuğunu belirtir. Bu unsurlar, karmaşık insan davranışları oluşturmak için birlikte çalışır.
Yapısal kişilik kuramına göre, kişilik üç birimden oluşmaktadır. Bunlar, id (alt-benlik), ego (benlik) ve süperego (üst-benlik) dur. Freud, doğduğumuzda tek bir kişilik yapısının, alt benliğin (id) var olduğunu söylemiştir.
Freud kişiliğin gelişimini psikoseksüel gelişim dönemleri kapsamında ele alarak, oral dönem (0-1,5 yaş), anal dönem (1,5-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), gizil (latans) dönem (6-12 yaş) ve genital dönemden (+12 yaş) oluştuğunu belirtmektedir.
Kişilik yapısı
Freud'a göre psişik veya ruhsal yapı üç kısımdan oluşur. Bunlar "id", "ego" ve "süper-ego"dur. Freud, kişilik gelişimini duygusal-güdüsel bir süreç olarak ele almıştır. Bu süreci, id - ego - süperego ilişkilerindeki denge kavramına bağlamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Freud'a göre id kişinin ilkel benliğidir. Hazın doyumu ilkesine göre çalışır. Hiçbir sosyal kuralı önemsemeyen idin tek istediği, isteğinin anında yerine getirilmesidir.
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur. Açıklık (openness), yaratıcı ve hayalci bireyleri dünyaya yüzeysel bakan ve basmakalıp insanlardan ayıran bir kişilik boyutudur.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Freud'un kuramı, zihinde olup biten şeylere ilişkin bazı şeylerin nasıl akıldan çıktığına rüyalarda nasıl kendisini gösterdiğine nasıl dil sürçmeleri ile ortaya çıktığına dair hidrolik bir kuramdır ve çok özel bazı durumlarda belirli klinik semptomlarla kendisini gösterir.
KİŞİLİK GELİŞİMİ Kişilik gelişiminden bahsederken birtakım temel kavramları açıklamakta fayda vardır. Bu kavramlar sırasıyla, kişilik, karakter, mizaç (huy) ve benliktir.
Kişilik özellikleri, dünya üzerinde var olan bireyden bireye farklılık gösteren ve insanın sahip durumda olduğu karakterini ön plana çıkaran özelliklerdir. Dünya yaşamına dahil durumda olan her bir insanın kendisine özgü kişisel ve karakter özellikleri bulunur.
nedenleri ve kişiliği oluşumunu birtakım kavramlara göre açıklamıştır. Freud kişiliğin gelişiminde cinselliği ve bilinçaltını temel almıştır. Birçok psikoloji yaklaşımı kişiliği bilinç ve bilinçaltı süreçlerle açıklarken; Freud, bilinçaltı süreçleri, cinselliği ve içgüdüleri ön planda tutmuştur.
Sigmund Freud, psikodinamik teorilerin babası, psikanalizin kurucusu ve psikoseksüel gelişim teorisinin yaratıcısı olarak kabul edilir. İnsan gelişimi hakkındaki fikirlerinin kabul edilip edilmemesine bakılmaksızın, psikoloji üzerindeki etkisinin çok büyük olduğunu söylemek mümkündür.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Çocuk gelişiminde hala popüler olan bir yaklaşım olan psikodinamik yaklaşım Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir kuramdır. Bireyin bilinçaltındaki dürtü ve anılarının farkına varması sağlanarak terapi uygulanmasıdır. Bu yaklaşımda rüya analizleri, hipnoz ve serbest çağrışımlar uygulanır.
Kişiliğin temeli sosyal süreçlerdir. Bireyin çocukluk yıllarındaki yaşantısına önem vermektedir. İnsan, çocukluk yıllarında çevresindekilere göre kendini zayıf hissettiği için aşağılık duygusu geliştirir. İnsanın bu duygunun üstesinden gelme çabaları sonucu ortaya çıkan davranışları kişiliğinin temelini oluşturur.
Kişilik yapısı, bir bireyin kişiliğini oluşturan çeşitli unsurların organizasyonunu ve etkileşimini ifade eder. Bu unsurlar, birlikte benzersiz ve tutarlı bir bütün oluşturan özellikleri, değerleri, inançları, güdüleri ve davranış kalıplarını içerir.
Freud'a göre kişilik üç ana sistemden oluşur:İd,ego ve süperego.Her sistemin kendi işlevleri vardır,ancak üçü etkileşimde bulunarak davranışı yönetirler.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
a) İd (Alt benlik): Doğuştan itibaren vardır. Kişiliğin biyolojik yanıdır. Kişiliğin çekirdeğini oluşturur.
Freud, bu psişik enerjinin bebeğin doğuştan getirdiği biyolojik bir enerji olduğunu söyler. Libido adını verdiği bu biyolojik enerji, bebeğin büyüyüp geliştiği süreçte psişik bir enerji haline gelir. Kurama göre, bu süreç bebeğin bilinç düzeyinde değildir, bilinçdışı olarak gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri