▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Anal Evre 1-3 yaşları arasında geçen dönemdir. İlk defa süperegonun gelişim göstermesinin başlangıcı bu dönemde gözlemlenir. Anal kasların gelişmesinden dolayı ego yön değiştirerek cinsellik ve saldırganlığı anal kaslardan boşaltma yoluna gider.
Freud, kişilik gelişimini beş psikoseksüel gelişim döneminde incelemiş: Oral, anal, fallik, gizil ve genital dönemlerdir.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
Gizlilik (İng: "Latency") Evresi (6 Yaş - Ergenlik)
Bu aşamada, kimliğin enerjileri bastırılırken, süperego gelişmeye devam eder. Çocuklar, aile dışındaki akranları ve yetişkinlerle sosyal beceriler, değerler ve ilişkiler geliştirir. Ego ve süper egonun gelişimi, bu sakin döneme katkıda bulunur.
İlgili 35 soru bulundu
Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir. Bu bölüm daha çok emir ve yasaklara göre bir yol belirler. İyi ya da kötüyü birbirinden ayırmaya başladığımız süreçlerde gelişir ve olgunlaşır.
Ego (Benlik)
Saf id ile doğan bir bebek büyüyüp dış dünya ile tanıştıkça id'in sağladığı içgüdüsel dürtülerin gerçekliğin (toplumun normları, tabuları ve yasaları) dayatmaları altında doyurulması gerektiğini öğrenir. Bu durumda alt benliğin bir kısmı evrimleşerek egoyu (benliği) oluşturur.
Freud kişiliğin gelişimini psikoseksüel gelişim dönemleri kapsamında ele alarak, oral dönem (0-1,5 yaş), anal dönem (1,5-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), gizil (latans) dönem (6-12 yaş) ve genital dönemden (+12 yaş) oluştuğunu belirtmektedir.
Ego ise; id' i denetim altında tutmaya çalışan kişilik birimdir ve kişiliğin gerçekçi ve mantıklı yönüdür. Gerçeklik ilkesi çerçevesinde hareket eder.
Fallik Dönem
Karşı cins ebeveyne karşı sevgi, yakınlık ön plandadır. Kıskançlık, sevgi, düşmanlık kişiliği etkiler. Çocuğun cinsel soruları giderek artar. Çocuğun cinsiyet rollerini kazandığı dönemdir.
Fallik Dönem / Girişim Dönemi:
Freud'un tanımlamasına göre bu dönemde "fallusun üstünlüğü ilkesi" vardır ve hem erkek hem de kız çocuk erkek eşeysel organını daha üstün olarak kabul etmektedir. Fallik dönemin iki önemli sorununu iğdişlik korkusu ve Ödipus çatışması oluşturur.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Bu dönem hem kendilerinin hem de dış dünyanın varlığını algılamaya başladıkları dönemdir. Çocuk 3 yaşından itibaren iki farklı cinsiyet olduğunu kavramaya başlar ve “Bu neden kız?”, “Bu neden erkek?” gibi sorularla aradaki farkı bulmaya çalışır.
Büyümenin en hızlı olduğu dönemlerden biri de ergenlik dönemidir. Bu dönemde çocuk biyolojik değişim ve olgunlaşmasını tamamlayarak yetişkin görünümüne girer. Ergenlik, erinlik dönemini de içine alan beş-altı yıl süren bir dönemdir.
SÜPEREGO (ÜSTBENLİK)
Süperego, egonun ahlaki kurallara göre hareket etmesi ve mükemmel olmasını ister. Bu nedenle, kişiliğin mükemmeliyetçi yanı olarak kabul edilebilir. Süperego, doyuma ulaşması halinde toplum tarafından ayıplanacak idin isteklerini engellemeye, bastırmaya çalışır.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Temelleri Sigmund Freud tarafından atılan Psikanalitik/Psikodinamik Yaklaşım, her ne kadar çok tartışılsa da psikoloji, kişilik ve psikoterapi alanında sistematik bilgi veren ilk kuramdır. Erken çocukluk deneyimlerine ve bilinçdışı süreçlere odaklanır.
Gizil (Latent) Dönem
(7-12 yaş) Çocuğun ilk defa çevresinin oluşmaya başladığı dönemdir. Çocuk enerjisini okul, ders ve arkadaş gibi sosyal ortamlara yönlendirir. Bu dönemde çocuk üzerinde çevre ve arkadaş çok etkilidir. Çocuk yaptığı davranış için onaylanma, beğeni bekler.
Psikoseksüel evrelerin üçüncüsü olan fallik dönem 3 – 6 yaşları arasını kapsar ve bu dönemde çocuğun libidosu giderek cinsel organları üzerinde odaklanır.
Freud'un kuramı, zihinde olup biten şeylere ilişkin bazı şeylerin nasıl akıldan çıktığına rüyalarda nasıl kendisini gösterdiğine nasıl dil sürçmeleri ile ortaya çıktığına dair hidrolik bir kuramdır ve çok özel bazı durumlarda belirli klinik semptomlarla kendisini gösterir.
Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
Kişiliğin gerçekleştirilecek son bileşeni olan süper ego, zaman içerisinde egonun bir parçası olarak toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimleşme sonucu süper ego oluşur. Süper egonun iki tarafı bulunur. Birincisi vicdan, ikincisi ego ideali.
Süperego, davranışlarımızı mükemmelleştirmeye ve uygarlaştırmaya çalışır. İd'in kabul edilemez tüm dürtülerini bastırmaya çalışır ve egonun gerçekçi ilkeler yerine idealist standartlara göre hareket etmesini sağlamaya çalışır. Süperego bilinçli, bilinç öncesi ve bilinçdışında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri