Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf kesinleşme şerhi nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf kesinleşme şerhi nedir?

Aleyhinde başvuru yapılacak hiçbir kanun yolu olmayan karara kesinleşme şerhi adı verilir. Kanunlar basit meselelerde kanun yollarına başvurma hakkını tanır. Bu istisnalar dışında tüm kararların bir kez daha gözden geçirilmesi için kanun yolları açılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgorkemdemircan.com

Kesinleşme şerhi ne anlama gelir?

Temyize tabi kararlarda karar aleyhine temyiz yoluna başvurulmamışsa veya temyiz incelemesi sonucu karar onaylanmışsa mahkeme kalemi ilgili kararın üzerine “kesinleşme şerhi” denilen bir açıklama yazar. Bu şerh kararın kesinleştiğini bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Kesinleşme şerhi geldikten sonra ne olur?

Kesinleşme şerhi, boşanma kararı kesin hüküm vasfını kazandıktan sonra kararı veren aile mahkemesince verilir. Söz konusu şerh, o hükmün artık itirazı kabil olmadığını derç eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kesinleşme şerhi için talep gerekir mi?

Kararın kesinleşmesi neticesinde, mahkeme kesinleşme şerhi hazırlar. Kesinleşme şerhi, boşanma kararının kesinleştiğini gösterir. Tarafların kararı veren aile mahkemesinin kalemine giderek kesinleşme şerhini talep etmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oksuz.av.tr

Kesinleşme şerhi nedir nereden alınır?

Kesinleşme şerhini yalnızca kararı veren mahkemeden alabilirsiniz. Farklı şehirde olduğundan dolayı almaya gitmeden önce ilgili mahkeme kalemini arayıp kararın kesinleşip kesinleşmediği öğrenip ona göre gidersiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

ŞERH NEDİR?

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesinleşme şerhi ne zaman çıkar?

İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Kesinleşme şerhi zorunlu mu?

Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Kesinleşme şerhi Uyaptan alınır mı?

Evraklarınızı ve yapılan işlemleri ve- varsa kesinleşme şerhini- e devlet üzerinden Uyap Vatandaş portal- Dosya sorgulama -bölümünden takip edebilirsiniz. Evrakları görmekte zorluk çekiyorsanız uyap döküman editör programını indirmeniz gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kesinleşme şerhi taraflara tebliğ edilir mi?

Kararın 4/7/2012 tarihinde kesinleştiği hususunu değiştirmez. Kesinleşme şerhli kararın tebliğ edilmesi hukuk sisteminde düzenlenmediği için Mahkemece kesinleşme şerhinin başvurucuya tebliğ zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Kesinleşme şerhi nedir nasıl alınır?

Ceza kesinleşme şerhi nedir sorusunun cevaplanması için, kararın kesinleşmesi için kanun yollarının bulunmaması yani tüketilmiş olması gerekir. Biraz daha açıklığa kavuşturmak gerekirse, temyizsiz bir karar, temyiz süresi dolana kadar kesinleşmez. Örneğin, mahkûmiyet cezaları intikal ettiğinde kesinleşmedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Kesinleşme şerhine itiraz edilir mi?

Mahkeme kararlarına kesinleşme şerhi verilmesi idari işlem niteliğinde olup, temyizi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir? İstinaf mahkemesi kararı, genellikle dosyanın incelenmesi, tarafların savunmaları ve yargılama sürecine bağlı olarak birkaç ay ile birkaç yıl arasında kesinleşebilir. Bu süre, dava özelindeki faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Kesinleşme şerhi nasıl kaldırılır?

Söz konusu tebligat hükümlerine aykırı olduğu saptanan bir tebliğ işlemine rağmen hüküm kesinleştirilmiş olabilir. Usulsüz tebliğ sonucu kesinleşen bu türlü bir işleme karşı kesinleşmeden mağdur olan taraf, yerel mahkemeye başvurmak suretiyle hükümdeki kesinleşme şerhinin kaldırılmasına ilişkin dava açması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Kesinleşme şerhi nerede yazar?

Kesinleşme şerhi hakim veya mahkeme başkanının imza ve mührünü taşımaktadır. Kararın kesinleşip kesinleşmediğini öğrenmek için mahkeme kalemine başvurmak gerekir. Karar aleyhine temyize gidilmemiş ya da temyiz kararı onaylanmışsa mahkeme kalemi kararın üzerine kesinleşme şerhi yazar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konutprojeleri.com

Gerekçeli karar yazıldıktan sonra karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Kesinleşme türü kesin karar ne demek?

Kararın kesin sayılabilmesi için tüm kanun yollarının tüketilmiş olması gerekir. Kesinleşmiş hükümın verilmesinin ardından itiraz süresi sona erdi. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesinleşmiş değildir. Süresi içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dereli.av.tr

Kesin olarak verilen karar tebliğ edilir mi?

Davanın tümden kabulü yada reddi söz konusu olsa bile tarafların kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın yöntemince taraflara tebliği zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kararın kesinleşmesi için kesinleşme şerhi şart mı?

Yargıtay'ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir. Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Dosya kesinleşme ne demek?

Kesinleşmiş mahkeme kararının ne olduğunu kısaca şöyle tarif etmek gerekmektedir. Hukuk sistemi içerisinde dava açıldıktan sonra tüm yasal yolların tüketilmesi neticesinde mahkemenin verdiği kararın nihai olarak kesinleşmesi ve hukuki sonuç doğuracak nitelik kazanması haline "kesinleşmiş mahkeme kararı" denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadar?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince yapılacak ilk başvuru istinaf başvurusudur. İstinaf başvuru süresi, kural olarak kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararının yeniden incelenmesini isteyen taraf hükmün verilmesinden sonra iki hafta içinde istinafa başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oksuz.av.tr

Kesinleşme şerhi olmadan icraya konulabilir mi?

Yukarıda da açıklandığı üzere HMK'nun 350. maddesinin 2. fıkrasına göre kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez. Bu durumda çocuk teslimi hakkındaki ilamın icraya konulabilmesi için de kesinleşmesi şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: irembikedemirhan.com

Kesin karar temyiz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi/Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan kararlar aleyhine kanun yararına temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: higm.adalet.gov.tr

Gerekçeli karar ne zaman gelir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre kısa kararın tefhiminden itibaren bir ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Uygulamada çoğunlukla bu süreye riayet edilemediğini görmekle birlikte bazı dosyalarımızda bir aylık süre dahi dolmadan gerekçeli kararların yazıldığını görebilmekteyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarumut.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT