Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.
Ünsüz benzeşmesi diğer bir ismi ile ünsüz sertleşmesi olarak bilinmektedir. Genel tabiriyle 'fıstıkçı şahap' kelimeleri içerisindeki sert ünsüzler ile ele alınan ve bu kelimeler üzerinden değerlendirilen bir dil bilgisi kuralıdır.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Türkçede kullanılan birçok kelime sert ünsüz ile bittiği durumlarda karşısındaki kelimede veya harfte oluşan değişikliklere ünsüz benzeşmesi veya ünsüz sertleşmesi denilmektedir. Ünsüz sertleşmesine aynı zamanda ünsüz benzeşmesi de denir. Ünsüz benzeşmesinde kelime sert ünsüzle bitmeli ve yumuşak ünsüzle başlamalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Ünlü Benzeşmesi Örnek Cümleler Nelerdir? Çaydanlık kelimesi bakıldığı zaman ilk hecedeki ünlü harfin kalın ünlü harf olduğu görülmektedir. Sonraki ünlü harfler de kalın ünlü harf olduğu için bu kelimede ünlü benzeşmesi vardır. Kitaplık kelimesine bakıldığında ilk ünlü harf incedir.
Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.
Bir sesin titreşim, boğumlanma noktası, temas derecesi, düzlük yuvarlaklık veya nazallık bakımından bir başka sese benzer veya eş duruma getirilmesi olayına benzeşme denir. Bir sesin her yönden bir başka sese benzemesine tam benzeşme denir. Örnek: şemsiye > şemşiye, soför > şöför / şofor, ecza > ezza, bunlar>bunnar vb.
UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.
P, ç, t, k seslerinden biri ile biten Türkçe ya da yabancı kelimelere ünlü ile başlayan ekler; yapım veya çekim ekleri getirildiğinde kelime sonundaki sert ünsüz yumuşar. Bu yumuşama ile b, c, d, g, ğ' ye dönüşür.
Ünsüz yumuşaması sadece sert ünsüzle biten kelimelerde olur. Örneğin: Hitap - Hitaben. ''P'' harfiyle biten hitap kelimesi ek aldığında ''Hitaben'' şeklinde yazılır. Sert ünsüzle biten kelimelere sadece -e, -a, -ı, -i, -de ya da -den ekleri getirildiğinde ünsüz yumuşaması olur.
5. Sınıf Türkçe - Ünsüz Benzeşmesi(Sertleşme) ve Ünsüz Değişimi (Yumuşama) | 2022 - YouTube.
Bu kelimeler ünlüyle başlayan ek veya yardımcı fiille kullanıldıklarında sondaki ünsüz ikizleşir: hak (hakkı), his (hissi), ret (reddi), şer (şerri), tıp (tıbbı), zam (zammı), zan (zannı); af (affetmek), his (hissetmek) vb. Bu yazı 15 Ocak 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir. Yumuşak sessiz harfler ise “v, y, z, r, n, m, l, j, ğ, g, d, c, b” harfleridir. Türkçede Ünlü ve Ünsüz Harfler Ne Demektir? Türkçede ünlü ve ünsüz harfler olarak ayrılan harflerin bir takım özellikleri bulunur.
B, C, D, G, J, L, M, N, R, V, Y, Z.
Dilbilgisi kurallarına göre harf aldığında yumuşaması gereken sert ünsüzlerin olduğu gibi kalmasına ünsüz yumuşamasına aykırılık denir. Örneğin ''Ç'' ile biten sözcüklerden birçoğu ek aldığında ''C'' harfine dönüşür. Ek almasına rağmen son harfi değişmeyen sözcükler ise ünsüz yumuşamasına aykırılık olarak tanımlanır.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
Hem yazı dilinde hem de konuşma dilinde meydana gelen bu ses olayını Türkçede “ünsüz yumuşaması” olarak adlandırırız. Örneğin “çiçek” kelimesine “-e” yönelme hâl ekini getirdiğimizde “çiçeğ-e” olur, yani “-k” ünsüzü yumuşayarak “-ğ” ünsüzüne dönüşür.
Gerileyici ses benzeşmesi (dudak ünsüzlerinin uyumu), bir dudak ünsüzü olan b'nin kendinden önceki n damak ünsüzünü m dudak ünsüzüne dönüştürmesi olayıdır. Genellikle Farsça sözcüklerde görülür. Özel isimlerde (İstanbul, Safranbolu vb.), birleşik sözcüklerde (sonbahar, binbaşı vb.)
Buna göre bir kelimenin ilk hecesinde art ünlü varsa, ondan sonra gelen hecelerde de art ünlü bulunur. Eğer bir kelimenin ilk hecesinde ön bir ünlü varsa, sonraki hecelerde de yine ön ünlü bulunur. Ünlülerin bu benzeşmesine dil benzeşmesi adı verilir.
Sözcük kökünde bir ses vurgu ve ünlü kısalması gibi sebeplerden ötürü iki kere yer alır. Bu olaya ikizleşme denir: ana>anne, elig>elli, yedi>yeddi (ağız), aşağı>aşşağı (ağız), eşek>eşşek (söyleyişte) vb.
Türkiye Türkçesinde dudak ünsüzleri b (b)4, p (p), m (m) ünsüzleridir. Bu ünsüzlerin oluşumu esnasında alt çene yardımıyla hareket edebilen alt dudak, üst dudağa bitişir ve gelen hava akımı b ve p seslerini oluşturabilmek için, dudakları bir patlamayla açar.
- Ünsüz Yumuşaması: Dilimizde sert ünsüzlerden ''p,ç,t,k'' ile biten sözcüğe ünlü ile başlayan bir ek geldiği zaman sözcüğün sonunda yer alan ünsüz yumuşar be ''b,c,d,g'' harflerine dönüşür. Buna Ünsüz sertleşmesi denir. Ağaç kelimesi ünsüz yumuşamasına örnek verilebilir.
Yumuşak ünsüzler toplam 13 harften oluşur. Bunlar sırasıyla b, c, d, g, ğ, h, j, k, l, m, n, r, v, y ve z harfleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri