Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.
Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir.
hükmü gereğince Tıbbi Laboratuvarlarda Numune Saklama Süreleri, Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Kapsamındaki Testler hakkında Genelgesi ile yayınlanmıştır. Genelgeye göre “Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Gaita örneği steril geniş ağızlı su geçirmez ve sıkıca kapalı bir kaba konulur. Gaita örneğinden dışkı kaşığı ile gaitanın varsa özellikle kanlı ve mukuslu bölgelerinden,yoksa değişik bölgelerden alınarak gaita kabına konulur.Soğuk ortamda gönderilmelidir. Steril kap içine alınmış numune laboratuvara gönderilmelidir.
Bu sayede bu dışkı testinin size ait olduğunu biliriz. Bu test, sizin haricinizdeki kişiler tarafından kullanılamaz. Testi, kullanmadan önce 2 ila 30 derece arasında muhafaza etmenizi öneririz, örneğin buzdolabında.
İlgili 40 soru bulundu
Gaitada gizli kan test yapabilmek için üç farklı gün ve saatte alınacak örneğe ihtiyaç vardır. Bu örnek toplama işlemi kan testi sonucu ile ilgili farklı zaman aralığı oluşturur. Genel olarak en fazla bir hafta içerisinde test sonucu hekim tarafından değerlendirilir. Bu süre laboratuvar testi için geçerlidir.
Gaita testi yapılmadan önce gaita kabı üzerine steril bir biçimde hastanın adı ve soyadı yazılmalıdır. Ardından hastanın doğum tarihi ve testin yapıdığı günün tarih bilgisi de eklenmelidir. Gaita tahlili alındıktan sonra kesinlikle hızlı bir şekilde soğuk ortama alınmalıdır.
Daha uzun süreler için depolama -20 santigrat derece sıcaklıkta yapılabilir. • Numunelerinin taşınması: buz aküleri içeren strafor kutu içerisinde (4-8 santigrat) olması tavsiye edilir.
İçine gaita örneği koyduğunuz şişeyi aynı gün içinde örnek kabul sekreterliğine teslim ediniz. Aynı gün içinde şişeyi teslim edemiyorsanız +4 C de (buzdolabında) saklayıp ertesi gün teslim ediniz. Bu işlem mutlaka sabah yataktan kalktıktan hemen sonra, tuvalete gitmeden önce (makat temizliği yapılmadan) uygulanmalıdır.
Yeşil kapağı çevirip tüpü açınız. Kapağın, ucunda çıkıntılı bir kısmı olan küçük bir çubuğu vardır. Çıkıntılı kısmı dışkınızın dört (4) farklı yerine batırınız. Çubuğun çıkıntılı kısmında çok küçük miktarda dışkı bulunması yeterlidir.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Ancak açlık süresi, 16 saatten uzun olmamalıdır. Kan vermeye gelmeden önceki gece saat 21:00'den sonra, suyun dışında, çay ve kahve dahil, hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz; sigara da kullanmayınız.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
hekimleri aracılığı ile gaitada gizli kan testi yapıyor.
Gaita testi, bağırsaklarda herhangi bir enfeksiyon ve bakteri olup olmadığını kontrol etmek, sindirim sistemi ve gastrointestinal kökenli bir hastalık varlığının bulunup bulunmadığını belirlemek için dışkıdan alınan örnek ile yapılan testtir.
Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.
Numuneler + 4 °C 'de karanlıkta muhafaza edilmeli. Analiz öncesi 25 °C 'de dengeye gelmeli. 27 Toplam Siyanür P veya C 1000 mL 15 dakika içerisinde analiz edilmeli veya NaOH ile pH > 12 yapılmalı ve ≤ 6 °C olmalı.
Pıhtılı numunenin en önemli sebebi, kanın tüpe alındıktan sonra antikoagülan madde ile karışması için yeterli miktarda alt üst edilmemesidir. Toplandıktan sonra kanın antikoagülan ile uygun olmayan şekilde karıştırılması pıhtılaşmış örnekleri açıklayabilir.
-Analiz hemen yapılmayacaksa serum +4, -20, -40 veya –70oC'ta ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. -Serum veya plazma elde edildikten sonra en geç 4 saat içinde çalışılmayacaksa +4oC'de ağzı kapalı olarak 1 gün saklanabilir.
Plastik kaşıklı kap tasarımı, örnek alımı ve transferinde kolaylık sağlar, böylece işlemlerin hızlı ve pratik şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır. Özel dizaynı sayesinde, kaşıklı kapın sızdırmaz ve güvenli bir şekilde kapatılması mümkündür, böylece örneklerin temiz ve hijyenik bir ortamda saklanması sağlanır.
Test öncesi 7 gün süresince alkol kullanılmamalıdır. Kanamalı hemoroid, idrar yollarında kanama varlığında hatalı pozitif sonuçlar görülebilmektedir. Adet kanaması olan bayan hastalar, GGK testi için kanama bitiminden sonra örnek vermelidir.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri