Leylâ ile Mecnun, (Azerice:Leyli və Məcnun; Arap harfleriyle: داستانِ
1) Leyla ile Mecnun Mesnevileri ve Fuzulî'nin Eseri Leyla ile Mecnun hikâyesi ilk olarak Arap şairler tarafından kaleme alınmıştır. İran Edebiyatı'nda XII. yüzyılda Nizamî tarafından yazılan Leyla ile Mecnun, bu hikâyenin tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Fuzûlî, Leylâ ile Mecnûn Mesnevîsi'ni, Taşlıcalı Yahyâ Bey ile Hayâlî Bey'in teşviki ile yazmıştır.
Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn'u 941/1535 yılında yazılmış ve Bağdat ve Halep Beylerbeyi Üveys Paşa'ya sunulmuştur. Mef'ûlü mefâ'ilün fe'ûlün vezninde 3096 beyitlik (Muhammed Nur Doğan'ın neşrinde 3098 beyitlik) eser, klasik mesnevi bölümlenmesine sahiptir.
Türk Edebiyatı'nda birçok şair tarafından kaleme alınan Leylâ ve Mecnun mesnevileri (Levend, 1959: 103-383) arasında en beğenileni Fuzulî'nindir. O, eserini H.942/M.1535-1536 tarihinde yazmıştır (Levend, 1959: 237).
İlgili 32 soru bulundu
Mecnun'a neden Leyla'yı alıp kaçmadın demişler , “Annesi üzülürdü, ben içinde Leyla olan kalbi kırmam” demiş. Mecnu...
Aşk denilince akla ilk gelen, türlü kitaplara, filmlere konu olan Leyla ile Mecnun mesnevisi, edebiyatımızın en lirik şairi Fuzulî'nin şaheseri olmasının yanı sıra en büyük aşk mesnevilerinden de birisidir.
Leyla ile Mecnun'un aşkı Arap halk edebiyatında ortaya çıktıktan sonra Arapça ve Farsça'da kaleme alınmış; 10. yüzyılda edebiyatçılar tarafından çok yaygın olarak işlenmiş; Mecnun'a ait olduğu söylenen şiirlerin arasına nesirler de eklenerek hikâye haline getirilmiştir.
Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
Azeri bestekar Üzeyir Hacıbeyov, 1907'de Fuzûlî'nin "Leyla ve Mecnun" şiirinin motiflerini esas alarak ilk Azerbaycan Operası olan Leyla ve Məcnun'u yazmıştır.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Fuzûlî'nin şiirlerinde beşerî aşkın hususiyetleri ile beraber, ilahi aşkın yansımaları da görülmektedir. Bunun yanında şair, zaman zaman kendi psikolojisini, birtakım duygularını ve toplumsal konuları da şiirine aksettirmiştir.
Klasik Türk Edebiyatı'nın mesnevi konularından olan Leylâ ve Mecnûn hikâyesi önce Arap edebiyatında Kays b. Mülevvah el-Âmiri ile ortaya çıkmış, daha sonra Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında işlenmiş ve işlenmeye de devam etmektedir. Türkçede ilk müstakil Leylâ ve Mecnûn hikâyesini 1479'da yazan Edir- neli Şâhidi'dir.
Bunlardan Nizâmî, eseri Leylâ vü Mecnûn'u, Şirvânşâh Ahtisân bin Minûçihr'in isteği üzerine H. 584/M. 1188 yılında nazma çekmiştir. Eseri 3654 beyittir.
16. yüzyılın meşhur divan şairi olan Fuzûlî'nin Leylî vü Mecnûn adlı mesnevisini kaleme almasından sonra divan şairlerinin bu hikâyeye olan ilgisi artmış, divanlarda bu kahramanların isimleri daha sık anılır olmuştur.
LEYLA İLE MECNUN'UN MEZARI BULUNDU
İran'ın güneydoğusundaki Belucistan Eyaleti'nde Helmand Nehri kıyısında bulunan bir Tunç Çağı yerleşimi olan Shahr-e Sukhteh'de kazı yapan arkeologlar inanılmaz bir gerçekle karşılaştılar.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
Arda (Ushan Çakır) — Dizinin başında Leyla Yılmaz'ın sevgilisi olan sonrasında ondan ayrılan kişi. Mecnun'un düşmanıdır.
Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Olay sırasında sette bulunmayan oyuncularımızdan Beste Bereket, isminin olaylara haksız yere karıştırıldığını ve bu şekilde oyunculuk görevini ifa edemeyeceğini bildirerek diziden kendi isteği ile ayrılmayı talep etmiş, bu talebi şartlar göz önüne alınarak tarafımızdan olumlu karşılanmıştır.
Leyla ile Mecnun'un senaristi, dizinin yayınlanmayan finalini açıkladı. Ali Atay, Serkan Keskin ve Osman Sonant'a aslında dizideki karakterlerin kim olduğunu anlatan senarist Burak Aksak ekran başındakileri de duygulandırdı. Aksak'ın final senaryosuna göre; aslında Mecnun geçirdiği kaza sonucu yatağa mahkum oluyor.
Edebiyat tarihlerinde, çift kahramanlı aşk hikâyeleri başlığı altında sunulan Leylâ ve Mecnûn mesnevileri, ana çizgisi aşk ve macera olan mesnevilerdir. Bu mesnevilerde tematik olarak kahramanların beşerî aşktan, ilâhî aşka yönelişleri, tasavvufî bir platformda ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri