1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.
G3 PİYADE TÜFEĞİ
G3, 1950'lerde Alman silah üreticisi HK (Heckler & Koch GmbH) ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME (Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales) tarafından geliştirildi. Değişik versiyonları dünyadaki bir çok NATO üyesi ülkeler tarafından kullanılıyor.
G3'lerin en önemli ve tercih sebebi özelliklerinden biri de isabet oranının daha yüksek olması. Kalaşnikof'larda özellikle seri atışlarda büyük sapmalar yaşanırken, G3'lerde bu sorun minimize ediliyor. İsabet oranının yüksek olması da silahın daha öldürücü olması sonucunu doğuruyor.
Envanterde bulunan başlıca piyade tüfekleri G3, HK33, AKM türevleri ve MPT76 - MPT55 olarak söylenebilir. MPT serisi piyade tüfekleri yerli tasarım ve yerli üretimdir, bu silahlar MKEK, Kale ve Sarsılmaz tarafından üretilirler.
Genel Bilgiler. Türk Silahlı Kuvvetleri için MKEK tarafından lisans altında üretilen HK33, G3 piyade tüfeği üzerinde geliştirilmiştir. 5,56 x 45 mm olan HK33'ün otomatik atışlardaki isabet oranı G3'e göre önemli ölçüde arttırılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Heckler & Koch MP5, Alman Heckler & Koch firmasının 1964'te üretmeye başladığı hafif makineli silah.
KNT-76. MPT-76'dan edinilen deneyim sonucu keskin nişancı tüfeği olarak tasarlandı. Etkili menzili 800 metre olan silah, 7.62 x 51 mm çapında mühimmat kullanmaktadır. 20 mermilik bir şarjöre sahip yarı otomatik silahın 4700 gramlık bir ağırlığa sahiptir. Şu ana kadar 1200 adet üretilip teslim edildi.
Piyade Tüfekleri. MPT-76 yeni birincil ve MPT-55 yeni ikincil hizmet tüfeğidir. G3 ve HK33'lerin yerini alan tüfek, şu ana kadar 70 bin adet olmak üzere birliklere teslim edildi. NATO'nun 58 standart testini başarıyla geçen dünyadaki tek silah olma özelliğine sahiptir.
MKEK MPT-76, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı'nın oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında üretilmiş bir piyade tüfeğidir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan 500.000 HK G3 tüfeğinin yerini alacaktır.
AK-47 (Rusça: Автома́т Кала́шникова-47) (Transkripsiyon: Avtomat Kalaşnikova-47) (Türkçe: Otomatik Kalaşnikof-47) veya Kalaşnikof, Sovyet yapımı bir 7.62 mm piyade tüfeğidir.
Sahip olduğu Ar-Ge kabiliyetleri ve hassas üretim altyapısıyla son kullanıcıların ihtiyaçlarına hızlı ve etkin çözümler sunabilen Sarsılmaz, SAR 56 piyade tüfeği ve SAR 9 SP tabancasıyla özel kuvvetler başta olmak üzere silahlı kuvvetlere ve güvenlik güçlerine aradıkları silahları sağlıyor.
Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen Milli Piyade Tüfeği MPT 76, komandolar tarafından her türlü eğitim ve operasyonda kullanılıyor. Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından seri üretimi yapılan Milli Piyade Tüfeği MPT 76, askeri birliklerde kullanılmaya başlandı.
MKE Silah Fabrikası, özgün tasarım silahlarını üreterek Türk savunma sanayisine güç katıyor. TSK'nın kullandığı, adeta efsane haline gelen 7,62 mm G3 piyade tüfeklerinin üreticisi olan MKE Silah Fabrikası, yine kendi alanında adından çok söz ettiren 9 mm MP5 makineli tabancanın da üretim merkezi.
7.62×39mm tüfek mermisi, SSCB tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış, savaştan kısa süre sonra seri üretimine başlanan ve bu mühimmata uyumlu AK-47 ile özdeşleşmiş güçlü bir mermi kalibresidir.
Mermi hızı, silah çeşitleri içerisinde ateşli silah ile ilgili bir terimdir. Barutun itici gücüyle mermi namludan çıktığı andaki hızını gösterir, tüfekler tabancalara nazaran atış menzilleri yüksektir. Örnek olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade silahı olan G3'ün mermi çıkış hızı saniyede 800 metredir.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın bir süre önce açtığı yarı otomatik tabanca alım ihalesi sonuçlanırken, ihaleyi kazanan firma, 2 bin 200 adet Zigana F marka tabancayı Jandarma Genel Komutanlığı'na teslim etti.
Silahlar: MPT-55 ve MPT-55K: MKEK tarafından TSK için geliştirilmiştir. 5,56 NATO mermileri kullanır. MPT-55 modeli 14,5″ namlu boyuna sahiptir.
M4A1, eski rakibi AK-47 gibi dayanıklı bir silahtır fakat AK-47'den daha fazla bakım gerektirir. M4A1, yüksek isabet oranının yanında direk ölüm yerine ağır yaralama ve hafiflik amacıyla 5.56 mm NATO mermisi kullanır. AK-47'ninde 5.56 mm'lik modelleri olmasına rağmen asıl modeller 7.62 mm'lik mermi kullanır.
keles nedir ya ? Türk ordusunda kaleşnikof kullanılmıyor.
MG3 hava soğutmalı, mayon serit beslemeli 7.62 x 51mm çapında mermi kullanan Alman yapımı genel amaçlı makineli tüfektir. II. Dünya Savaşı'nda kullanılan MG 42'nin geliştirilmesiyle yapılmıştır. 1950'lilerin sonlarında Alman Ordusu hizmetine kabul edilmiştir.
Türkiye'nin hafif silah mühimmat üretimi yapan tek devlet kuruluşu olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi Fişek Fabrikası'nda 5,56 mm'den 40 mm'ye kadar çeşitli kalibre ve tiplerdeki fişekleri NATO standartlarında üretiyor.
SAR 56, kısa vuruşlu gaz piston tahrik sistemi ve 5.56x 45 milimetre kalibresiyle yüksek performans sunarken, beş konumlu ve yanak destekli dipçiğiyle de kolay kullanım olanağı sağlıyor. SAR 56'nın bu ergonomik yapısı, uzun ve sökülebilir el kundağının yanı sıra açılı el tutamağıyla zenginleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri