Koruma: Galvanizli çelik, çeliği paslanmaya karşı korumak için çinko kaplama ile sabitlenir. Paslanmaz çelik, paslanmaya karşı korumak için kromdan yapılmıştır.
Galvaniz, 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanmasına denir. Çinko, demirle kuvvetli bağlar yaparak üçlü bir faz tabakası meydana getirir.
Sıcak Daldırma Galvaniz son derece uzun ömürlü bir korozyon korumasıdır. Normal koşullar altında 40 yılı aşkın süre korozyona karşı korur.
Düzgün Galvanizlenen bir malzemede oluşan Demir-Çinko alaşım tabakaları -yüksek bağ kuvveti sahip bu metalik bağlar sayesinde- 100 yıla yakın bir süre boyunca herhangi bir yapışma zaafiyeti göstermez ve ilk günkü bütünlüğünü korur!
Galvaniz Nedir? Galvaniz, genellikle bir metalin çinko ile kaplanması işlemine verilen addır. Aslında, galvaniz ismi Luigi Galvani'nin isminden gelir, bu bilim adamı ilk galvanik işlemleri gerçekleştirmiştir. Çinko kaplama, çinkonun bir başka metal yüzeyine uygulanması sürecini ifade eder.
İlgili 23 soru bulundu
Şimdi daldırma galvanizmi yoksa soba boyasımı veya bir boya çeşidimi bunu anlamanın en kolay yolu bir bez parçasına tiner dökülerek malzemeye türtülür eğer bez parçası üzerine boya çıkıyor ise o ürün daldırma galvaniz değil bir boyadır.
Zamanla galvaniz kaplama çeliğin üzerinde bulunan çinko tabaka aşınır veya solar. Eğer çeliğin yüzyinde bulunan galvaniz kaplama çeliği koruyamazsa çelik paslanmaya başlar. Pasın , çeliğe işleyip çeliği çürütmesini önlemek için, yüzeyin pastan arındırılması gerekmektedir.
Galvanizli çelik, koruyucu bir çinko kaplamadır ve çok güçlüdür. Bununla birlikte, sağlam, aşınmaya ve paslanmaya karşı dayanıklı metal için paslanmaz çelik daha iyi bir seçimdir.
Beyaz pas; rutubetli ortam ve yetersiz havalandırma koşullarında bekletilen galvaniz ile kaplanmış rulo ve sac yüzeylerinde çinko kaplamanın, hızlı bir şekilde korozyona uğrayarak beyaz ya da gri renkte küf tortu şeklinde kendini göstermesidir.
Galvaniz kaplamayı temizlerken, bir kova sıcak suya bir kaç kaşık sıvı bulaşık deterjanı dökünüz. Galvaniz kaplamayı temizlerken, kaplamaya zarar vermemek için silerken çok fazla bastırmayınız. Hatta elinizde varsa daha yumuşak bir sıvı sabun kullanabilirsiniz. Sabunlu suyu temizlerken bir fırça kullanınız.
Sac türleri arasında birçok tür bulunsa da galvaniz, ıslak veya nemli zeminlere monte edilmesiyle beraber metalin korozyon uğramaması gibi özelliği olması sayesinde uzun ömürlü kullanım imkanı sağlar.
1- Galvaniz Kaplama Dayanıklıdır
Galvanizli kaplama, piyasadaki en dayanıklı korozyon koruma biçimlerinden biridir. A4 kağıtla aynı kalınlıkta olan ortalama 85 mikronluk bir kaplama kalınlığı, çelik bir yapıyı 100 yılın daha iyi bir kısmı için koruyabilir.
Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır
Metalle teması halinde pasa, metalin dayanıksızlaşmasına ve görüntüsünün bozulmasına neden olan oksijenin bu şekilde engellenmesi hem teknik hem de görsel açıdan metale büyük fayda sağlamaktadır. Bu nedenle pastan korunmanın en iyi yolu galvaniz kaplamasıdır.
Galvaniz çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz ; düz levha, gofrajlı sac, rulo, şerit, stor levha, oluklu levha başlıca çeşitlerindendir.
-Sıvamaya ve derin çekmeye karşı son derece elverişlidir. -Kolay bir şekilde lehimlenir. -Boyanması son derece kolaydır. -Ateşe karşı da oldukça dayanıklıdır.
Karbon çeliği çoğu ortamda paslanmaya elverişlidir. Bu yüzden çelik yüzeylerdeki korozyonu önlemek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. En popüler iki çözüm paslanmaz çelik veya galvanizli çelik kullanımıdır. Her iki çelik türü de paslanmaya ve korozyona direnişlidir.
Krom ile galvaniz bir ürünü ayırt etmenin en kolay yöntemi mıknatıstır. Mıknatıs çinko ile kaplı olan demire, yani galvaniz kaplamaya tutunur. Kromda ise mıknatıs ya çok zayıfça tutunur ya da hiç tutunamaz ve düşer. Kromun kalitesine bağlı olarak hafif kuvvet ile tutunma görünebilir.
Not: Pirinç - bronz kaynaklı, lehimli ve alüminyum perçinli malzemeler galvaniz kaplanmaya uygun değildir. Malzemeler 450 C'deki ergiyik çinko banyosuna daldırıldıklarında bu yüzeylerde kaplanmayan yüzeyler, erime vb. durumlar oluşur.
Maliyet: Galvanizleme, diğer kaplama yöntemlerine göre daha pahalı bir yöntemdir. Çinko kaplama malzemesi maliyetli olabilir ve işlem süreci de diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun olabilir. İşlem Süreci: Galvanizleme işlemi, diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun bir süreçtir.
Galvaniz sac, uygun form verilerek yapı sektörüne çatı kaplama, binaların iç ve dış yan yüzeylerinde sandviç panel olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında uzun ömürlü olması nedeniyle beyaz eşya imalatında kullanılmaktadır.
Galvanizlemede kullanılan çinkonun saflığı çok az bir sapma ile %100'dür. Çinko 420°C'de ergir ve 907°C'de buharlaşır. Bu düşük buharlaşma sıcaklığından dolayı kaynak bölgesindeki ark, çinko tabakasının buharlaşarak kaybolmasına sebep olur.
Boya ve boya sistemlerinin çoğu galvanizli çelik ile gayet uyumlu olarak kullanılmaktadır.
Eğer galvaniz kaplı bir malzeme, asidik veya aşırı bazik sıvılarla temas ederse galvaniz kaplamanın koruyuculuğu zarar görecektir. Galvanizli malzemenin yağmur suyuyla veya ortamdan yoğuşan nemle ıslanması korozyona dayanım ömrünü 2 kat azaltır.
Galvaniz kaplama, korozyondan korumak için metalin yüzeyinde ince bir çinko tabakasının biriktirildiği elektrokimyasal bir işlemdir. Çinko, oksijene maruz kaldığında yüzeyde oksijenin alttaki çelikle reaksiyona girmesine izin vermeyen pasif bir tabaka oluşturan oldukça reaktif bir metaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri