Sosyolojik muhayyile, insanın ilişkide olduğu bütün unsurlara; bireye, topluma, tarihe, geleneğe ve geleceğe bir bütünlük içinde bakmamıza imkan tanır. Sosyolojik muhayyile hayatın, insanı ve toplumsal olanın sosyolojik özünü keşfetme, toplumsal gerçekliği anlama, kavrama ve tahlil etme yeteneği, gücü ve becerisidir.
Örneğin, birden çok kişinin işsiz olduğu bir toplumda işsizlik sorununun kişisel değil toplumsal bir sorun olduğunu, bu nedenle çözümü için de kişisel olanak ve beceriler üzerinde durmanın yeterli olmayacağını sosyolojik imgelemle biliriz (Mills, 2000: 21).
bireyin görünüşte özel olan problemleri ile önemli toplumsal meseleler arasındaki bağlantıları yakalamaya uğraşan bir yaklaşımdır.
TANIMI: Sosyoloji insan ve toplum ilişkilerinin, sosyal davranış ve toplumsal kurumların işleyişini inceleyen bilim dalıdır. Sosyoloji bilimi, kişileri çevreleyen farklı sosyal yapıların etkilerini; birey ve grupların sosyal çevreyi dönüştürme kapasitelerini inceler.
Sosyolojik hayal gücü, tarihsel dönemlere ve bu dönemlerin olgularına, çok sayıdaki insanın meslekleri ve iç yaşamları açsından bakabilme yeteneği kazandırır. Sosyoloji Yaşamımızda Bize Nasıl Yardımcı Olur? (Giddens, 2005).
İlgili 45 soru bulundu
En genel anlamda, sosyolojik imgelem, sosyolojik vizyonu, sosyoloji etkinliği sırasında, bireyin görünüşe göre özel olan problemleri ile toplumsal meseleler arasındaki bağlantıları görebilen/görmeyi amaçlayan zihinsel bir tutuma işaret etmektedir.
Sağ beynini aktif kullananlar daha güçlü hayal gücüne sahip, yaratıcı ve sezgisel olma eğilimindedirler. Düşünme süreçleri yapılandırılmamıştır, kalıplarla sınırlandırılmamıştır.
Toplumsal gerçeği anlamlandırmak, toplumdaki grup dinamiklerini irdelemek, insanlar arasındaki ilişki ve etkileşimlerin yapısı ve işleyişi ile ilgili kural ve ilkeleri ortaya koymak, sosyal davranışı toplumsal bağlam içerisinde açıklamak sosyolojinin en temel amaçları arasında yer almaktadır.
Sosyolojik bakış: Bireylerin hayatlarını 'toplum'un biçimlendirdiğini, bireylerin özel yaşamlarında toplumun genel kalıplarını görmek. Kişisel düzeyde bu bakış imkan ve kısıtları görmemizi sağlar, aktif vatandaş olarak bizi güçlü kılar.
Sosyoloji ise toplumsal yapıları, ilişkileri, normları ve kültürü inceleyen, insan davranışları üzerindeki etkileşimlere odaklanan bir sosyal bilimdir. Sosyoloji bilimi, pozitif bir bilimdir. Sosyoloji, genellikle toplumları genel kurallar ve tanımlar eşiğinde inceleyerek anlamaya çalışır.
Sosyolojik bilginin kaynağı ise insanların sergiledikleri tutum ve davranışlarıdır.
Toplumsal gerçeklik ya da sosyal gerçeklik bir topluluktaki düşünce, inanç ve ilkeler bütününe verilen addır. Toplumsal etkileşim sonucu ortaya çıkmakta ve bu nedenle etkileri bakımından bireysel güdü ve eylemleri aşmaktadır.
Wright Mills'in ortaya attığı sosyolojik imgelem (imagination) kavramsallaştırması, yaşamlarımızın (bireysel), toplumsal ve tarihsel boyutları arasındaki bağlantıları göz önünde bulundurmayı ifade eder.
Yöntem, felsefede hakikate erişebilmek için tutulan araç ya da izlenen yoldur. Sosyolojide ampirik araştırma niteliksel metotlar ya da niceliksel metotlar kullanır. Bilimsel yöntem bilginin elde edilmesi için atılan bir dizi adımdır.
SOSYOLOJİK İMGELEM (SOSYOLOJİK BAKIŞ AÇISI)
tarihsel boyutları arasındaki bağlantıları göz önünde bulundurmayı ifade eder. Sosyolojik imgelem bizim yalnızca bireyi ilgilendirir görünen pek çok olayın gerçekte daha geniş sorunları/anlamları yansıttığını görebilmemizi sağlar.
Soyutlanmış ampirizm
Üçüncü bölümde Mills, o dönemde verilerin kavranmasında ve metodolojik araçların kullanılmasında apaçık gördüğü sosyal araştırmanın ampirik yöntemlerini eleştirir. Bu II. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirilen büyük sosyal araştırmalara bir tepki olarak görülebilir.
Sosyoloji; kısaca toplum bilimi olarak adlandırılır. Sosyoloji bir toplum için, sosyal ilişkilerin kalıpları, sosyal etkileşim ve günlük yaşam kültürü üzerine çalışmalar yapar.
Sosyolojiye ihtiyacımız vardır. Çünkü sosyoloji insanların yarattığı dünyayı anlamlandırma uğraşında olan, insanlar arası birlikteliklerden kaynaklanan çatışma ve huzursuzlukların nedenlerini belirlemeye, gelecekteki toplumsal koşulların niteliğini öngörmeye çalışan bir bilimdir.
Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, kısaca Auguste Comte (19 Ocak 1798 - 5 Eylül 1857), Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof. Sosyolojinin babası olarak tanımlanmaktadır. Fransa'nın Montpellier kentinde doğdu.
Limbik sistem beyinde yer alan küçük ama çok önemli bir yapı kümesi olarak tanımlanabilir. Bu yapı, duygusal dürtüleri ve hafıza oluşumunu kontrol etmekten sorumlu olan beyin ağ sistemi olarak tanımlanır.
Ancak solaklığın kesinlikle bir hastalık olmadığı, bir beyin hasarı ya da yeti yitimiyle ilişkili olmadığı da bilinmelidir. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.”
- Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur.Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.
İmgeleme, duyusal verinin algılanmasından sorumlu beyin bölgelerini aktive eder. Bu sayede zihinsel imgeler gerçek duygusal olaylar gibi yorumlanır. Bununla birlikte, görselleştirme, gerçek bir algı yaşantısının daha zayıf bir versiyonu olarak görülmektedir (Pearson vd., 2015).
İmge ile yaratma kavramları arasında yer alan ve açıklanması gereken önemli bir kavram da “imgelem”dir. “İmgelem” imgeler arasında yeni ilişkiler kurma, yeni kavram ve düşünceler oluşturma yetisi olarak tanımlanabilir. Burada bilinç söz konusudur. Aslında imgelem her insanın yaptığı, yapabildiği bir şeydir.
İmgelemeye başlamadan önce rahat bir pozisyonda oturun ya da uzanın. Gözlerinizi kapatın, yavaş ve derin nefesler alıp verin. Bedeniniz rahatladığında imgelemek istediğiniz konuya odaklanın. İmgeleme esnasında olabildiğince net görüntüler hayal edin ve mutlaka bütün duyularınızı devreye sokun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri