Gaita tahlili bir takım rahatsızlıkların teşhis edilmesinde kullanılan dışkı testi yöntemidir. Dışkı testi genellikle bir takım şüphelerden sonra istenmektedir. Hastanın karnında, bağırsaklarında veya gastrointestinal sisteminin herhangi bir bölümünde yaşanan sorunlar hakkında detaylı bilgi verir.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir. Benzer şekilde gaita içindeki çeşitli yabancı maddeler mikroskopi esnasında belirlenebilir.
Gaita sonuçları hasta şikayetleri doğrultusunda incelemeye tabi tutulduğunda dışkıda kan varlığı haricinde, mikroorganizma değerlendirilmesi, enfeksiyon gelişi, bağırsak flora yapısının incelemesi, parazit değerlendirilmesi, ph ölçümü, hazım testi gibi alt başlıklarda sonuçlar elde edilir.
Sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar, enfeksiyon ve kolon kanseri gibi hastalıkların tespiti için dışkıda parazit ve bakteri bulunup bulunmadığını belirlemek amacı ile doktor tarafından gaita testi istenebilir. Amaç vücutta meydana gelen sorunların belirlenmesi ve uygun tedavi yönteminin planlanmasıdır.
Dışkıda gizli kan testi yani gaitada gizli kan testi (GGK), dışkıdaki kanın varlığını belirlemek için kullanılmaktadır. Gizli kan, dışkılama yapıldıktan sonra tuvalette veya tuvalet kağıdında çıplak gözle görülmeyen dışkıda bulunan kan anlamına gelmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir. Bu kan kayıplarına; ülser, divertikulozis, polip kanamaları, inflamatuvar bağırsak hastalığı, hemoroid, diş eti kanaması ve burun kanaması yüzünden yutulan kan ya da kanseröz bir tümör yol açıyor olabilir.
Gaitada kan olup olmadığı hakkında veri kit kullanımı sonrası yaklaşık 10-15 dakika içerisinde belirlenebilir. Evde yapılan gaitada gizli kan test sonucunun geçerliliği hakkında doğru bilgiye, uygulama sonrası hekime başvurarak ulaşılabilir.
Hastaneye sevk: Gaitada gizli kan tarama testi pozitif olan herkes ve 50 ile 70 yaş aralığındaki tüm bireyler kolonoskopi yapılmak üzere hastaneye başvurmalıdır.
hekimleri aracılığı ile gaitada gizli kan testi yapıyor. 🔬Bu pozitif çıkarsa kolonoskopi yapılıyor. Kolorektal kanser hem dünyada hem de ülkemizde.
Gaita testi yapılmadan önce gaita kabı üzerine steril bir biçimde hastanın adı ve soyadı yazılmalıdır. Ardından hastanın doğum tarihi ve testin yapıdığı günün tarih bilgisi de eklenmelidir. Gaita tahlili alındıktan sonra kesinlikle hızlı bir şekilde soğuk ortama alınmalıdır.
Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır? Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir.
Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.
Gaita vücuda diyetle alınan besinlerden arta kalan ürünlerin birleşimi olması sebebiyle, test öncesi beslenme biçimine göre farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir.
Gaita numunesinin sabah saatlerinde alınması, idrar ile karışmaması, sağlık kurumundan verilen steril kap içerinde saklanması ve doktorun söylediği hususlara dikkat edilerek alınması önemlidir. Gaita parazit testi gaita numunesinin lamel üzerinde seyreltilerek mikroskop üzerinde incelenmesi ile yapılır.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Gaita incelemelerinde bu test özellikle kullanılır. Buradaki amaç parazit olup olmadığını kesin bir şekilde öğrenmektir. Kişiden gaita örneği alındıktan sonra lamel üzerinde gaita örneği seyreltilir ve mikroskop sayesinde incelenir. Eğer ki gaita örneği kişiden sabah saatlerinde alınmış ise direkt inceleme yapılır.
Yeşil kapağı çevirip tüpü açınız. Kapağın, ucunda çıkıntılı bir kısmı olan küçük bir çubuğu vardır. Çıkıntılı kısmı dışkınızın dört (4) farklı yerine batırınız. Çubuğun çıkıntılı kısmında çok küçük miktarda dışkı bulunması yeterlidir.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Gaitada gizli kan testi negatif: Normal kabul edilir. Dışkıda kan tespit edilememiştir. Testin pozitif çıkmasısindirim sisteminde gizli bir kanama olduğunu ve dışkıda kan tespit edildiğini gösterir. Buradaki “gizli” kelimesinden kasıt, kanın gözle görülemediği halde testte tesbit edilmesidir.
Gaita testi e-nabızda görünür mü birçok tahlil sonucunda olduğu gibi görünür. Dışkıdan hareket edilerek yapılan testin sonuçlarına internet ortamından ulaşılması kolaylık sağlamaktadır.
Aynı zamanda, bazı parazitlerin tespit edebilmesi için kan testi istenebilir. Bu durumlara ek olarak, parazitin vücuttaki yerini belirleme amacıyla MR ve bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli görüntülüme yöntemlerinden yararlanılabilir.
Gaitada lökositin görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi bir durumun olabileceğini düşündürmelidir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri