KÂNÛNUSÂNÎ (ﻛﺎﻧﻮﻥ ﺛﺎﻧﻰ) i. (Ar. kānūn ve ѕānі “ikinci” ile kānūn-ı ѕānі) Ocak ayının eski adı, son kânun, ikinci kânun.
Ar. "Ocak" anlamına gelen "كانون kânûn" sözcüğünden gelir. "Aralık" ayına 15 Ocak 1945 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan, 4696 sayılı Bazı Ay Adlarının Değiştirilmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce; "Kânunievvel", "İlkkânun" ya da "Birincikânun"; "Ocak" ayına ise "Kânunisani" ya da "İkincikânun" denirdi.
birl. i. Ocak ayı, ikinci kânun, kânûnusânî.
TEŞRÎNİSÂNÎ (ﺗﺸﺮﻳﻦ ﺛﺎﻧﻰ) i. (Ar. teşrіn ve ѕānі “ikinci” ile teşrіn-i ѕānі) Kasım ayı, ikinci teşrin, son teşrin: Birinci ay iyi gitti.
MADDE 1. — Teşrinievvel ayı Ekim, Teşri nisani ayı Kasım, Kânunuevvel ayı Aralık, ve Kânunusani ayı da Ocak olarak değiştirilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Kânun al-avval ve kânun as-sânî (veya kânun al-âhir), "Aralık ve Ocak" aylarının karşılığı olarak kullanılan bu ay adlarında, ortak sözcük durumun daki "kânun" (1) un kökeni hakkında, çeşitli görüşler bulunmaktadır. "ağır nesne" demektir.
“İlk”, varlığın (vücûd) ve dolayısıyla zamanın geriye doğru, “son” ise ileriye doğru uzanmasıdır. Bu kavramlar Allah'a nisbet edildiğinde evvel “varlığının başlangıcı olmayan” yani “ezelî olan”, âhir de “varlığının sonu olmayan” yani “ebedî” mânasına gelir.
Ahir kelimesi çok yaygın kullanılan ve Arapça kökenli olan bir kelimedir. Ahir kelimesi, son veya sonra anlamında kullanılıyor.
1. ay hangi ay? Birinci ay Ocak ayıdır.
Eski Türkçe *ōt-çak sözcüğünden gelen otçak sözcüğünden evrilmiştir. Ay adı olarak kullanımı 1945 yılları dolaylarındadır. Ocak ayının 1945 yılına kadar kullanılmış Türkçedeki eski ismi Arapça kökenli Kânun sözcüğü olmuştur.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
Ayın dünya etrafındaki devri, yani bir Kameri Ay (güneş ayı) yaklaşık 29.5 gün sürer. Bunu 12 ile çarparsak bir Kameri Yıl'ın 354 gün olduğunu görürüz. Yılın gün sayısını 12 aya düzenli dağıtırsak, Kameri Takvimde 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olması gereği ortaya çıkar.
İnekler ve atlar ahırda, koyun ve keçiler ağılda, ayılar inlerinde, tavuklar, hindiler ve kazlar kümeste, arılar kovanda yaşarlar.
Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
- Kıyametin küçük alametlerini, din ve inanç hakkında bilgisizliğin yaygınlaşması, içkinin çokça içilmesi, fitne, öldürme ve kargaşanın çoğalması, maddî refahla birlikte kanaatsizlik ve nankörlüğün artması, Allah rızası yerine çıkar ve menfaatlerin ön plana çıkması gibi olayları saymak mümkündür.
Kur'an'da da kullanılan isimlerin bir kısmı yabancı kökenli olmakla birlikte yöresel söyleyiş ve yeni anlamsal yüklemelerle Araplaştırılmış (Muarreb) isimlerden oluşur; Allah, Rahman, Halik, Malik, Hakem, Hannan, Sultan, Kebir, Fatır, Fettah, Rab, Hadi, Tevvab, Musavvir, Kuddüs vb.
Herevî'ye göre Hakk'ın yolunu tutan bir sâlikin bu yolda ayak bağı olan her şeyi söküp atmasına, ne kadar zor ve acı olursa olsun bu yolda kendisine yardımcı olan ve rehberlik eden her şeyle uyum halinde olmasına azim denir. Azim bütün maddî-mânevî, bedenî-ruhî kuvvetleri toplayıp hedefe yöneltmektir.
Farsça ve Orta Farsça āχʷar آخور “yemlik, hayvan besleme yeri” sözcüğünden alıntıdır.
Ünlü fizikçi, gökbilimci Galileo Galilei'nin yaptığı teleskop ile uzaktan da olsa Ay'ı ilk kez ayrıntılı bir şekilde görme fırsatı doğdu.1600'lü yılların başında Galileo, Ay'ın da Dünya gibi ova ve dağlardan oluştuğunu ortaya koymuştu.
Ocak (January)
Ocak ayının Latincesi ise Januarius mensis ("Janus'un ayı") olarak isimlendirilmiştir. Türkçe'de Ocak ayının ismi "fırın" sözcüğünden gelmektedir. Kış aylarında yemek pişirmek adına ateş yakılan yere "ocak" denir ve Ocak ayı, adını buradan almaktadır.
İLK TEŞRİN
birl. i. Ekim ayı, birinci teşrin, teşrînievvel.
SON TEŞRİN
birl. i. Kasım ayı, ikinci teşrin, teşrînisânî.
Ayın adı bir iddiaya göre Arapça kâsim قاسم, (bölen)'den gelmektedir, ama neyi bölmektedir?
eski rumi takvime göre ekim ve kasım aylarına verilen ortak isim. teşrin-i evvel: ekim ayı, birinci teşrin, ilk teşrin. teşrin-i sani: kasım ayı, ikinci teşrin, son teşrin.
Ağustos ayı yaz mevsiminin son ayıdır. Ağustos'tan sonra sonbahar aylarının habercisi Eylül ayı gelmektedir. Ağustos ayının öncesinde ise Temmuz ayı yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri