Daha önce Muallim Nâcî, Tevfîk Fikret ve Mehmet Akif Ersoy gibi şairlerin aruzu Türkçeleştirme faaliyetine Orhan Seyfi de katılmıştır. (Banarlı 1985: 94). 1919'da yayımlanan ilk şiir kitabı Fırtına ve Kar, aruzla yazdığı 17 şiirden oluşmaktadır.
Yalın bir dille aruz vezninde yazdığı “Fırtına ve Kar” adlı şiiri ile tanındı (1913). Yüksek öğrenimine Tıbbiye'de başlayan Orhan Seyfi, bir anestezide fenalaşınca tıp eğitiminden vazgeçip hukuka yöneldi.Darülfünun Hukuk Mektebi'nde öğrenciyken Hıyaban dergisini çıkararak yayıncılığa başladı.
Orhan Seyfi Orhon'un 8 şiir kitabı aşağıda listelenmiştir. Fırtına ve Kar: Şairin ilk şiir kitabıdır ve 1919 yılında yayımlanmıştır. Aruzla yazılmış 17 şiirden oluşmaktadır. Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi: Hece ölçüsü ile kaleme alınmış manzum bir hikayedir.
Kar Şiiri - Ahmet Muhip Dıranas.
Fırtına ve Kar Türü ve Özellikleri
Fırtına ve Kar bir şiir kitabıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kar fırtınası ya da tipi, kuvvetli rüzgâr ve yoğun kar yağışı ile ortaya çıkan, yatay ve dikey görüş uzaklığının çok kısıtlandığı tehlikeli bir meteorolojik olaydır. Tipi, daha önce yağan ve yeryüzünde örtü oluşturan kardan kaynaklandığı gibi, yoğun kar yağışı sırasında da görülebilen bir doğal tehlikedir.
Yakın çağ fikir ve sanatının öncüleri arasında görülen ve Beş Hececiler arasında yer alan şair ve yazar Orhan Seyfi Orhon, Türk edebiyatı dünyasının önemli isimleri arasında yer almaktadır. Orhon, şairliği ve yazarlığı dışında birçok farklı yönüyle de tanınmaktadır.
Bu mısralarla başlayan şiirde Fikret, ilk dört bentte Servet-i Fünûn'un tabiat anlayışı çerçevesinde bir okuma biçimi önermektedir aslında.
Şiir ve Gerçeklik Kitap Açıklaması
Şiir ve yazıları 20 dile çevrilen, Türkçenin en önemli şairlerinden Özdemir İnce'den, manifesto niteliğinde bir kitap...
Romanda Bil- dungsroman-Künstlerroman türlerinin örneklerinde sıkça öne çıkan cinsellik konusu burada da geniş bir yer tutar.
GÖNÜLDEN SESLER - ORHAN SEYFİ ORHON | Nadir Kitap.
ÇocukAdam, şiirleriyle tanıdığımız Orhan Seyfi Orhon`un uzun yıllardır yeni baskısı yapılmamış romanı. Otobiyografik öğelerle örülü olan bu kitap, 1900`lerin başında Beylerbeyi`nin daracık sokaklarından birinde başlayıp mütarekenin imzalandığı yılda Galata Köprüsü`nde bitiyor.
Özet: Orhan Seyfi Orhon, 1922 yılında yayımlamış olduğu Fiskeler adlı kitabında, o yıla kadar çeşitli gazete ve dergilerde yayımlamış bulunduğu nazımlarının ve düzyazılarının bazılarını bir araya getirmiştir.
KULAKTAN KULAĞA / ORHAN SEYFİ ORHON 1943, ORHAN SEYFİ ORHON tarafından kaleme alınmıştır.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Listemizin ilk sırasında elbette, Türk şiiri denince akla ilk gelen, hem aşk hem memleket şiirleriyle ünlü, büyük üstad Nazım Hikmet yer alıyor. Şairliğinin yanında roman ve oyun yazarı gibi vasıflara da sahip olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde, Selanik'te dünyaya geldi.
Bulunan en eski tarihli şiirler Enheduanna imzası taşımaktadır. Bu nedenle daha öncesinde herhangi bir şairin yaşayıp yaşamadığını bilmek pek mümkün değildir. Dolayısıyla yazılı kaynaklara dayanarak tarihin ilk şairi Enheduanna olarak kabul görmektedir.
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
1940 yılında Münire Ülker ile evlenen Ahmet Muhip Dıranas, 1942'de Üç Kahraman adlı tek perdelik bir piyes yayınladı. Konusunu Milli Mücadele'den alan ve Fransızca'dan adapte edilen bu piyes Ankara Radyosu'nda oynandı.
Ahmet Muhip Dıranas'ın kar şiiri, içsel duyguların, özlemin ve yalnızlığın etkileyici bir anlatısıdır. Şair, kar yağışını kullanarak duygusal temalarını işler ve okuyucuya derin bir hissiyat sunar. Kar tanelerinin düşüşü ve beyaz örtünün doğayı kaplaması, şairin kendi iç dünyasındaki yalnızlık duygusuna vurgu yapar.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi romanın önde gelen isimlerinden biri de Orhan Kemal'dir. Edebiyat dünyasına şiir yayımlayarak giren sanatçı, daha çok romancılığı ve hikâyeciliği ile ön plana çıkmıştır denilebilir.
“Beş Hececiler”, Hecenin Beş Şâiri veya Hececiler olarak da bilinen,Faruk Nâfiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) Enis Behiç (Koryürek) gibi şairlerle temsil edilen; edebî ve kültürel gelenek olarak Anadolu/ Asya Türk varlığına yaslanan Milli Edebiyat Hareketi'nin şiir kolu ...
Bu grubu oluşturan beş şair: Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'dir. Şiire I.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri