Divan edebiyatında ilah-i aşkı en fazla işleyen şairdir. Bu durum ondaki ideal aşkı gösterir. Fuzuli derdi, ıstırabı seven bir kişidir. Nitekim şu beyiti bunu açıkça gösterir.
XVI. yüzyıl Divan şairi Fuzûlî, sanatçılık kudreti bakımından sadece yaşadığı dönemin değil, bütün Divan şiirinin ilk akla gelen simalarından birisidir. “Fuzûlî, edebiyatımızda halk tarafından en çok benimsenen şairlerden biri olmuş, geniş kitlelerce okunup beğenilmiştir.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Lirik şiir, Türk edebiyatında da en çok kullanılan şiir türlerinden biri olmuş; Divan edebiyatında (Fuzuli, Nedim, vb.), Halk tasavvuf edebiyatında (Yunus Emre, vb.), din-dışı Halk edebiyatında (Karacaoğlan, vb.)
Fuzûlî'nin (ö. 963/1556) aşk konulu ünlü mesnevisi. Klasik Türk edebiyatının en büyük şairlerinden. Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı.
İlgili 27 soru bulundu
*Şiirlerini Azeri Türkçesiyle yazan Fuzûlî; Arapça ve Farsçayı bu dillerde kusursuz eser yazabilecek ve şiir söyleyebilecek derecede öğrenmiştir. *Fuzûlî, kasideler de yazmakla birlikte en çok, gazel türünde şiirler yazmıştır.
"Leyla ile Mecnun" hikayesini mesnevi olarak kaleme aldı
Doğu'nun en büyük aşk efsanelerinden biri olan "Leyla ile Mecnun" hikayesini mesnevi olarak kaleme alan, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendirildi.
Öz. Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
FARSÇA DÎVÂN (FUZÛLÎ) Fuzûlî'nin Farsça şiirlerini içeren eser. Mensur bir mukaddime ile başlayan Dîvân'da yer alan nazım şekillerine, kasidelerin dâhil edilip edilmemesine göre şiir sayısı değişkenlik göstermektedir.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
LEYLÂ VÜ MECNÛN (FUZÛLÎ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan çift kahramanlı aşk mesnevisi.
Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
Fuzûlî, “Irâk-ı Arab" adı verilen bölgede yaşayan Akkoyunlu Türkmenlerinin Bayat boyundandır. Şairin mahlası olan Fuzûlî kelimesi, hem “kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen, edebe aykırı 11 hareket eden kimse" hem de “yüce, üstün, erdemli, olgun" anlamlarını içermektedir.
Fuzuli, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Fuzûlî de İran edebiyatının büyük gazel üstadı Hâfız'dan etkilenmiş fakat ardından kendi sanat anlayışı çerçevesinde Türkçe şiirin en güzel örneklerini sunmuştur.
İstanbul. Devriyle özdeşleşen bir şair olarak bilinen ve Lale Devri'nin ruhunu eserlerine yansıtan şair Nedim'in vefatının üzerinden 290 yıl geçti. Asıl adı Ahmed olan İstanbullu şairin 1681'de doğduğu tahmin edilmektedir.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Fuzuli Divanında kaside ve gazel nazım şekliyle karşımıza çıkar.
Meselâ, Hasanoğlu'nun bugün elde olmasa da hece ile yazdığı türkülerinin olduğu bilinmektedir. Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
Istanbul. Doğu'nun en büyük aşk efsanelerinden biri olan "Leyla ile Mecnun"un hikayesini mesnevi olarak kaleme alan, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
Fuzûlî'nin Osmanlı'ya bakışına geçmeden evvel, Osmanlı Fuzûlî'ye nasıl bakmıştır, bunu kısaca belirtmek gerek. Fuzûlî Şii'dir. Şia'ya olan bağlılığını her fırsatta dile getirmiştir, Hz. Ali ve Oniki İmam övgüsünde kasideler kaleme almıştır.
Çağdaşı kaynakların asıl adını yazmayıp daha çok Mevlânâ Fuzûlî veya Fuzûlî-yi Bağdâdî mahlas ve nisbesi altında hal tercümesini verdikleri şairin asıl adıyla babasının adını ilk defa Kâtib Çelebi Keşfü'ẓ-ẓunûn'da belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri