Yaş sınırı 18 olarak belirlemiştir. M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
G Sınıfı Ehliyet Kodları
Örnek verecek olursak vatandaşın sürücü belgesinin üzerine G sınıf (forklift) ya da G sınıf (ekskavatör) gibi ibareler yazılmaktadır.
Forklift ehliyeti, sadece iş makinalarını kullanabilmek için verilen G sınıfı ehliyettir. Bu ehliyete sahip olan kişiler forkliftleri depo, şantiye ya da açık alanlarda yasal olarak kullanabilmektedirler. Forklift kullanabilmenin olmazsa olmazları arasında Forklift operatörlük sertifikası yer alır.
İlgili 43 soru bulundu
Forklift iş makinaları, özel olarak eğitim almış ve kullanma yetkisine sahip operatörler tarafından kullanılmalıdır. Bu belgelere forklift operatör yetki belgesi denir. Gerekli kayıtların oluşturulmasının ardından operatör belgesine sahip olmak için 45 ile 50 gün gereklidir.
Forklift ehliyeti için de normal ehliyetlerde olduğu gibi kurs ücreti, sınav ücreti ve ehliyet için ödemeler yer almaktadır. Her yıl değişen ehliyet fiyatlarında son olarak her bir sınav ücreti 160 tl, ehliyet fiyatları ise 2500 ile 3000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Forklift adı verilen araç, genel olarak ağır yükleri taşımak, kaldırmak, bir araca ya da rafa yüklemek amacıyla kullanılan bir çeşit makine olup, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda tanımı yapılan araçlar arasında yer almamaktadır.
Mobil Vinç Ehliyeti Yaş Sınırı
Mobil vinç de dahil olmak üzere iş makineleri için gerekli olan G sınıfı ehliyete ya da operatörlük belgesine sahip olabilmek için 18 yaş sınırını geçmek gerekmektedir. Yani 19 yaşından gün almış olmak gerekmektedir.
Src Belgesi Alma İşlemleri
Karayolu taşımacılığına göre eşya, yolcu, madde taşıyacak tüm ticari araçlar src belgesine sahip olmalıdır. Ehliyetten daha farklı bir belge olan bu belge, kişilerin mesleki yeterliliğinin göstergesi kabul edilir.
Forklift Ehliyeti Nerden alınır? İş makinası operatörlük belge türlerinden biri olan forklift operatörlük belgesi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğünden İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları İle İlgili Yönerge hükümlerine göre ruhsat alan iş makineleri kurslarından alınmaktadır.
Sadece direksiyon sınavına tabi tutulurlar. - F sınıfı lastik tekerlekli traktör ehliyeti olanlardan, B sınıfı otomobil ehliyeti almak isteyenler; 14 saat Direksiyon Eğitimi Dersine devam ederler. Sadece direksiyon sınavına tabi tutulurlar.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
f sınıfı ehliyet römorklu traktör kullanılır mı araştırmalarında genel olarak F sınıfı traktör ehliyetidir. Ticari olmayan römorklu traktör kullanımı içinde geçerlidir. M sınıfı motosikletlerde bu kapsamda F sınıfı ehliyetler ile kullanılabilir.
Plakasız araçların trafiğe çıkması yasaktır. Forklift de bunlardan birisidir.
M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
FORKLİFTİN RUHSATINI VE PLAKASINI NASIL ALACAĞIM? Forkliftiniz size faturası ile teslim edilecektir ruhsat ve plaka çıkartmak için forkliftin belgeleriyle beraber ticaret odasına başvurmanız gerekir.
Sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve sabıka kaydı gibi evraklar tamamlandıktan sonra sınava girebilmek için gerekli olan harç parasının da ödenmesi gerekiyor. Sınavlar genellikle 15 günde bir yapılmaktadır. Bu durumda ortalama olarak 30 gün içerisinde operatörlük belgesini almak mümkündür.
Forklift kullanmak, araba kullanmaktan çok daha zordur – devrilmesi çok daha kolaydır ve forkliftin ön tarafında genellikle bir yük vardır. Bununla birlikte, bazı çalışanlar yalnızca forklift sürüşünde ustalaşmakla kalmayıp, forklift üzerinde bazı akıl almaz numaralar yapmayı da başarır.
Forklift sınavı; Forklift ehliyeti alacak kişiler için yapılan sınavda 2 metre yüksekliğindeki raftan 4 adet palet çatallar vasıtasıyla alınır. Arka arkaya dizilmiş olan ve aralarında 3 metre mesafe olan trafik konilerinin aralarından slalom yaparak (8 çizerek) önce geri geri sonra ileri doğru manevra yapılır.
Manitou türü iş makinaları çok yönlü iş makinasıdır. Bu iş makinanın yükleyici (ataşmanı) özelliği bulunduğu için forklift ehliyeti alınması yeterlidir.
Forklift Ruhsatı Almak İçin Gerekli Şartlar
18 yaşını doldurmuş olan kişiler, ehliyet ve ruhsat alabilirler. Forklift ruhsatı almak isteyen kişiler, en az ilkokul mezunu olmalıdır. Ruh ve beden sağlığı açısından herhangi bir engeli bulunmayan kişiler, ruhsat alabilirler.
Forklift ehliyeti ile sadece forklift kullanabilirsiniz. İş makinelerinin ruhsatlarında kullandığınız makinenin adı ve özellikleri yazmaktadır. Bu kontrolleri yapmadan ilgili makineyi kullanmayın. Forklift ehliyeti olan çalışanlar elektrikli transpalet kullanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri