Araştırma sorunsalı; denenceler, stratejiler, araştırma içerisinde kuramsal olarak ele alınan sorunların tümü olarak düşünülebilir. Sorunsal, başlangıç sorusu tarafından ortaya konulan sorunu ele almak için alınan kararların kuramsal perspektifi veya yaklaşımıdır.
Araştırma problemi nedir? Bir araştırma problemi, araştırılması veya analiz edilmesi gereken belirli bir soru, sorun veya zorluktur. Halihazırda bilinen ile bilinmesi gereken arasındaki farkı veya mevcut durum ile arzu edilen durum arasındaki farkı ifade eden özlü bir ifadedir.
Araştırma probleminin ifade edildiği problem cümlesi, soru cümlesi şeklinde yazılmalıdır. Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir.
PROBLEM: Bireyi fiziksel ya da düşünsel yönden rahatsız eden, kararsızlık ve birden çok çözüm olasılığı görülen her durum bir problemdir. Herhangi bir durumun problem olabilmesi için kararsızlık durumunun ve birden çok olası çözüm yolunun olması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir araştırma makalesinde problemin ifadesi nedir? Problem cümlesinde, araştırmanızın çözmeye çalıştığı problemi belirtirsiniz. Çalışmanız, mevcut bilgi boşluğunu doldurmak için güvenilir çıktılar veya sonuçlar kullanacaktır.
Sorun (Problem) cümlesinin yazımında açık sade bir dil kullanılır. Araştırma sorunu soru cümleleri şeklinde ifade edilmelidir. Sorun cümlesi çözülecek problemi kesin bir şekilde ortaya koymalıdır. Araştırmanın sınırları, araştırmada ele alınan değişkenler açısından kesinleştirilmelidir.
Problem; teoremler veya kurallar yardımıyla çözülmesi istenen soru veya mesele olarak tanımlanmıştır (TDK, 2007).
Bir araştırma raporunun giriş bölümünde yer alan problem, amaç (hipotez; denence veya soru cümleleri), önem, varsayımlar (sayıltılar), sınırlılıklar ve tanımlardır ( Karasar, 2005:54). Karasar (2005: 54), problemi giderilmek istenen her bir güçlük olarak tanımlamaktadır.
Araştırma öncelikle doğru araştırma soruları sormakla başlar. Bir sonraki adım, sorunu veya ilgili konuyu doğru olarak araştırabilmek için uygun araştırma yöntemini belirlemek ve daha sonra doğru veya uygun sonuçlar çıkarmak için ele geçen bulgularınızı veya gözlemlerinizi analiz etmek olarak değerlendirilir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Problemin belirlenmesi aşamasından sonra sıra problemin tanımlanmasına gelir. • İyi tanımlanmamış bir problemin tam olarak çözülemeyeceği unutulmamalıdır. O nedenle problem bütün boyutlarıyla açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır. Bu aşamada araştırılan problem; problem alanının bütünlüğü içinde ele alınır.
Araştırmanın amacı ile araştırmacının amacı ayrı şeylerdir. Birincisi; toplanacak verileri İkincisi; verilerin hangi amaçlarla toplandığını anlatır.
Makalenin temeli
Ancak sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular yer alır ve bunlar doğrultusunda kısa bir değerlendirme yapılır. Hipotezin geçerliliği konusunda yargıda bulunulur. Hatta sonuca bağlı öneriler de bir arada işlenebilir.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
Bu kelime genellikle pıroblem şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı problem şeklinde olmalıdır.
Problem, temelde, bireyin bir hedefe ulaşmada engellenme (frustration) ile karşılaştığı bir çatışma (conflict) durumudur . Bu engellenme hedefe ulaşmayı güçleştirebilir.
Önem kısmında ulaşılan sonuçların hangi sorunların çözümüne katkı sağlayacağı ve nasıl kullanılacağı açıklanmaya çalışılır. Neden başka bir konu değil de bu konunun seçildiği üzerinde durulur. Yapılacak araştırmanın ilgili alana katkısı açıklanır. Bu kısımda araştırmanın önemi açıklanmalıdır.
Çözüm geliştirme, Çözümü test etme, Sonuçları analiz etme, Sonuçların uygulamaya konulması gibi aşamalardan oluşur.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Araştırma amacı geliştirilir ve anlatılır. 'Niçin cevaplanmak isteniyor' ve 'Bilgi kiminle ve nasıl kullanılacak' soruları tanımlanır. Konuyla ilgili genel bilgi özetlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri