Gardner'a göre, Tüm insanlar değişkenlik gösteren seviyelerde dokuz farklı zeka türünün hepsine sahiptir. Her insanın kendine özgü farklı bir entelektüel kombinasyonu bulunur.
Gardner çoklu zekâ çeşitleri, insan zekâsını 8+1 farklı türde (aslında 9 farklı uzmanlıkta) sınıflandırıyor.
Çoklu zeka kuramı, psikolog Howard Gardner tarafından geliştirilen ve insanların sahip olduğu 8 farklı zeka tipini öne süren bir kuramdır. Bu zeka türleri şu şekildedir: sözel-linguistik, mantıksal-matematiksel, görsel-uzamsal, bedensel-kinestetik, müzikal-ritmik, içsel, sosyal ve doğaya yönelik zeka.
Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Çoklu Zeka Kuramına göre, insan beyni, sözel-dilsel, mantıksal matematiksel, müziksel-ritmik, görsel-uzamsal, içsel, kişilerarası, doğa ve bedensel-kinestetik zeka alanlarını içermektedir. Geleneksel eğitim bunlardan ilk ikisini, yani sayısal ve sözel olanı dikkate almaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Beşgen Kuram'a göre, bir bireyi üstün zekâlı olarak kabul edebilmek için söz konusu bireyin enderlik, olağanüstülük, kanıt, üretkenlik ve değer olmak üze- re beş ölçütü karşılaması gereklidir.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir. Çoklu Zekâ teorisi özelliklerinin daire grafiği şeklindeki gösterimi.
Gardner' a Göre Zekanın Ölçütleri
Evrimsel tarihteki yeri, çekirdek etkinliğinin oluşumu, kodlama duyarlılığı, farklı gelişimsel devamlılığı olmaktadır. Bunlara ek olarak bilginlerin, diğer doğa üstü insanların varlığı, deneysel psikoloji ve psikometrik sonuçlarla desteklenmesi sayılmaktadır.
Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zeka olduğuna dair geleneksel kurama karşı çıkan Gardner, ilk kez 1983 yılında her bireyin birbirinden farklı pek çok zekasının olduğu ve bunların her birinin kendine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştır.
Çoklu Zeka Kuramında sekiz farklı zeka alanına yer verilmiştir: Sözel- Dilsel Zeka, Mantıksal-Matematiksel Zeka, Görsel-Uzamsal Zeka, Müziksel- Ritmik Zeka, Bedensel-Kinestetik Zeka, Kişilerarası-Sosyal Zeka, İçsel (Özedönük) Zeka, Doğa Zekası.
Bu ölçeğin amacı, bir bireyin kendisini sekiz farklı zeka alanında da sahip olduğu tecrübeleriyle ilişki kurmasına yardım etmektir. Bu değerlendirme, sizlere yaşamınızda yoğun olarak kullandığınız zeka bölümleri hakkında fikir verirken, geliştirmeniz gereken zeka bölümlerini de fark etmenize yardımcı olacaktır.
Sternberg'in Başarılı Zeka Kuramı'na göre; insanlar bir ya da daha fazla zeka türünde güçlüdürler; bunlar yaratıcı, analitik ve pratik zekalardır. Başarılı Zeka güçlü olduğumuz zeka türlerinin farkında olup, bu zeka türlerini kullanabileceğimiz alanlara yönelmemizi sağlayan becerimizdir.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Öğrenmede daha çok kitaplar, teypler, yazma materyalleri, görüşme ve tartışmalar, konuşma ve dinleme materyallerine ihtiyaç duyar. Farklı kelimeleri, sesleri, ritimleri dinler ve tepkide bulunur. Diğer insanların seslerini, dil üslubunu, okumasını ve yazmasını taklit edebilir.
Sözel-Dilsel Zeka
Dilsel zekaya sahip kişiler; her konuyu iyi açıklayabilir, hikaye anlatırken mizah kullanabilir. Sözel zeka, kişinin birden fazla dil öğrenmesi, söz yazarı ve hatta komedyen olmasıyla kendini gösterebilir.
Eğitim Açıklaması TIMI, Sue Teele tarafından 1992 yılında geliştirilmiştir. 3 yaşından itibaren her sınıf seviyesinde öğrencilerin baskın zekâsını incelemek için TIMI kullanılabilir.
Sosyal (İçsel) Zeka
Sosyal zeka, kendi duygularını ve düşüncelerini anlama ve yönetme becerisine sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, öz-farkındalık, öz-disiplin ve öz-motivasyon gibi alanlarda başarılıdır. Psikologlar, danışmanlar ve eğitimciler, sosyal zekaya sahip bireyler arasında yer alır.
Howard Earl Gardner (d. 1943, Pensilvanya), hâlen Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Amerikan psikolog. Çoklu zekâ kuramını ortaya atan bilim adamıdır.
1. Çoklu zekâ kuramı eğitim uygulamalarında öğrencilerin tek düze öğretim veya geleneksel öğretim yöntemleri yerine, çok çeşitli ve çok yönlü yöntemlerden yararlanmalarını olanaklı kılar. 2. Çocukların ayrıcalıklı duruma gelmeleri yerine, bireysel farklılıklarına göre kendilerini geliştirebilmelerini, olanaklı kılar.
Bir yada birden fazla kültürde değer bulan bir ürün ortaya koyma kapasitesi, gerçek hayatta karşılaştığı problemlere etkili ve verimli çözümler üretebilme becerisi ve çözüme kavuşturulması gereken yeni ve karmaşık yapılı problemleri keşfetme yeteneğidir.
Çoklu Zekâ Kuramı, serüvenine Howard Gardner tarafından 1983 yılında yayınlanan ve büyük yankılar uyandıran Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences (Zihnin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı) ile başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri