Açılımı “File Transfer Protocol” olan FTP, dilimizde Dosya Transfer Protokolü olarak biliniyor. İsminden de anlaşılacağı üzere dosya transfer işlemi için kullanılan bir protokoldür. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür.
"File Transfer Protocol" yani FTP, bir dosya transfer protokolü olarak geliştirilmiştir. İnternete bağlı olan iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlar. Web sitenize dosyalarınızı aktarmak isterseniz, FTP uygulaması sayesinde bunu kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
FTP ilk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile; Bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimi aynı anda bağlantı kurulur. Protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.
FTP'ye Bağlanın
Bir FTP programı olan Filezilla'yı açtıktan sonra üst kısımda bulunan Sunucu metin alanına sitenin IP adresi veya sitenin FTP adresini, Kullanıcı Adı metinine FTP kullanıcı adını ve Parola FTP kullanıcı şifrenizi yazıp Hızlı Bağlan butonuna tıklayarak bağlanın.
FTP Hesabı (Dosya Transfer Protokolü Hesabı), bir FTP sunucusuna bağlanarak, bilgisayarınız ve uzaktaki sunucu arasında dosya transferi yapabileceğiniz kullanıcı hesabıdır. FTP hesapları sunucu tarafında, FTP Server üzerinden veya kullanılan yönetim sisteminden (cPanel veya Plesk gibi) oluşturulur.
İlgili 25 soru bulundu
İsminden de anlaşılacağı üzere dosya transfer işlemi için kullanılan bir protokoldür. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür. Yani web sitenize aktarmak istediğiniz dosyaları sunuculara FTP üzerinden aktarılabilir.
FTP, internet üzerinden ve yerel alan ağlarında (LAN'lar) dosya aktarımı için yaygın olarak kullanılır. Ancak, güvenlik endişeleri nedeniyle FTP yerine genellikle Secure File Transfer Protocol (SFTP) ve File Transfer Protocol Secure (FTPS) gibi diğer protokoller de kullanılmaktadır.
FTP (File Transfer Protocol) dosya aktarımı için kullanılan bir protokoldür. Bu protokol, ağ üzerinden dosya transferi yapmak için kullanılır. FTP, sunucu ve istemci arasında bir bağlantı kurarak dosyaları aktarmak için standart bir yol sağlar.
Ftp adresiniz ftp.alanadı şeklindedir. Örnek: Site adresi www.doruknetmusterdestek.com ise FTP adresi ftp.doruknetmusterdestek.com şeklindedir. FTP adresi olarak ayrıca IP adresi kullanabilirsiniz. IP adresini öğrenmek için DorukNet Kontrol Paneli içerisinde Sistem > Barındırma > Ayarla simgesine tıklayın.
FTP Güvenli mi? FTP güvenli olması için geliştirilmiş bir protokol değildir. Günümüzde brute force, FTP bounce, paket yakalama, port çalma, spoofing gibi basit yöntemler ile üçüncü taraflar sunucu ve istemci arasındaki bağlantıya erişim sağlayabilmektedir.
Aktif FTP. İstemci, sunucunun 21 numaralı portundan kontrol bağlantısı kurarak FTP sunucusuna bağlanır. Bu durumda istemci komut satırına düşer ve ls ve get komutlarını buradan gönderir. Tüm veri aktarım bağlantısı sunucu üzerinden 20 numaralı porttan gerçekleştirilir.
FTP temel olarak “Aktif FTP” ve “Pasif FTP” olarak ikiye ayrılır.
File Transfer Protocol (FTP) sayesinde Linux sunucunuz ile çift taraflı dosya transferi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Linux sunucuların birçoğunun SSH bağlantısı ile yönetilmesi yani konsol üzerinden komutlar ile yönetilmesi FTP'yi Linux sunucularda kullanmayı daha cazip hale getiriyor.
Ftp data kablosu diğer bir ismi ise Foiled twisted Pair; UTP kablo ile aynı standartta olan kablolardır. Ancak üzerlerinde metal kılıf bulunmaktadır. Bu metal kılıflar folyo ya da saç örgüsü şeklinde olabilir. Ftp data kablosu ikişerli olarak bükülmüş olan dört çift uca sahiptir.
FTP, özellikle web sitesi yöneten/tasarlayanların ve yazılım geliştirenlerin kullandığı, birçok kişinin de farkına varmadan kullandığı bir dosya transfer protokoludur. Amaç ağ üzerinden dosya transferi ve bazı temel dosya işlemleri yapabilmektir.
İstemci rolündeki FTP'nin Command portundan sunucu'nun 21 nolu portuna bağlantı gerçekleştirilir. Sunucu bilgisayar, istemci bilgisayardan kullanıcı ad ve şifre gibi bilgileri ister. İstemcinin doğru bilgileri girmesi halinde, sunucu tarafından istemciye aktarımın gerçekleştirileceği portun bilgisi gönderilir.
Kilopat. Şöyle yapabilirsiniz. FTP Adresini klasör ile açın daha sonra FTP de bulunan resimler klasör içerisinde görünecek CTRL+A ile tümünü seçin daha sonra kopyalayıp istediğiniz bir klasöre yapıştırın resimleri tek tek indirerek istediğiniz dosyaya atacaktır.
Güvenli bir FTP'ye bağlanıyorsan ilk bağlandığında kullanıcı parolanı girmen istenir. İstendiğinde şifreyi gir yoksa bağlantı çalışmaz. Dosyaları FTP sunucusuna yükle. Dosyalar FTP sunucusunun klasörüne kopyala yapıştır yöntemiyle yüklenir.
Bisiklet Performansı Testi, 60 dakika boyunca koruyabileceğiniz maksimum ortalama gücü ölçer. Ayrıca fonksiyonel eşik gücü (FTP) testi olarak da bilinir. Test, kişisel bisiklet gücü bölgelerinizi belirlemek için kullanılabilir.
Plesk panelinde yer alan FTP Access butonuna tıklayınız. FTP kullanıcı adınızın yer aldığı sayfada FTP kullanıcı adınıza tıklayarak ilerleyiniz. FTP Bilgilerinizin yer aldığı sayfaya ulaştınız. Bu kısımda Ip adresinize, FTP kullanıcı adınıza ulaşabilir.
Pasif FTP, günümüz internet dünyasında kullanılan güvenlik duvarı, nat cihazları gibi trafikte değişiklik yapan sistemlerden kaynaklanan ftp problemlerini sunucu tarafında halledebilmek için çıkarılmış FTP çeşididir. Pasif FTP de istemci pasif roldedir, sunucu aktif roldedir.
FTP; bilgisayar dosyalarının bir bilgisayar ağı üzerinden istemci ve sunucu arasında aktarılması için kullanılan standart bir ağ protokolüdür. Windows'ta DOS ile, Linux ve MacOS'ta Terminal gibi bir komut satırı arabirimi ile kullanılabilir.
Fon transfer fiyatlaması, bankaların vereceği kredinin doğru fiyatlandırması için önemli bir kıstas. Fiyatın doğru belirlenmesi için bankanın aldığı cari risklere göre bir fiyatlama yapılması gerek. Bilançonun stok maliyetine göre fiyatlama yapmak bankanın geçmişle yaşaması anlamına geliyor.
File Transfer Protocol, yani dosya aktarım protokolü anlamına gelen FTP, 1971 yılından beri kullanılıyor. Eski bir internet protokolü olan FTP, buna rağmen popülerliğini korumayı başardı. Çünkü FTP, oldukça basit bir işleyişe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri