Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
Cihaz aynı arızadan 3 kez üst üste servise gittiği zaman cihazın yenisini yada para iadesini talep etme hakkınız var. Ama sizin ürün farklı nedenlerden dolayı servise gittiği için bir şey yapamazsınız.
KVK ® 20 iş günü içinde dönüş olmazsa firmanın yeni cihaz göndereceğini söylüyor firma mahkemeye başvurmanız gerekiyor diyor. 1 haftalık telefonun arızalanması ayrı sorun, basit bir telefon arızası halledilemedi ve yasal haklarınızı kullanabilirsiniz diye cevap veriliyor.
YEtkili servis tarafından ürün azami tamir süresi içerisinde teslim edilmezse tüketici bu ürünü teslim almaktan kaçınarak kanunda belirtilen diğer seçimlik haklarını kullanabilecektir.
Yetkili teknik servisler kendilerine verilen malın tamirini azami tamir süresinde tamamlamak zorunda. Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş.
İlgili 31 soru bulundu
Malın tamir süresi en çok 30 işgünüdür. Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi durumunda, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.
Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu “İkinci el alışverişlerde vatandaş Tüketici Kanunu korumasında olmuyor. Örneğin ürünü beğenmezse 14 günlük cayma hakkı diye bir şey yok” dedi.
Garanti süresi boyunca garanti hizmetinden faydalanmak için üzerinde satış tarihi ve bayi kaşesi onaylı garanti belgesi veya fatura ibrazı gerekmektedir.
Başka bir anlatımla, arızanın giderilmesi için gerekli olan bir yedek parçanın temin edilememesi gibi sebeplerle tüketicinin 45 günlük süreden daha fazla bekletilmesi mümkün değildir. 45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Cihaz garanti süresi dolduktan sonra ağır ayıptan dolayı kullanılamaz hale gelmiş ve zamanaşımı süresi geçmiş olsa bile tüketici, haklarını kullanabilir. Ayıplı malın tanımı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun madde 8/1'de yapılmıştır.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
A maddesine dikkat ! Yani garanti süresi içinde ikinci kere kullanıcı hatası olmayan bir arıza durumunda, tüketici para iadesi, değişim veya ayıp oranında indirim talep edebilir. Tabii servis size bu aynı yıl içinde 4 kere aynı arıza muhabbetini yapacak ve talebinizi reddedecektir.
Cep Telefonu Garanti Kapsamında Değişim
Kanunen tüketiciye sunulan garantisi devam eden telefonun 30 iş günü içerisinde tamir edilmesi şartı satıcı tarafından gerçekleştirilemezse satıcı müşterisine yeni cihazı temin etmek zorundadır.
Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma(temsil edilme) hakkı, tazmin edilme hakkı, eğitilme hakkı ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkıdır.
Garanti Kapsamında Olan Mal İade Edilebilir Mi? Garanti kapsamında olan bir ürünün kanuna uygun bir şekilde olduğu taktirde iade edilmesine dair herhangi bir engel bulunmuyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yeni bir karar ile garantisi biten ürünlerde de değişim yapılabileceğini belirtti. Artık ayıplı ürünlerin garantisi bitmiş olsa da bu ürünler yenisiyle değiştirilebilecek.
İç ve dış nedenlerden ötürü kırılan veya çatlayan ekranlar ne yazık ki garanti kapsamına girmemektedir. Zira teknoloji şirketleri, söz konusu durumu kullanıcı hatası olarak kabul etmekte ve gerekli onarım işlemi için ekstra ücret talep etmektedir.
Arızalı ürününüzü faturası veya garanti belgesi ile birlikte; garanti belgesinden ya da kullanım kılavuzundan bulacağınız size en yakın yetkili servisi arayarak, garanti kapsamında tamir veya değişim yaptırabilirsiniz.
Garanti Belgesi Yönetmeliğinin “Garanti süresi” başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fırkasında da belirtildiği üzere; “Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıl veya bu Yönetmeliğe ekli listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.”
Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
Hangi mallar ayıplı sayılmaktadır? Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri