Galatasaray Üniversitesi, kuruluşundan itibaren bir kamu tüzel kişiliği olarak devlet üniversitesi statüsündedir ve devlet başkanlarının katılımıyla kurulan ilk ve tek yükseköğretim kurumudur.
Vakıf üniversitesi mi ? Galatasaray Üniversitesi, 1992 yılında Türk –Fransız Hükümetleri arasında imzalanan ikili bir anlaşma ile kurulmuş, eğitim dili Fransızca olup, Hukuk Fakültesinde dersler ağırlıklı olarak Türkçe, diğer Fakültelerde de bazı dersler Türkçe verilmekte olan bir Devlet Üniversitesidir.
Galatasaray Üniversitesi, Galatasaray Spor Kulübü ve Galatasaray Lisesi ile birlikte Galatasaray Topluluğu'nun en önemli kurumlarından biridir.
2001 yılından itibaren Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapan, Sayın Prof. Dr. Abdurrahman Muhammed Uludağ, 05.06.2023 tarih 2023/294 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Galatasaray Üniversitesi rektörlüğüne atanmıştır.
Galatasaray Üniversitesi eşit ağırlık bölümleri arasında en düşük taban puanı Felsefe Bölümü'ne ait olup 358,94733 ve en yüksek taban puanı Hukuk Bölümü'ne aittir ve 486,66416 şeklinde açıklanmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'de dekan
Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır.
Merkezi Lise Bitirme (Matura) sınavından 10 üzerinden en az 8. TQDK tarafından yapılan merkezi üniversite giriş sınavında, başvurduğu programla ilgili alanda (ihtisas grubu) 700 üzerinden en az 550 puan. Merkezi Lise Bitirme Sınavında (Tawjihi sınavı) başvurulan programla ilgili dalda en az % 90.
14 Nisan 1992 yılında Türk ve Fransız Hükümetlerinin imzaladığı uluslararası bir anlaşma ile üniversite resmen kurulmuştur. Kuruluşu Türk- Fransız Kültürel İşbirliği Antlaşması'na dayandırılan Galatasaray Üniversitesi, uluslararası antlaşma ile Türkiye'de kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşımaktadır.
Günümüzde Galatasaray Lisesi Anadolu lisesi kategorisinde, eğitim dili Fransızca, Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Latince olan bir devlet lisesidir. Lise, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Fransız Hükûmeti ve Galatasaray Vakfı'nca resmen tanınmış bir kurumdur.
Türkiye'nin en prestijli ve en çok hayali kurulan üniversitelerinden biridir Galatasaray Üniversitesi. Muhteşem bir yerleşkeye sahiptir, öğretim dili Fransızcadır.
Galatasaray Lisesi devlet okuludur. Ücretsiz eğitim vermektedir.
URAP'ın sıralamasına göre Türkiye'nin en iyi 10 üniversiteleri arasında; Koç Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi bulunuyor.
Çevrim içi ve yüz yüze tanıtım toplantıları dışında, tercih dönemi boyunca mesai günlerinde Üniversitemizi ziyaret edebilir; 10.00 - 12.00 ve 13.00 - 16.00 saatleri arasında ilgilendiğiniz fakülte ve bölümlerin temsilcileriyle görüşebilirsiniz.
Galatasaray, 1905 yılında Türkiye'nin İstanbul şehrinin Avrupa yakasında bulunan Galatasaray Lisesinde, Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından kurulmuş Türk profesyonel futbol kulübüdür. Kulüp, Türkiye'nin UEFA müsabakalarında en başarılı futbol takımıdır.
Ne kadar bağış yapmalıyım? Her kuruş önemli! Tek seferlik veya düzenli bağış yapabilirsiniz. Bir yönlendirme isterseniz, 2023-2024 öğretim yılında bir öğrencinin bir yıllık bursunun 22.500 TL, bir aylık bursunun 2.500 TL olduğunu aklınızda bulundurabilirsiniz.
MADDE 5 – (1) Üniversitenin lisans programlarına T.C. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yurt çapında yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre kesin kayıt yaptırmış öğrenciler öğrenimlerine Fransızca Dil Hazırlık Sınıfında başlarlar.
Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitesinin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer. Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır.
Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü yoktur. Dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanları, haftada asgari beş saat ders vermekle yükümlüdür.
Dr. Engin Karadağ, rektörlerin akademik profilini çıkarıyor. Kısa sürede tamamlanması beklenen makaledeki verilere göre, 196 rektör arasında uluslararası yayını olmayan rektör sayısı 68, yayınlarına hiç atıf yapılmayan rektör sayısı ise 71.
Mezunlarımızın yüzde 81,7'si Türkiye'de kariyerlerini devam ettirirken bazı mezunlarımız ise başta Fransa olmak (yüzde 10.1) üzere çeşitli ülkelerde de uzman ve yönetici pozisyonlarda çalışmaktadır.
Dersler çoğunlukla Türkçe gerçekleştirilmekle birlikte; Türk, Fransız ve İsviçreli öğretim üyeleri tarafından İngilizce ve Fransızca dillerinde verilmekte olan derslerde öğrencilerimize başta karşılaştırmalı hukuk ve uluslararası hukuk alanlarında olmak üzere geniş bir ders içeriği sunulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri