Saat 17.46'da Battalgazi ilçesi merkezinde meydana gelen deprem yerin 6.9 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Yabancı kaynaklara göre depremin büyüklüğü ise 5,6 olarak ölçüldü. 5,2'lik depremin ardından saat 17.49'da 4,7; saat 18.54'te ise 3,5 büyüklüğünde üçüncü bir sarsıntı daha kayedildi.
En son nerede ve kaç şiddetinde deprem oldu? Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Battalgazi olan 5,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 17.46'da 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
İlgili 29 soru bulundu
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Malatya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı. Uzmanlara göre deprem, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görülmesi olağan artçı sarsıntılardan biri... Depremin meydana geldiği fayın haritada yer almaması ise yeryüzünde iz bırakacak kadar büyük bir sarsıntıya sebep olmamasına bağlanıyor.
"YAKLAŞIK 10-15 SANİYE ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜ"
AFAD tarafından yapılan açıklamada depremlerin ardından olumsuz bir ihbar gelmediği bildirildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük kayıp yaşayan Malatya, bundan 130 yıl önce, 1893 yılında yine bir Şubat ayında, tarihçilerin büyüklüğünü 7.1, şiddetini de 10 olarak yazdığı büyük bir deprem yaşamıştı.
Malatya sancak merkezinde oluşturulan Komisyon-ı Mahsus aracılığıyla fakir afetzedelerin beslenme ve barınma ihtiyaçları giderilmiş, ayrıca kalıcı barınakların yapılması için paralar dağıtılmıştır.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Adıyaman'da 5.3 büyüklüğünde deprem
Deprem, 6.1 km derinlikte oldu.
Bunlara bağlı çok sayıda faylar var. 6 Şubatta meydana gelen bu iki deprem bölgenin hareketli olmasına neden oldu. Doğu'da Elazığ ve Malatya'nın Pütürge ilçesine kadar olan kısımlar kırıldı.
2020 Elazığ depremi, 24 Ocak 2020 tarihinde yerel saatle 20.55'te Türkiye'nin Elazığ ilinde meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan merkez üssü Elazığ'nın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 22 saniye kadar süren deprem.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Malatya'da dün meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı depremde 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 140 kişinin yaralandığını bildirdi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan artçı depremde enkazlardan 32 kişi kurtarıldı.
Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam.
Doğu Anadolu fay hattının bu şehirlerden geçerek, daha sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu fay hattı ile birleştiği de ayrıca bilinir. Öte yandan bu fay hattının Malatya fayı üzerindeki etkisi ise özellikle şehrin kuzey ve kuzey batı yönlerinden tehlike arz eder.
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
Dolasıyla son olan depremlerle birlikte artık Malatya fayı ciddi deprem beklenen, Türkiye açısından birinci dereceden önemli bir fay haline gelmiş oldu. Bir takım değerlendirmeler yapıldı. Malatya fayı üzerinde deprem olursa Ovacık fayı, bölgedeki diğer fayları etkiler, tetikler gibisinden.
Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl'ü etkiyebilir.
Morfolojik, jeolojik, paleosismolojik ve sismolojik veriler Doğu Anadolu Fayı'nın batısında KD-GB doğrultusunda konumlanan ve Ovacık'tan Doğanşehir'e doğru uzanan sol yanlı Malatya-Ovacık Fayı'nın varlığını ortaya koymuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri