110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Bu nedenle yiyeceklerinizi daha çabuk pişirebilirsiniz. Dolayısıyla fırın fanı ne zaman kullanılır sorusunu soran bir kişinin acelesi varsa hızlı ve homojen yemekler için fanı çalıştırabilir. Fanlı fırınlar, sıcaklığı daha iyi kontrol edebilir ve daha hassas bir şekilde ayarlanabilir.
Rahatlığına rağmen, mikrodalga yiyeceklerinizin tadını kaçırabilir. Bunun yerine, kalan yemekleri fırında, ocak veya ızgarada ısıtmayı deneyin. Ancak hangi yöntemi seçeceğinizi, yemeğin türüne göre belirlemeniz gerekir. Örneğin, makarnalar ocakta güzelce ısıtılabilirken, et ve sebzeler fırından gevrek ve yumuşak çıkar.
Fırınlar aşağı yukarı 15 dakika içerisinde 165 derece sıcaklığa ulaşabiliyorlar. Buradan yola çıkarak kaç dereceye ihtiyacınız varsa o kadar zaman önceden fırınınızı ısıtmaya başlamalısınız. Çok uzun süre önceden ısıtmaya başlamanız ısıyı gereksiz yere yükselmez çünkü artık fırınlar rezistanslı.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
İlgili 27 soru bulundu
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz.
Sulu yemekler çorbalarda olduğu gibi saklaması ve ısıtması kolay gıdalar kategorisindedir. Aynı şekilde ağzı sıkıca kapanabilen kaplarda 4 güne kadar saklanabilir ve ocakta ısıtılarak tüketilebilirler.
Fırın makarnayı fırında ısıtabileceğiniz gibi eğer varsa mikrodalga fırında da ısıtabilirsiniz. Tavada ısıtmak isterseniz kısık ateşte ve üzerine kapak kapatarak ısıtabilirsiniz.
Ön ısıtma; fırın içerisine gıda koymadan önce 15-20 dakika maksimum (Max.) sıcaklıkta fırının çalıştırılması işlemidir. Bu işlemde sıcak ortama giren gıda yüzeyinde oluşan kabuk, gıda suyunun dışarı çıkmasını engelleyerek içeride kalmasını sağlar. Bu durum daha lezzetli bir pişirme deneyimi sağlar.
Izgara ya da kızartma yaptığınız et, köfte ya da sebze yemeklerini oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında cam ya da plastik ve kapağı kapalı saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Isıtmak içinse az miktarda sudan destek alarak ocakta ısıtma yöntemini uygulayabilir ya da fırınınızdan destek alabilirsiniz.
Paketinden çıkarmadan mikrodalgada, tencereye dökerek ocakta veya ambalajı açmadan sıcak suyun içinde bekletilerek yemeğe hazır hale getirilmektedir. Mikrodalgada ısıtmak için ambalaj ucundan 2-3 cm kesilerek mikrodalgaya koyulur ve 2 dakika ısıtılarak yemeğe hazır halde gelir.
Eğer fırında lahmacunları ısıtmak istiyorsanız öncelikle fırınınızın sıcaklığını 200 dereceye getirmeniz gerekiyor. Daha sonra fırın tepsisine lahmacunları yayıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta lahmacunların iç harcının yukarı geliyor olması.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Turbo özelliği olan fırında pişirme işaretlerinin yanı sıra fan işareti de bulunur. Fan işaretinde pervane simgesi ve alt üst çizgi vardır. Düğmeyi bu işarete getirdiğinizde fan açılır ve fırın içine hava üflemeye başlar. Isıyı fırının içine eşit dağıttığından yiyeceklerin hem kıvamında hem de hızlı pişmesini sağlar.
Dilerseniz yine pilavda uyguladığımız gibi geniş bir tencerenin içine su koyup ardından makarna dolu tencere ya da tabağı su dolu tencerenin üzerine koyarak su buharında da ısınmasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin makarnayı yeniden ısıtmak için fırınınızı kullanabilirsiniz. Önceden 180 derecede ısıtın, makarnayı fırına dayanıklı bir tabağa koyun ve birkaç yemek kaşığı zeytinyağı veya pişirme spreyi ekleyin. Kabı alüminyum folyo ile örtün ve makarna ısınana kadar 15 ila 20 dakika pişirin.
Makarnayı, pişireceğiniz fırın kabına alın ve üzerine 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika pişirin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyin ve servis edin. Fırın makarnamız hazır, afiyet olsun!
İkinci kez ısıtılan yemeklerde besin değerlerinde kayıplara ve besin zehirlenmelere veya sindirim sorunlarına neden olabilir bu nedenle öğünlerinizi tüketebileceğiniz porsiyon kadar pişirmeli ikinci kez ısıtılması riskli olan besinleri tekrar ısıtmamalısınız.
Fırınlarda aşırı sıcaklık termostatı bulunur. Bu termostat sayesinde fırının aşırı ısınması durumunda fana voltaj gönderimi sağlanır. Böylelikle fırının fanı devreye girer ve soğutma işlemi başlamış olur.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Göstergelerden ise ayarlanmış değerleri okuyabilirsiniz. Sıcaklık seçme düğmesiyle sıcaklığı veya ızgara kademesini ayarlayınız. Fırın ısındığında göstergede p sıcaklık sembolü yanar. Isınma molalarında söner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri