Dosya Transfer Protokolü (FTP), yerel bilgisayarınızdaki bir uygulama ve uzak bir sunucu arasında dosyaları taşıma için kullanılan standart iletişim protokolüdür. Web Hosting, Web Hosting Plus ve Windows Hosting planlarımızdaki standart FTP'yi kullanabilirsiniz.
Kamera ve FTP sunucusu, doğrudan kablosuz bağlantı yoluyla bağlanır. Kamera, kablosuz bir LAN erişim noktası görevi görerek, dışarıda çalışırken ve bilgisayarın kablosuz bir ağa bağlı olmadığı diğer durumlarda bağlanmanıza izin verir ve karmaşık ayarlara yönelik ayarlamalar yapma ihtiyacını ortadan kaldırır.
FTP sunucusu, FTP istemcisiyle hem aktif hem de pasif bağlantıları destekleyebilir. Aktif bir FTP bağlantısında, istemci bir port açar ve sunucu aktif olarak bağlanırken dinler. Oysa pasif bir bağlantıda, sunucu bir bağlantı noktası açar ve istemcilerin ona bağlanmasına izin veren pasif olarak dinler.
Açılımı “File Transfer Protocol” olan FTP, dilimizde Dosya Transfer Protokolü olarak biliniyor. İsminden de anlaşılacağı üzere dosya transfer işlemi için kullanılan bir protokoldür. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür.
FTP'ye Bağlanın
Bir FTP programı olan Filezilla'yı açtıktan sonra üst kısımda bulunan Sunucu metin alanına sitenin IP adresi veya sitenin FTP adresini, Kullanıcı Adı metinine FTP kullanıcı adını ve Parola FTP kullanıcı şifrenizi yazıp Hızlı Bağlan butonuna tıklayarak bağlanın.
İlgili 29 soru bulundu
ftp://kullanıcıadı:ş[email protected]ı adresini ziyaret ederek FTP adresinize ulaşabilirsiniz. ise, gideceğiniz adres ftp://abcuser:[email protected] olmalıdır.
FTP, özellikle web sitesi yöneten/tasarlayanların ve yazılım geliştirenlerin kullandığı, birçok kişinin de farkına varmadan kullandığı bir dosya transfer protokoludur. Amaç ağ üzerinden dosya transferi ve bazı temel dosya işlemleri yapabilmektir.
Açılımı “File Transfer Protocol” olan FTP, bir dosya transfer protokolü olarak bilinir ve internete bağlı olan iki bilgisayar arasında dosya transferi gerçekleştirilmesini sağlar.
FTP, dosya transferi için kullanılan bir protokoldür. Dosyalarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde başka bir bilgisayara transfer etmenizi sağlar.
FTP temel olarak “Aktif FTP” ve “Pasif FTP” olarak ikiye ayrılır.
Dosya Aktarım Protokolü, günümüzde internet üzerinden dosya aktarmak için kullanılan en yaygın protokollerden biridir. FTP birçok durumda basit, verimli ve güvenilir olduğunu kanıtlamıştır.
Managed WordPress planlarımızda, dosya transferi için FTP yerine SSH protokolünü kullanan Güvenli Dosya Transfer Protokolü (SFTP) kullanılır. Temelde FTP ile aynıdır ancak ek güvenlik sayesinde komutlar ve veriler şifrelenir. Bu özellik, şifrelerin ve hassas bilgilerin internet üzerinden açık şekilde taşınmasını önler.
FTP (File Transfer Protocol) dosya aktarımı için kullanılan bir protokoldür. Bu protokol, ağ üzerinden dosya transferi yapmak için kullanılır. FTP, sunucu ve istemci arasında bir bağlantı kurarak dosyaları aktarmak için standart bir yol sağlar.
FTP ile gönderdiğiniz dosya türlerine bağlı olarak iki tür aktarım modu vardır: ASCII ve Binary – İkili.
21 FTP (File Transfer Protocol): İstemcinin bilgisayarı ile bir bilgisayar ağındaki sunucuya dosya göndermeyi sağlayan ağ protokolüdür. FTP'ye günlük internet kullanıcıları ihtiyaç duymaz. Fakat internet site geliştiricileri FTP'yi hemen hemen her gün birçok kez kullanır.
- İletişim Kuralı: FTP – Dosya aktarımı iletişim kuralı şeklinde olmalıdır. Sunucu: “ftp.alanadi.com” şeklinde yazılabilir. Örneğin alan adınız “ornek.net” ise ftp.ornek.net şeklinde yazılmalıdır. Ya da örneğin alan adınız “ornek.com.tr” ise ftp.ornek.com.tr şeklinde yazılmalıdır.
Güvenli FTP (Secure FTP)
FTP, internetin ilk iki protokollerinden biridir. Diğer protokol ise telnet'dir.
Pasif ve Aktif Kullanıcı Yapılandırması
FTP sistemi temel olarak iki bağlantı noktası üzerinden çalışır. Bu kanallar "denetleme kanalı" ve "veri kanalı" olarak ikiye ayrılır.
quit : FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır (bye komutu da aynı işi görür). Bazı FTP merkezleri, tüm bir dizini sıkıştırarak gönderme kabiliyetine sahiptir.
ftp komutu, yerel anasistem ile uzak anasistem arasında ya da iki uzak anasistem arasında dosya aktarmak için FTP ' yi (File Transfer Protocol; Dosya Aktarma Protokolü) kullanır. ftp komutunun uzaktan yürütülmesi önerilmez.
File Transfer Protocol (FTP) sayesinde Linux sunucunuz ile çift taraflı dosya transferi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Linux sunucuların birçoğunun SSH bağlantısı ile yönetilmesi yani konsol üzerinden komutlar ile yönetilmesi FTP'yi Linux sunucularda kullanmayı daha cazip hale getiriyor.
Ftp nedir diye soranlar bunun, tıpkı Bluetooth bağlantısı gibi bilgisayarlar arasında dosya aktarımını sağlayan bir uygulama olduğunu bilmelidir. Bütün bilgisayar terimleri gibi İngilizce olan ftp açılımı ise "File Transfer Protocol"dur.
FTP Hesabı (Dosya Transfer Protokolü Hesabı), bir FTP sunucusuna bağlanarak, bilgisayarınız ve uzaktaki sunucu arasında dosya transferi yapabileceğiniz kullanıcı hesabıdır. FTP hesapları sunucu tarafında, FTP Server üzerinden veya kullanılan yönetim sisteminden (cPanel veya Plesk gibi) oluşturulur.
File Transfer Protocol olan FTP 'nin Türkçe karşılığı Dosya Transfer Protokolü'dür. Web sitenizin dosyalarının hosting hizmetinize yüklenmesi veya hosting hizmetinizden yerel bilgisayarınıza indirmeniz için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri