GASTRULASYON SAFHASI vegetatif kutuptan veya yumurtanın herhangi bir yerinden içeriye doğru girinti yaparak, ilk bağırsak boşluğunun (arkenteron) meydana getirir. Bu safhadaki embriyoya gastrula denir. Gastrula genellikle blastula büyüklüğünde olur.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
-Moruladaki hücreler kenarlara doğru göç ederek blastula adı verilen içi boş top şeklinde bir yapı oluşturur. Bu yapının içindeki sıvı dolu boşluğa blastula boşluğu (blastosöl) denir. Birinci karın boşluğu adı da verilen blastula boşluğu geçici bir boşluktur. Daha sonraki gelişme evrelerinde bu boşluk kaybolur.
Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer. Karaciğer ve pankreas da endodermden gelişir. Tiroid bezi, paratiroid bezi, timus, farenks, trakea, alveol, mesane, prostat ve üretra da endodermden oluşur.
Morula uterusa (rahime) doğru fallop tüplerinden aşağı doğru hareket eder, döllenmeden yaklaşık olarak 4 gün sonra rahime ulaşır ve bu sırada blastomerlerin arasına sıvı girer ve birikir. Bunun sonucu olarak iç tarafta sıvı dolu bir boşluk oluşur. İçinde sıvı dolu bir boşluk olan morulaya artık blastosist adı verilir.
İlgili 35 soru bulundu
Gebeliğin 2.-8. haftası arasında kalan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde; plasenta ile beraber embriyonun dış vücut yapıları ve önemli organları oluşur. Bu dönemin başında gastrulasyon oluşur ve embriyonik tabakalar meydana gelir. Ardından organogenez başlar.
✔ Döllenmeden 6-7 gün sonra embriyoda yaklaşık 100 hücre vardır. Bu hücreler ortası sıvı ile dolu bir yapı oluşturur. Oluşan embriyonun bu haline blastula (balastosist) denir.
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır. Embriyonik mezoderme mezenkim denir.
İşitme ve denge organı olan kulak iç kulak, orta kulak ve dış kulak olmak üzere üç bölüm halindedir. İç kulak: Bu bölüm ektodermden gelişir.
Mezoderm 17. gün dolaylarında orta hatta yakın bir bölgede prolifere olur ve paraksiyel mezodermi oluşturur.
Gastrulasyon (Gastrulatio), Bilaminer embriyonik diskin trilaminer embriyonik disk haline dönüşmesi olayıdır. Gastrulasyon embriyonik diskin epiblast tabakası yüzeyinde primitif çizginin oluşumu ile başlar.
Birinci embriyonik hafta sonunda epiblast ve hipoblast tabakaları, ikinci haftada ise epiblast hücrelerin oluşturduğu ilkel yarık ve kranial ucunda Hensen düğümü oluşur.
❖ Gastrula safhasında üç embriyonik tabakanın oluşması FARKLILAŞMA ,meydana gelen üç embriyonik tabakadan (ektoderm, endoderm ve mezoderm) organların gelişmesine ORGANOGENEZ adı verilir. ❖ Histogenez (doku oluşumu) ve organogenez (organ oluşumu) gebeliğin ilk üç ayında gerçekleşir.
Endoderm, gastrulasyon sırasında, hücrelerin aktif ve pasif olarak yer değiştirmesi sonucu oluşur.
Canlılarda hücre göçü ilgi çekici bir konu aslında. Pirimitif çizginin oluşmasıyla başlayıp üç germ tabakasının oluşmasıyla biten gastrulasyonda da hücre göçünü bolca gözlemliyoruz.
Derisidikenliler ve Kordalılar gibi diğer yüksek hayvanlarda ise ektoderm ve endoderm arasında mezoderm denen üçüncü bir tabaka oluşur ki bu olaya triploblastik gelişim denir. Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir.
Endoderm ise solunum sisteminin iç tabakasını ve sindirim kanalını oluşturur ve çok önemli bazı organların bir bölümünü meydana getirir, karaciğer ve pankreas gibi. Mezoderm kalbi, böbrekleri, kemikleri, kıkırdakları, kasları, kan hücrelerini, ve diğer yapıları oluşturur.
Ön ve arka barsaktan yutak,yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklar, karaciger, pankreas ve cloaca oluşur. Cloaca, rectum ve sinus urogenitalisi şekillendirir.
2. Splanknik ya da visseral mezoderm: Vitellus kesesi ile devam eden lateral mezodermdir. Kalp kası, düz kas, seröz membranlar ve viseral organların bağdoku ve kaslarını yapar.
Ürogenital Sistem
Her ikisi de karın boşluğunun arka duvarında yer alan ortak bir mezodermal kabarıklıktan (intermediate mezoderm) gelişir ve her iki sistemin boşaltım kanalları da başlangıçta ortak bir boşluğa, kloaka, açılır.
Mezoderm tabakası: Endodermin üzerini kaplayan tabaka mezodermdir. Kaslar, kemikler, kalp, damarlar ve iç deri alanının orijinini oluşturur. Ektoderm tabakası: En dıştaki ektoderm tabakasında ise dış deri, beyin, sinirler ve derinin renk hücreleri gelişir.
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması. İmplantasyondan önce embriyo, zona pellucida adı verilen bir protein kabuğunda kalır ve bölünme adı verilen bir dizi hızlı mitotik hücre bölünmesinden geçer.
Morula: Zigotun bölünmesi sonucunda 12-32 blastomerden oluşan sıkılaşmış kitledir. Bu sıkılaşma işlemi hücre adezyon molekülleri tarafından oluşturulur. Bu evre döllenmeden 3-4 gün sonra embriyo uterusa ulaşırken meydana gelir.
Döllenmeden 3 gün sonra, embriyo hâlâ tüptedir ve 12-16 hücreli bir top şeklindedir (morula). Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yorucu seyahatini tamamlayarak, rahme ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri