Gagne'ye göre, öğrenme çıktılarının, beş ana kategorisi vardır: Sözel bilgi, zihinsel beceri, biliş stratejileri, tutumlar ve motor beceriler (Driscoll, 2012, s.397-399). Öğrenmeden doğan bu beş çeşit sonuç (çıktı) farklı koşullarda gerçekleşir: İçsel koşullar, ön koşul beceriler ve bilişsel işlem şartlarından oluşur.
Bu bağlamda Gagne, öğrenme sürecinin daha verimli bir şekilde sürdürülmesi için dokuz öğrenme olayı ya da etkinlileri; dikkat çekme, hedeften haberdar etme, önkoşul öğrenmeleri hatırlatma, uyarıcı materyal kullanma, öğrenmede rehber olma, performansı ortaya çıkarma, dönüt sağlama, değerlendirme, kalıcılığı ve transferi ...
Gauge yani diğer adı ile gage metaller için bir saç kalınlığı ölçü birimidir. Standart çelik, galvanizli çelik, paslanmaz çelik, alüminyum, çinko gibi metallerin saç ölçü birimi olarak kullanılır. Bu durumu kısaca açıklamak gerekirse saç metallerinin kalınlığının ölçü birimine gauge (gage) denir.
Tanımı: Öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme kaydetmesini ve öğrenme sonucunun anında kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim modelidir. Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Carrol'un modelinin temelinde “hızlı öğrenenler ve yavaş öğrenenler olabilir” düşüncesi vardır. Özellikleri: İhtiyaç duyulan zaman ve öğrenme olanakları sağlandığında tüm öğrenciler belirlenen kazanımlara ulaşır. Eğer öğrencinin öğrenebilmesi için gerekli süre harcanan süreden fazlaysa, öğrenme gerçekleşmez.
Kuantum öğrenme modeli, farklı yaş grubundaki bireyler için etkililiği kanıtlanmış öğretim yöntem ve tekniklerini bir araya getirerek onlara hızlı bir şekilde ve zevkle akademik ve yaşam boyu öğrenme becerileri kazandırdığı iddia edilen bir modeldir.
Bloom'un tam öğrenme yaklaşımı, her öğrencinin öğrenebileceği inancını savunur. Bu modelde, yeterli zaman verildiğinde, şartlar eşitlendiğinde ve olumlu bir öğrenme ortamı sağlandığında tüm öğrencilerin öğrenme başarısı göstermesi beklenir. Öğrenemeyen öğrenci yerine, öğretemeyen öğretmen anlayışını benimser.
Öğrenme modelleri nedir? Öğrenme modelleri, öğrenme mekanizmasını tanımlayan herhangi bir çerçevedir. Temel olarak, ''Bir öğrenme modeli, yeni beceriler veya bilgiler öğrenmenin herhangi bir şeklidir. Bu modeller, çeşitli öğrenme stillerine ayrılan alt kategorilere sahiptir.''
Kirkpatrick'in Dört-Aşama Modeli ile Eğitimin Değerlendirilmesi. Kirkpatrick'in özellikle eğitimin[4] değerlendirilmesi için geliştirdiği dört-aşama modeli tepki, öğrenme, davranış ve sonuç aşamalarından oluşmaktadır.
Gagne'nin öğrenme ürünleri öğretim etkinlikleri modeline uygun bir eğitimin sonunda kazanılan davranışlardır. Bu ürünler: zihinsel beceriler, sözel beceriler, psikomotor beceriler, tutumlar ve bilişsel stratejilerdir. Bu kazanılan davranışlar sayesinde öğrenci kendi problemlerini çözebilecek becerilere sahip olur.
Model, davranışçı ve bilişsel öğrenme kuramlarının özgün bir sentezidir. Amacı, öğrencilerin problem çözme becerisini geliştirmektir. Öğrenmede hem dışsal(davranışçılık) hem de içsel(bilişselcilik) faktörlerin etkileşimini temel alır.
Gagne'nin öğretim kuramı, bilişsel ilkelere dayanan öğretim teorileri içinde en iyi bilinenlerdendir. Bu teori, öğrenmenin olması için gerekli şartlardan bahseder (Schunk, 2009, s.286).
Tam Öğrenme Modelinin Özellikleri
Bir ünite veya konu bitmeden diğer üniteye geçilmez. Diagnostik (ön test) testlerle ders başında herkesin hazırbulunuşluğu tespit edilir. Ek öğrenmeler verilerek öğrencilerin ön koşul öğrenmeleri eşitlenir. Öğrencilerden en az hedef davranışların en az %70'nin öğrenilmesi beklenir.
Gagne) Model, davranışçı ve bilişsel öğrenme kuramlarının özgün bir sentezidir. Amacı, öğrencilerin problem çözme becerisini geliştirmektir. Öğrenmede hem dışsal(davranışçılık) hem de içsel(bilişselcilik) faktörlerin etkileşimini temel alır.
5E Öğrenme Modelinde öğrencinin öğrenme sürecinin merkezinde yer aldığı 5 aşama mevcuttur. Bu aşamalar; Dikkat Çekme, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme ve Değerlendirmedir(Özbek, 2012). Bu aşamalar sırayla uygulandığı takdirde öğrenme üzerinde büyük etkisi olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
Öğrenme stilleri dört ana kategoriye ayrılır: görsel, işitsel, kinestetik ve sözel.
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik/dokunsal diyebileceğimiz üç ana başlıkta toplayabiliriz. Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar.
İnsan çoğu zaman bilişsel öğrenir. Bilişsel öğrenmenin kavrayış ile öğrenme, model alma ile öğrenme, sözel öğrenme ve farkında olmadan öğrenme olmak üzere dört türü vardır.
T-öğrenme; televizyonla öğrenme olarak tanımlanmakta, etkileşimli televizyon (ETV) kullanımının ve yeni nesil teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte e-öğrenme yaklaşımının televizyona uyarlanabildiği belirtilmektedir (Colace vd., 2008).
Ausubel, bireyin bilgi işlem sistemi (zihinsel yapısı) ile disiplinlerin yapısı arasında bir parelellik bulunduğunu ve disiplinlerin, genel ilkelerden, soyut kavramlardan hareket ederek somut şeylere doğru indiğini, insanın da önce soyut şeyleri daha sonra somut bilgileri öğrendiğini ileri sürmektedir.
Öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme kaydetmesini ve öğrenme sonucunun anında kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim modelidir. Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
Kubaşık öğrenme (işbirliğine dayalı öğrenme), öğrencilerin, sınıf ortamında küçük karma kümeler oluşturarak, ortak bir amaç doğrultusunda, akademik bir konuda birbirlerinin öğrenmelerine yardımcı oldukları, genelde küme başarısının değişik yollarla ödüllendirildiği bir öğrenme yaklaşımı olarak tanımlanabilir.
Kuantum öğrenmede “mükemmelliğin 8 anahtarı” olarak bilinen, kişilerin hayatlarını ve hayat felsefelerindeki temelleri düzenlemelerine yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş prensipler; “bütüncül ol”, “hatalar başarıya götürür”, “güzel amaçla konuş”, “hedefine odaklan”, “kendini idealine ada”, “işini sahiplen”, “esnek ol ...
Otantik öğrenme; merkezde otantik görevlerin olduğu, öğretmenin rehberliğinde, öğrencileri araştırma ve sorgulamaya teşvik eden, öğrencilere sosyal söylemler için fırsatlar oluşturan ve sorunlarının çözümü için öğrencilere yeterli kaynaklar sunan bir öğrenme yaklaşımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri