Midenin proksimal kısmı (fundus, korpus) depolama görevini yaparken, distal kısmı (antrum) gıdaları karırştırır ve öğütür.
Fundus Fotografı optik sinir, makula, retina, kan damarı ile vitreus gibi göz dibine ait yapıların durumlarını renkli olarak göstermeye ve arşivlemeye imkan veren bir görüntüleme yöntemidir.
Rahmin bölümleri, 2 tüpün bağlandığı yerin üst kısmında kalan fundus, üst 2/3 lük kısım gövde, alt 1/3 lük kısım ise rahim ağzı olarak adlandırılır.
Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar. Gebeliğin ilk üç ayında fundus simfizis pubisin altında kaldığından karın duvarından palpe edilemez. Bu metodda bir mezro ile simfisis pubisten fundusun tepe noktasına kadar olan uzunluk ölçülür.
Rahim olarak da adlandırılan uterusun İçerisinde hamilelik sırasında bebek gelişir. Üç bölümden oluşmaktadır: serviks (alttaki dar kısım, rahim ağzı), korpus (ortadaki geniş kısım, gövde) ve fundus (üstteki yuvarlak şekilli kısım).
İlgili 18 soru bulundu
Mide, yemek borusunun bağlandığı ve mide kapısı olarak adlandırılan “kardia”, midenin üst kısmı olan “fundus”, midenin gövdesi olan “korpus” ve mideyi ince bağırsağa bağlayan “pilor” kısımları olmak üzere dört bölümden oluşur.
Rahmin alt kısmı vajinaya doğru uzanır ve buraya serviks yani rahim ağzı adı verilir. Üst kısma ise fundus denilir ve döllenen yumurta buraya yerleşerek büyür ve bebeği oluşturur.
Rahmin üst kısmın fundus diye adlandırılır, gebelikte ultrasona erişilmesi güç olan yerlerde klasik olarak leğen kemiği ön tarafı hizasından fundus' a kadar olan ölçümün santimetre cinsinden değeri gebelik haftasıyla kısmen korele gider bu da çok hızlı bir şekilde gebelik haftasının öğrenilmesini sağlar.
Fundusun Değerlendirilmesi
Sert değilse sertleşmesi için abdomenden hafifçe masaj yapılır. Fundusun abdomenin orta hattında olup olmadığı belirlenir. Orta hatta değilse mesane distansiyonu düşünülebilir. Mesane dolu olduğunda fundus beklenen seviyeden yüksekte ve orta hattın genellikle sağında palpe edilir.
Fundus kardianın üstündeki kısımıdır, diyaframın sol kubbesine komşuluk eder. Genişlemeye müsaittir ve gaz, sıvı veya yemek tarafından genişletilebilir. His açısı (incisura cardialis) fundusla yemek borusu arasında bulunur. Korpus fundusla pilor arasında yer alan, organın en büyük bölümüdür.
fundus genellikle umbilikus seviyesinde veya hemen üzerinde ve serttir. desteklenir. durumda anne idrarını boşaltması konusunda teşvik edilmeli ve takiben muayene tekrarlanmalıdır.
Retina , makula ve optik diskin yapılarının gözlenmesi amacıyla yapılan işleme oftalmoskopi veya incelendiği anatomik bölgenin adıyla fundus muayenesi (fundoskopi) denir. Bu işlem için kullanılan cihaza oftalmoskop adı verilir. Tam bir fundus muayenesi için göz bebeklerinin genişletilmesi (midriyazis) şarttır.
Midenin Bölümleri
Midenin diğer ucu, ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum'a) bağlıdır. Mide üç ana bölümden oluşur. Üst kısmına “fundus” denir. Orta kısmına midenin gövdesi denir.
Plasentanın yerleşimi rahim içinde ön duvar (anterior), arka duvar (posterior), yan duvarlar, rahim tavanı (fundal) ya da rahim çıkışı (aşağı yerleşimli plasenta) şeklinde görülür. Plasentanın rahmin ön duvarında yerleşmesi plasenta anter gebelik ya da bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun oluşturmaz.
Fundus adı verilen bölge rahmin en üst bölgesidir. Pubis ise çatı kemiğinin olduğu alandır.
Fundus gastricus: Midenin en üst bölümüdür. Kubbe şeklindedir ve içi genellikle hava ile doludur. Corpus gastricum: Midenin önemli ve büyük olan gövde bölümü corpus gastricum olarak adlandırılır. Bu bölüm fundus ile antrum pyloricum arasındadır.
kontrakte olan kadınlara göre, uterusu kontrakte olmayan kadınlarda toplam loşia miktarının daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,001). Elde edilen bulgular doğrultusunda postpartum kanamayı azaltmada etkin olan fundus masajını doğum sonu dönemde ebeler tarafından uygulanması önerilmektedir.
Vaginadan löşi denilen kanlı akıntı gelmeye devam eder. Loşinin rahatsız edici bir kokusu yoktur. Mikroplar için çok uygun bir besleyici ortam oluşturur. Bu yüzden enfeksiyon etmenlerinin yerleşmesine son derece uygundur.
Doğumla birlikte artmış olan nabız sayısında normale döner, kan tablosu doğumu izleyen 8-10 günde normale döner. Doğumdan sonra mide ince barsaklar ve kalın barsaklar eski durumunu ve yerini alır. Lohusalığın ilk günlerinde karın şişliği ve kabızlık görülebilir.
20.gebelik haftası:
Rahim artık tam göbek deliği hizasında hissedilir. Bu haftadan sonra 38.haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 cm yükselir.
Aslında hamilelik sürecinde vajinada hissedilen bu tür ağrılar genelde doğal kabul edilmektedir. Hormonal değişimler, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması, büyüyen bebeğin rahme baskı yapması, kilo alımı gibi nedenlerden vajinal ağrılar yaşanabilir.
17 haftalık bebek anne karnında leğen kemiklerinin üstüne doğru konumlanmıştır. Rahim büyüdükçe leğen kemiklerinin arasına sığamaz ve anne karnında yukarı doğru çıkmaktadır.
Göz dibi (fundus) muayenesi, sistemik hastalıklarını göz tutulumunu taramak için özellikle önemlidir. Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi damar hasarı yapan sistemik hastalıklarda ve göz sinirlerinin etkilendiği nörolojik sorunlarda göz dibi muayenesi ana hastalığın tedavi şemasında belirleyici rol oynayabilir.
Embriyo transferi anne adayı için oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Embriyolar katetere alınarak rahim ağzı temizlendikten sonra genellikle karından yapılan ultrasonografi eşliğinde vajinal yoldan rahim içine bırakılır.
Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri