İslam dininin zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasakladığı aktarılan fetvada, “Bunlardan hareketle islam alimleri, herhangi bir zaruret bulunmadıkça kaşların alınmasının caiz olmadığını belirtmişlerdir” denildi.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Hem erkeklerin hem de kadınların kaşlarını almaları caiz değildir. Kaş aldırmak, kaşın kıllarını yolarak iyice inceltmek ve kaşı yukarıya almak sûretiyle yapılmaktadır. Bu, hilkati değiştirme mahiyetindedir. Cenab-ı Hak her insanı ayrı bir güzellikte yaratmıştır.
"Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır" “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna yanıt veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.
İlgili 25 soru bulundu
Uzayan Kaşları Makas ile Kısaltmanın Hükmü - İLİM-DER | İlim, Araştırma, Eğitim, Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği | İlim-der İzmir. Şeyh Abdurrahmân b. Nâsır el-Berrak'a soruldu: Kaşları yolarak değil de makas ile kısaltmanın hükmü nedir? Cevap: Câizdir, câizdir.
- Bu işlemde dinimizce dövme kategorisine girermi yoksa yaptırmak caiz olur mu? Ancak kişinin kendi saçından/saç köklerinden alınarak tıbbi operasyon ile başının diğer yerlerine ekilmesine cevaz verilmiştir. Çünkü bu durum (başkasının saçından olmadığı için) hadisteki yasak kapsamında değildir.
İki kaşın arasında kalan kısım hadisteki nehye dahil edilmemektedir. Dolayısıyla kaş hizasından alınmadığı sürece bu ikisi arasında bulunan kılların alınmasında bir sakınca yoktur.
Adetliyken kaş almanın herhangi bir sakıncası yoktur.
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
Yüzün diğer kısımlarının temizlenmesi rahatsızlık vermesi durumunda ya da hastalık derecesinde aşırı tüylenme olması durumunda caizdir.
Kaşa çizik atmak günah mıdır ? İslam dininde kaşa çizik atmak veya kaşı inceltmek günahtır. Kaştaki yamuk olan kılları almak günah değildir fakat kaşların ortasını almak veya kaşları inceltmek, boyamak İslam dininde doğru değildir.
Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu? Bu işlemler cünüp veya âdetli iken yapılabilir mi? Tedavi amacıyla diş dolgusu yaptırmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
Estetik ameliyatlar genel olarak, ya dikkat çekmek, daha güzel görünmek ya da tedavî amacına yönelik olmaktadır. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.
Malikîlere göre, -erkek olsun, kadın olsun- güzelliği bozan, insanı rahatsız eden bedendeki bütün kılların temizlenmesi caizdir. Kocanın hoşlanmadığı kılların temizlenmesi ise, kadına vaciptir. (Cezerî, el-Fıkhu ala'al-mezahibi'l-arbaa-, II/45).
Bu bir rahatsızlık olduğu için tedavi edilmesi uygundur fakat sadece güzelleşmek maksadıyla kaş toparlama, inceltme, aldırma ve daraltma gibi uygulamalar yasaktır.
Kaşlarınızı almaya mola verdiğiniz bu süreçte yoğun pigmentli kapatıcılarla çıkan dağınık kılları kamufle edebilirsiniz. Eğer çok rahatsız olursanız uzakta çıkan tüyleri kaş şekillendirici jiletlerle düzenleyebilirsiniz. Yüzünüzü temizleyip günlük bakım rutininizi uyguladıktan sonra kaşlarınızı da şımartmayı unutmayın.
Kaş ortası kılları seyrek ise onları bir cımbız yardımı ile koparmak en kolay ve ekonomik yoldur. Cımbız, kılların folikülden ayrışarak alınmasını sağladığı için kaşların tekrar çıkması en az birkaç hafta sürecektir.
Popüler Üye. Su derinizin altına nüfuz ettiği sürece abdestiniz geçerli olur. Bu arada bir yanlışı düzelteyim hemen dövmede de gusül abdesti geçerli oluyor çünkü yine derinin altına su geçiyor.
Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.
Aslında konu oldukça hassas.Bu konuyla ilgili diyanetin yapmış olduğu açıklama şöyle. Eğer kişi durumundan muzdarip ve mutsuz ise ve yapılan işlem geçici ise herhangi bir engel teşkil etmemektedir.
Cevap. İbni Abidin der ki: Kadınların kaşlarını yolarak inceltmeleri mekruhtur. Nitekim hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Saç ekleyene, ekletene, ben yapana, yaptırana, dişlerinin basını inceltene, buna razı olana, yüzünden tüyleri aldırana, yüzündeki tüyler aldırıldığı takdirde buna rıza gösterene Allah lanet etmiştir.
Erkeklerin de tıpkı kadınlar gibi düzenli kaş bakımına ihtiyacı vardır. Kaşlarınız ister gür ister hacimsiz olsun, siz de kaş tasarımından yararlanabilirsiniz.
Kaşlarını istediği yaşta aldırır ki 12-13 yaş artık idealdir çünkü tam o yaşlar büyüme ergenlik çağı yaşlarıdır ve erkekler kızları beğenmez korkusuyla kızlar kendilerine bakım yapmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri