Gafûr kelimesi, sözlükte “örtmek, gizlemek, kirlenmekten korumak için bir şeyin üstünü örtmek” mânasındaki gafr (gufrân, mağfiret) kökünden sıfat olup “birinin kusurunu örten, suçunu bağışlayan” anlamına gelir.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Gaffar esmasının kelime anlamı bağışlayıcı ve mağfiret anlamına gelir. Bu esma Allah'ın af dileyenleri affetmesi, ayıpları gizli tutması ve tövbe edenleri bağışlaması gibi hikmetlerini belirten bir esmadır.
Bütün kötü huylarından ve davranışlarından kurtulmak isteyen kişiler 100 defa “Ya Gaffar Ya Şekur” zikretmelidir. “Ya Gaffar” denilerek 1281 defa tekrarlanırsa Allah tüm günahları bağışlar ve mağfiret eder. Her gün “Ya Gaffar” zikrine devam eden kişiler insanların zulmünden ve zorbalıklarından kurtulur.
Kur'ân'da yoğun olarak kullanılan ve 91 âyette Allah'a nisbet edilen “Gafûr” ismi; çoğunlukla esmâ-i hüsnâdan bazı isimlerle birlikte terkip oluşturmak suretiyle Allah'a nisbet edilmektedir.
El Gaffar esmasının Türkçe anlamı mağfireti ve affı çok olan Allahu Teala'nın kullarının hem günahlarını bağışlayıcı hem de günahlarını örten bir yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
el-Gaffâr (الْغَفَّارُ) : Kusur ve günahları örten, çokça bağışlayan.
El-Baki; O'nun varlığının sonu yoktur, varlığı ebedidir. Daimi ve ebedi olandır. Varlığının sonu olmayan. Yarattıklarının dışında tek baki olandır.
Allah Afüvv ismini affeden, bağışlayan, silen anlamlarında kullanırken aslında kullarından istediği affeden, bağışlayan ve hataları silen insan olmalarıdır. 12 Izutsu (1975), Allah ile insan arasındaki ilişkinin Allah'tan insana ve insandan Allah'a olmak üzere iki boyutundan söz eder.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Gafur isminin anlamı ise şu şekilde; 1. Bağışlayan, merhamet eden. 2.
Allah'a layık bir kul olmak ve günahların affedilmesi için her Cuma günü 100 defa Ya Gaffar esmasını zikrederse Allah'ın izniyle günahları affedilir.
- El-Gafûr ismi, mağfirete nail olmak, bağışlanmak, korkulardan emniyet, büyüklerin kızgınlıklarını söndürmek için ''Ya Gafur Celle Celalühü'' diye toplamda 1286 kere okunmalıdır. - El-Gafûr ismi ateşli olan hastalıklarda hastaya 3 kere yazılır ise hasta iyileşir.
Çok örten ve perdeleyen manasına gelen Allah'ın (c.c.) sıfatlarından biri. Arapça -ğafere- örttü, perdeledi, bağışladı fiilinden mübalağalı ism-i fâildir.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Bâkī, kelâm literatüründe “varlığının sonu olmayan” anlamında Allah'ın isim ve sıfatları içinde zâtî-selbî grubundan kabul edilmiştir.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah Anlamı Nedir? Bu zikir, "Allâh'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.
El-Azim Anlamı Nedir? Allah'ın Azim sıfatı, her namazda defalarca “Sübhane Rabbiye'l-Azim” denerek tekrar edilmektedir. Bu esma ile Allah'ın kusursuz olduğu ve hiçbir eksiklik barındırmadığı vurgulanmaktadır. Yani, Allah tüm noksanlıklardan uzak ve mukaddestir.
* Günahların affedilmesi, müşkilat ve zorlukların. halledilmesi için, "Ya Gaffar Celle celalühü" diyerek. 1281 kere okunur.
Zaten Gaffâr ve Tevvâb isimleri, 'çok çok bağışlayan, tövbeleri çok çok kabul eden, her günah işleyişte istiğfar edeni affeden, her tövbe edişte tövbe edenin tövbesini kabul eden' anlamına geliyor.
El-Hakk İsminin Anlamı Nedir? Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Hakk esmasının kelime anlamı varlığı kesin olan, varlığı ve kudreti gerçek olandır. El-Hakk ismi şerifi yüce Allah'ın varlığının ve tek yaratan olduğunu belirten bir esmadır.
Ya Allah Arapça bir tabirdir ve Türkçeye Yallah olarak geçmiştir. Bu nedenle Ya Allah kelimesi ile yallah kelimesi aynı kabul edilir. Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir.
“Entel Hâdi Entel Hakk. Leysel Hâdi illâ Hû”. “Rehber olan Sen'sin, Hakk olan Sen'sin. O'ndan başka rehber yoktur.”
Sözlükte “örtmek, gizlemek, birinin kusurunu ifşa etmeyip bağışlamak” mânasına gelen gafr (gufrân) kökünden türemiştir. Allah'a nisbet edildiğinde “kulunun günahını örtüp kusurunu bağışlaması” anlamına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ġfr” md.).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri