Fulbright Programı, Amerikan Kongresi tarafından 1946'da, 2. Dünya Savaşı bitiminde, eğitimsel ve kültürel değişim yoluyla ülkeler arasında ortak bir anlayış geliştirmek için oluşturulmuştur. Bu yasanın fikir babası olan Senatör J. William Fulbright, bu programı silahlı çatışmaya karşı atılan bir adım olarak görmüştü.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, ya da diğer bir adıyla Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu, 1949 yılında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan ikili anlaşma ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen 13 Mart 1950 tarih ve 5596 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalarına ...
Kahire'de 27 Şubat 1946'da müzakerelerinin yapıldığı, 27 Aralık 1949'da ise Türkiye tarafından onaylanan “Fulbright Anlaş- ması”, 18 Mart 1950'de 5596 Sayılı Kanun ile uygulanmaya başlamıştır. Anlaşmanın resmiyetteki hedefi, Türkiye ile Amerika arasında karşılıklı öğrenci değişimini sağlamaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı
Fulbright Programı, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler arasında kültürler arası ilişkileri, kültürel diplomasiyi ve kültürler arası yetkinlikleri bilgi ve beceri alışverişi yoluyla geliştirmeyi amaçlayan Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Değişim Programlarından biridir.
İlgili 32 soru bulundu
Fulbright Programı, Amerika Birleşik Devletleri'nin en prestijli burs programıdır. Bu program sayesinde Amerikalı öğrenciler ve sanatçılar dünyanın her yerindeki eşsiz kaynaklardan faydalanabilmekte, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenci, öğretmen ve akademisyenler de Amerika'da eğitim alabilmektedirler.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
12 Temmuz Beyannamesi veya 12 Temmuz Çok Partili Beyanname Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından 12 Temmuz 1947'de verilen ve Türkiye'de normal bir çok partili sistemin temellerini atan bildirgedir.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu (Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu) tarafından yürütülen burs ve programlar ile iki halk arasında ortak bir anlayış geliştirme amacı güdülüyor. Yani Fulbright Anlaşması, 1949 yılından beri devam ediyor.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Fulbright Bursu, lisansüstü öğrencilerin, genç profesyonellerin ve sanatçıların Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim görmelerini ve araştırma yapmalarını sağlar. Dünya çapında 160'tan fazla ülkede faaliyet gösteren burs programı, her yıl yaklaşık 4.000 yabancı öğrencinin Fulbright Bursu almasını sağlıyor.
Milli Eğitim'de 27 Aralık 1947′de imzalanan Fulbright Antlaşması ile oluşturulan komisyon T.C eğitim sistemini şekillendirmekte. Anlaşma gereği komisyonun başkanlığını ABD'nin Türkiye'deki Büyükelçisi yapmakta.
Fulbright bursu, hem yüksek lisans hem de doktora derecelerinde en fazla 2 akademik yılı kapsıyor. Burs almaya hak kazanan öğrenci üniversiteye yerleştiği tarih itibariyle ilk yıl 9-12 ay arası, ikinci yıl ise en fazla 9 ay burstan faydalanabiliyor.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda, Yükseköğretim Kanununda, Her okulun eğitim programının başında yer almaktadır. Eğitim sisteminin etkililiği, okulların etkili olmasına bağlıdır. Bu yüzden eğitim sisteminin tüm kaynakları, okula odaklanmalıdır.
Fulbright Akademik Araştırma Bursuna seçilen kişiler, ABD'deki araştırma faaliyetlerine, 2024-2025 akademik yılı içerisinde başlarlar. Araştırmanın belirtilen akademik yıl içinde yapılması zorunludur ve en erken 1 Ağustos 2024, en geç 1 Şubat 2025′te bursun kullanılmaya başlanması gerekmektedir.
2024-2025 akademik dönemi için verilecek burslara başvurular 15 Eylül 2023 tarihinde sona erecektir. ABD'li akademisyenler bursa başvuru koşulları ve detaylı bilgi için Fulbright Scholar websitesini ziyaret edebilirler.
Başvuruları olumlu değerlendirilen adaylar, Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu'nun Ankara Merkez Ofisi'nde yapılacak İngilizce mülakata çağrılacaklardır.
Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu, her bursiyer için yıllık maksimum 50.000 ABD Doları'na kadar eğitim ücreti ve masraflarını kapsamaktadır. Gidilen şehre bağlı olarak bir çizelge üzerinden belirlenen aylık yaşam masrafları, 1.000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı bu tutara dahildir.
Burs Dönemi Sonrası Süreç:
Alınan bursun karşılığında herhangi bir zorunlu hizmet bulunmamakla beraber bursiyerin, ABD'deki öğrenimini tamamladıktan sonra, ABD J-1 Vizesi kuralı gereği, Türkiye'ye dönme ve iki yıl kalma zorunluluğu vardır. (J-1 Vizesi Resmi Sayfasına buradan ulaşabilirsiniz)
Lozan görüşmelerinde murahhas heyetin başkanlığını yaptı; yeni devletin bağımsızlığını ve egemenliğini onaylayan, Sevr Antlaşması'nı ve Mondros Mütarekesi'ni geçersiz kılan Lozan Antlaşması'nı imzaladı.
ABD Dışişleri Bakanı George C. Marshall'ın daveti üzerine hazırlanan Avrupa Telafi Programı "Marshall Planı" olarak adlandırılmaktadır. ABD Kongresi Marshall Planını 11 Eylül 1947'de onaylamış, Harry S. Truman planı 3 Nisan 1948 tarihinde imzalamıştır.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıkladığı yeni eğitim modeliyle birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiği 2002 yılından beri Türkiye'de eğitim sistemi, 16. kere değişmiş oldu. Yeni modele göre; ders sayısı azalıyor, öğrenciye üniversitelerde olduğu gibi ders seçme hakkı geliyor.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri