Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
İnce bağırsak ülseri, ince bağırsak hastalıkları, safra yolu taşları, safra yolu kanserleri ve komşu organ olarak pankreas hastalıkları ve kanserlerinin teşhisleri ve ameliyat şansını kaybetmiş hastaların tedavileri de gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmaktadır.
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibine odaklanan bir tıp dalıdır. Gastroenterologlar bağırsak, mide, safra kesesi, pankreasla karaciğer gibi organların işleyişini inceleyerek hastalıkları teşhis eder ve bunların tedavisini planlar.
Tanısal testler genel olarak; kan sayımı, kan biyokimyası, dışkı numunesinin incelenmesi gibi laboratuvar tetkiklerin yanı sıra, ultrasonografi, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), gibi radyolojik görüntülemelerden ve endoskopi, kolonoskopi, ERCP (Endoskopik yolla safra yollarının ...
İlgili 35 soru bulundu
İşlem öncesinde belirli bir süre boyunca hastanın aç ve susuz kalması gerekir.
Ateşli hastalıklar, solunum yolu, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, trioid hastalıkları genel dahiliye birimine başvurarak ilk teşhis ve tedavi programına alınırlar.
Bu muayene 15-20 dakika sürebilir, muayenede kalın bağırsağın ince bağırsakla birleştiği yere kadar, hatta ince barsağın son kısmına kadar aletle girilir.
Dahiliye bölümümüzde, yetişkin hasta grubunun cerrahi dışı sağlık sorunlarının tamamında ilk başvuru ve çözüm merkezi olarak hizmet vermekteyiz.
İncelenecek organa göre endoskopik işlemin yapılacağı doktor ve bölüm değişebilmektedir. Ancak üst bölge endoskopi olarak tanımlanan ve yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağıyla ilgili yapılacak endoskopi için Gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorlarına başvurmak gereklidir.
Hastanemizin Gastroenteroloji polikliniğine muayene için başvuru iki şekilde yapılabilir: Ayaktan randevu almaksızın başvuru (hastanedeki bankolardan sıra numarası alarak) Randevu sistemi ile başvuru (Randevular telefonla ya da internet üzerinde alınabilir. Telefonla randevu için 182 numaralı telefon aranabilir.
Gastroenteroloji uzmanı olmak için tıp fakültesinde 6 yıllık eğitim almak gereklidir. 6 yıllık bu eğitim tamamlandıktan sonra 5 yıl boyunca iç hastalıkları uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Ancak bütün bu eğitim süreçleri tamamlandıktan sonra Gastroenteroloji Yan Dal eğitimine başlanıbilmektedir.
Sindirim sistemi hastalıklarının medikal, ameliyat dışı yöntemler ve girişimsel işlemlerle tedavisini "gastroenteroloji", cerrahilerini ise "gastroenteroloji cerrahisi" bölümleri gerçekleştirmektedir.
Türkiye'nin En İyi Gastroenterologu
Çakaloğlu, karaciğer hastalıkları ve yenilikçi tedaviler üzerine araştırmalar yapmaktadır. 250'ye yakın bilimsel yayın yazmıştır. Türkiye merkezli dünyanın en iyi gastroenteroloji doktorları arasında yer almaktadır.
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibine odaklanan bir tıp dalıdır. Gastroenterologlar bağırsak, mide, safra kesesi, pankreasla karaciğer gibi organların işleyişini inceleyerek hastalıkları teşhis eder ve bunların tedavisini planlar.
Gastroenteroloji cerrahisi uzmanları ağızdan makata, yemek borusunun özellikle malign kanserleri, mide ve bağırsak kanserleri ve diğer cerrahi düzeltilmesi gereken bozuklukları, safra yolları, karaciğer, pankreas ve dalak hastalıkları, karın içi cerrahi hastalıkları tedavi etmeye çalışır.
Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Bağırsaklar sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisine bakan bölüm gastroenteroloji bölümüdür. Bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen doktorlar gastroenterolog olarak adlandırılır.
Karaciğer Yağlanması İçin Hangi Doktora Gidilir? Karaciğer yağlanması için alanında uzman bir iç hastalıkları ve gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir.
Bu organların ülser, gastrit, sarılık, hepatit, siroz, spastik kolon, safra kesesi taşları ve iltihabı, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, kabızlık, isal, makattan ve ağızdan kanamalar, hemoroid (basur), sindirim sistemi kanserleri gibi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Hasta sol yana yatırılır. Dişlerinizle ısırarak tutmanız için ortası delik plastik bir dişlik (dişleri ve endoskopu korumak için) ısırtılır, endoskopi aleti bunun ortasından içeri ve aşağı doğru yemek borunuzun, mide ve on iki parmak bağırsağınızın içi değerlendirilir, görüntüler videoya kaydedilir.
Refakatçi: Endoskopi sırasında genellikle hastanın refakatçi olması tavsiye edilir. Refakatçi, prosedür sonrasında hastanın eve veya uyandığına kadar yanında olabilir.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
Bu nedenle, tedavi edilmesi gereken problemler listesinde yer alan bağırsak gazı ile gastroenteroloji bölümü ilgilenir.
Karın şişliği ve bu bölgeyle ilgili yaşanan sorunlarda Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji bölümü doktorlarına başvurabilirsiniz.
Genel Uyarılar. GÖRH sık rastlanan bir hastalıktır. Tipik şikâyetler zaman zaman olan, ağza acı ve ekşi mide içeriğinin gelmesi ve yemek borusunda yanmadır. Hastanın takibini bir gastroenteroloji uzmanının yapması uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri