Freud, psikolojik tüm sorunların bilinçdışında çözülmeyi bekleyen sorunlardan kaynaklandığını savunur. Bu genelde erken çocukluk dönemindeki bilinçdışı süreçler olarak kabul edilir. Freud Kimdir, Neyi Savunur? Asıl adı Sigmund Freud olan Freud 6 Mayıs 1856 senesinde Çekya'da doğmuştur.
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Oğuz Tüz, (İzmir: İkilem Yayınevi, 2020), 111. Freud, psikolojide etkili bir kuram olan psikanalizi ortaya atmış ve psikanaliz kuramını bilinç sınıflama- sı, kişilik yapısı ve psiko-seksüel gelişim dönemleri olarak üç kategoride toplamıştır. Freud; öncelikle 'Topografik Modeli' geliştirmiştir.
Temelleri Sigmund Freud tarafından atılan Psikanalitik/Psikodinamik Yaklaşım, her ne kadar çok tartışılsa da psikoloji, kişilik ve psikoterapi alanında sistematik bilgi veren ilk kuramdır. Erken çocukluk deneyimlerine ve bilinçdışı süreçlere odaklanır.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
İlgili 44 soru bulundu
İnsan, düşünen bir varlık ve zararı önceden hesaplayabilecek; sonradan öğrenebilecek bir yapıya sahiptir. Kimi bunun Tanrıdan geldiğini düşünür, kimi de Freud gibi Evrim Kuramı şeklinde izah eder. İkisinde de ortak olgu vicdandır. Freud'a göre id kişinin ilkel benliğidir.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız. O olmasa, ölecekmişiz gibi.
Freud'un insan doğasına bakışı temelde deterministtir, yani insanın kişiliğinde önceden belirlenmiş unsurların zorunlu etkisini savunur. Buna göre kişilik, yaşamın ilk altı yılında geçirilen önemli aşamalarda mantık dışı güçler, bilinç dışı motivasyonlar, biyolojik ve içgüdüsel dürtüler tarafından belirlenir.
Freud'un kuramı, zihinde olup biten şeylere ilişkin bazı şeylerin nasıl akıldan çıktığına rüyalarda nasıl kendisini gösterdiğine nasıl dil sürçmeleri ile ortaya çıktığına dair hidrolik bir kuramdır ve çok özel bazı durumlarda belirli klinik semptomlarla kendisini gösterir.
Psikanaliz Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir terapi ekolüdür. Hatta psikoloji denilince çoğunlukla da psikanaliz akla gelir. Freud, daha önce de çeşitli şekillerde bilinçdışından bahsedilse de onu sistematik bir şekilde ifade eden ve terapide kullanan ilk kişidir.
Kurucusu olduğu psikanaliz yöntemiyle Sigmund Freud, sadece ruhsal hastalıkların tedavisi bakımından değil, aynı zamanda ve daha önemlisi çağdaş toplumsal düşüncenin gelişiminde köklü değişimlere yol açmış önemli bir düşünürdür.
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Özetleyecek olursak Freud şunları söylemektedir; – Mutluluk, en dar anlamıyla zevk (haz) hissidir ve mutluluk dediğimiz şey ileri derecede engellenmiş ihtiyaçların doyurulmasından gelir. -İnsanlar gerçek anlamda mutlu olamazlar ancak yine de mutlu olmak ve öyle kalmak için sonuna kadar mücadele edeceklerdir.
Düşünsel kaynağında, Psikoanalizmin kurucusu olan Dr. Sigmund Freud'un önemli bir yeri vardır. Akımın ilk bildirisi, Dr. Andre Breton tarafından 1924'te «Le Premier Menifeste du Surrealisme» başlığıyla yayımlanmıştır.
Gerçeklik ilkesi, psikanalizde egonun (ruhun bilinçli ve bilinçdışı zihin arasında aracılık eden kısmı) dış dünyanın taleplerini ruhun iç dünyasıyla müzakere etme biçimine atıfta bulunan bir kavramdır. Sigmund Freud'a göre, ruh sürekli olarak iki karşıt güç arasında çekilir: haz ilkesi ve gerçeklik ilkesi.
Freud kişiliğin gelişimini psikoseksüel gelişim dönemleri kapsamında ele alarak, oral dönem (0-1,5 yaş), anal dönem (1,5-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), gizil (latans) dönem (6-12 yaş) ve genital dönemden (+12 yaş) oluştuğunu belirtmektedir.
Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Bilgi hazinelerine ulaşabilen insanların sayısı ne kadar artarsa, dini inançlardan kopuş da o kadar yaygınlaşır. Erkek sevdiği zaman arzu yoktur; arzuladığı zaman ise, aşk yoktur. İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir. Kendini öldürme arzusu, daha derinde; başkalarını öldürme arzusunun projeksiyonudur.
O dönemde Freud'un aşık olduğu kız Gisela Fluss du. Fluss'lar Viyana ya taşınmıştı ve aileler görüşüyordu. Ancak Freud ona gerçek bir ilgi göstermedi.
Freud'a göre aşk, cinsel içgüdünün bir türevi, dönüşmüş bir biçimidir. Aşkta saf cinsellikte olmayan bir sevgi ve şefkat boyutu vardır. Bu da bebeklik ve çocukluk yaşantılarına dayanmaktadır. Freud'a göre bu iki duygusal akımdan (cinsellik ve şefkat) daha temelli olan cinsel istektir.
Romantik sevgi, bir kişinin bir başkasına karşı derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ hissetmesidir. Cinsel arzu ise cinsel birleşme ya da seks için duyulan güçlü bir istektir8. Romantik sevgi ve cinsel yönelim farklı nörobiyolojik ve sosyal süreçlere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri