Kurucusu olduğu psikanaliz yöntemiyle Sigmund Freud, sadece ruhsal hastalıkların tedavisi bakımından değil, aynı zamanda ve daha önemlisi çağdaş toplumsal düşüncenin gelişiminde köklü değişimlere yol açmış önemli bir düşünürdür.
Sigmund Freud (1856-1939), modern psikolojinin önde gelen figürlerinden biridir. Avusturyalı bir psikiyatrist olarak bilinen Freud, psikanaliz adını verdiği bir terapi yöntemi geliştirerek psikoloji dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.
Freud, psikolojik tüm sorunların bilinçdışında çözülmeyi bekleyen sorunlardan kaynaklandığını savunur. Bu genelde erken çocukluk dönemindeki bilinçdışı süreçler olarak kabul edilir. Freud Kimdir, Neyi Savunur? Asıl adı Sigmund Freud olan Freud 6 Mayıs 1856 senesinde Çekya'da doğmuştur.
Sigmund Freud, nöroloji alanında uzmanlaşmış ve psikanalizin atası olarak anılan Avusturyalı bilim insanıdır. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmak için çalışmalar yapan Freud, psikanalizi geliştirmiştir.
Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır. Bireyin ruhsal dünyasını açıklamada, toplumu ve uygarlığı anlama ve açıklamada etkin, yararlı ve yaratıcı fikirler ileri süren bir kuram geliştirmeye uğraşmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Freud insanın psikolojik süreçlerini açıklamak üzere 1900 yılında ilk kez Topografik Modeli oluşturmuştur. Bu modele göre insan zihni bilinç, bilinç öncesi ve bilinç dışı olmak üzere üç bölüme ayrılmaktır. Bilinç, farkında olunan ve üzerine dikkat gösterilebilen süreçleri temsil etmektedir.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız. O olmasa, ölecekmişiz gibi.
O dönemde Freud'un aşık olduğu kız Gisela Fluss du. Fluss'lar Viyana ya taşınmıştı ve aileler görüşüyordu. Ancak Freud ona gerçek bir ilgi göstermedi.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
İnsan, düşünen bir varlık ve zararı önceden hesaplayabilecek; sonradan öğrenebilecek bir yapıya sahiptir. Kimi bunun Tanrıdan geldiğini düşünür, kimi de Freud gibi Evrim Kuramı şeklinde izah eder. İkisinde de ortak olgu vicdandır. Freud'a göre id kişinin ilkel benliğidir.
Freud'un insan doğasına bakışı temelde deterministtir, yani insanın kişiliğinde önceden belirlenmiş unsurların zorunlu etkisini savunur. Buna göre kişilik, yaşamın ilk altı yılında geçirilen önemli aşamalarda mantık dışı güçler, bilinç dışı motivasyonlar, biyolojik ve içgüdüsel dürtüler tarafından belirlenir.
Freud yaşamı boyunca kendini sosyal kimlik olarak “Yahudi” şeklinde tanımlasa da dini cephede hep ateist olmuştur.
Freud'un kuramı, zihinde olup biten şeylere ilişkin bazı şeylerin nasıl akıldan çıktığına rüyalarda nasıl kendisini gösterdiğine nasıl dil sürçmeleri ile ortaya çıktığına dair hidrolik bir kuramdır ve çok özel bazı durumlarda belirli klinik semptomlarla kendisini gösterir.
W.Wundt ve Psikoloji. Wilhelm Wundt, kurduğu laboratuvar ile modern psikolojinin babası olarak kabul edilir.
Ancak şunları da bilmek isteyebilirsiniz… Başlangıç olarak, evet, hala psikanaliz var ve evet, pahalı olabiliyor. Diğer yandan düşük maliyetli o kadar çok terapi mümkün ki bilseniz şaşırırsınız. Bir de pek çok psikanalist, ne sıklıkla görüşeceklerine danışanlarıyla birlikte karar vermeleri gerektiğine inanıyor.
Vakası Nedir? Anna O. Bruer'in Bertha Pappenheim için kullandığı takma addı. Babasının kaybından sonra yaşadığı yemek yiyememe, su içme korkusu, kısmi bölgelerde felç, uyku bozuklukları, konuşmada problemler, halüsinasyon, görme bozuklukları gibi şikayetleri ortaya çıkmaya başlayınca Anna O ve Bruer'in yolları kesişir.
Yalom yarı gerçek, yarı kurgu olarak yazdığı bu kitabında deha filozof Friedrich Nietzsche ile Psikanalizm'in kurucusu Sigmund Freud'un yakın arkadaşı ve hocası olan Josef Breuer'in karşılaşmasını ve birbirlerine konuşma terapisi yolu ile yardım etmelerini anlatıyor.
Bilgi hazinelerine ulaşabilen insanların sayısı ne kadar artarsa, dini inançlardan kopuş da o kadar yaygınlaşır. Erkek sevdiği zaman arzu yoktur; arzuladığı zaman ise, aşk yoktur. İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir. Kendini öldürme arzusu, daha derinde; başkalarını öldürme arzusunun projeksiyonudur.
Freud'a göre aşk, cinsel içgüdünün bir türevi, dönüşmüş bir biçimidir. Aşkta saf cinsellikte olmayan bir sevgi ve şefkat boyutu vardır. Bu da bebeklik ve çocukluk yaşantılarına dayanmaktadır. Freud'a göre bu iki duygusal akımdan (cinsellik ve şefkat) daha temelli olan cinsel istektir.
Romantik sevgi, bir kişinin bir başkasına karşı derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ hissetmesidir. Cinsel arzu ise cinsel birleşme ya da seks için duyulan güçlü bir istektir8. Romantik sevgi ve cinsel yönelim farklı nörobiyolojik ve sosyal süreçlere sahiptir.
Arzu, cinsellikle ilgilidir; sevgi ise daha geniş kapsamlıdır. Birini arzulamak genellikle cinsel bir çekimle ilgilidir. Bu, kişinin fiziksel olarak çekici bulduğu veya cinsel ilişki yaşamak istediği anlamına gelir. Diğer yandan, sevgi daha derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ kurma ile ilgilidir.
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Sigmund Freud'un anlatısınca id, ego ve süperego nedir? Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Hipnoz ile sağlanan iyileşmenin kalıcı olmaması, her hastanın hipnotize edilememesi, hipnoz sırasında gerçekle bağlantının kopması ve hipnozun yanıltıcılığı yüzünden Freud hipnozu bırakarak başka bir yol geliştirmiştir. Çünkü hipnoz kişiye bir içgörü kazandırmıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri